Hany Hachem. Foto Örebro universitet

Livspolitik lär äldre att ifrågasätta världen

En undervisningsmetod som resulterar i både personlig utveckling och globalt ifrågasättande kan vara lämplig för utbildning av äldre vuxna.

I en nyligen publicerad studie har Hany Hachem vid Örebro universitet undersökt hur undervisning som tar sats i begreppet livspolitik fungerar bland äldre personer. Begreppet innebär att de dagliga livsvalen är avgörande för självförverkligande, men också kopplade till globala ställningstaganden.

Under sex tillfällen ledde han en studiegrupp med elva deltagare vid ett senioruniversitet. Deltagarna fick bland annat diskutera identitet ur olika aspekter och skriva om den egna identiteten.

– Metoden visade sig fungera väl i praktiken. Deltagarna visade tecken på självförverkligande och större tro på sin egen förmåga. En deltagare började till exempel berätta om hur det var att vara kvinna under 60-talet vilket ledde diskussionen till kvinnors ställning i samhället.

En annan diskussion handlade om betalt och obetalt arbete och hur det i sin tur påverkade synen på pensionen.

– Den här övergången från individen till samhället i stort skedde naturligt och är själva kärnan i metoden, säger Hany Hachem, som är doktorand inom den strategiska satsningen Successful ageing.

För närvarande domineras forskningsfältet som rör äldre och lärande av två huvudspår: den humanistiska och den kritiska. Enligt det det kritiska spåret bör lärande för att vara betydelsefullt leda till samhällsförändringar, inom det humanistiska likställs lärande med lycka.

I den aktuella studien ville Hany Hachem kombinera de två sätten att lära ut. Han förklarar att läraren – eller kunskapsledaren –  snarast väcker meningsfulla diskussioner, vilka i sin tur utgör grunden för ifrågasättande av både en själv och samhället.

– Skillnaden är att jag som kunskapsledare inte talar om för de äldre i studiegruppen vad de bör veta. Min roll är att hjälpa dem att lära sig det de vill, säger han.

LÄS DEN VETENSKAPLIGA ARTIKELN

Relaterat

Cyklar 80 mil för att sprida forskning

I vår ska forskaren Oskar Jonsson ge sig ut på en 80 mil lång föredragsturné om åldrande och hälsa – på tandemcykel. Målet…

Tema Det digitala samhället i Äldre i Centrum #3/24

Allt fler aktiviteter i vardagen innehåller någon form av digitala inslag. Årets tredje nummer av Äldre i Centrum handlar bland annat om de…

Porträttbild på kvinna

Ålderism i politiken

Hur ser ålderismen ut i den svenska politiken och vad borde göras för att engagera fler äldre personer? Lena Wängnerud reder ut detta.

Fler nyheter

Foto på en tandborste

Goda rutiner kan ge bättre munhälsa på särskilt boende

En ny studie har undersökt arbetet för god munhälsa på särskilt boende. Det finns verktyg som fungerar, men oklar ansvarsfördelning och bristande kunskap…

Äldre par på träningscykel

Högintensiv träning bra och säkert för äldre

Äldre personer gynnas och klarar av att träna högintensivt i korta intervaller. Trots att den totala träningstiden kan halveras, jämfört med konventionell träning,…

Samlad seniormottagning kan underlätta för alla

Att samla primärvård, rehab och biståndshandläggning i en seniormottagning kan underlätta för äldre personer som behöver stöd. Nestor FoU-center har utvärderat uppbyggnaden av…