Hany Hachem. Foto Örebro universitet

Livspolitik lär äldre att ifrågasätta världen

En undervisningsmetod som resulterar i både personlig utveckling och globalt ifrågasättande kan vara lämplig för utbildning av äldre vuxna.

I en nyligen publicerad studie har Hany Hachem vid Örebro universitet undersökt hur undervisning som tar sats i begreppet livspolitik fungerar bland äldre personer. Begreppet innebär att de dagliga livsvalen är avgörande för självförverkligande, men också kopplade till globala ställningstaganden.

Under sex tillfällen ledde han en studiegrupp med elva deltagare vid ett senioruniversitet. Deltagarna fick bland annat diskutera identitet ur olika aspekter och skriva om den egna identiteten.

– Metoden visade sig fungera väl i praktiken. Deltagarna visade tecken på självförverkligande och större tro på sin egen förmåga. En deltagare började till exempel berätta om hur det var att vara kvinna under 60-talet vilket ledde diskussionen till kvinnors ställning i samhället.

En annan diskussion handlade om betalt och obetalt arbete och hur det i sin tur påverkade synen på pensionen.

– Den här övergången från individen till samhället i stort skedde naturligt och är själva kärnan i metoden, säger Hany Hachem, som är doktorand inom den strategiska satsningen Successful ageing.

För närvarande domineras forskningsfältet som rör äldre och lärande av två huvudspår: den humanistiska och den kritiska. Enligt det det kritiska spåret bör lärande för att vara betydelsefullt leda till samhällsförändringar, inom det humanistiska likställs lärande med lycka.

I den aktuella studien ville Hany Hachem kombinera de två sätten att lära ut. Han förklarar att läraren – eller kunskapsledaren –  snarast väcker meningsfulla diskussioner, vilka i sin tur utgör grunden för ifrågasättande av både en själv och samhället.

– Skillnaden är att jag som kunskapsledare inte talar om för de äldre i studiegruppen vad de bör veta. Min roll är att hjälpa dem att lära sig det de vill, säger han.

LÄS DEN VETENSKAPLIGA ARTIKELN

Relaterat

”Inte världsrekord i ensamhet”

Ensamheten bland äldre har inte ökat i närtid, utan förekom också förr, skriver forskarna Gerdt Sundström och Maria Ángeles Tortosa i en kommentar.…

ÄiC-podden, avsnitt 27: Om boendemiljö och aktivt åldrande

Nu startar vi en ny serie i Äldre i Centrum-podden, där vi presenterar nya avhandlingar inom äldre- och åldrandeforskningens fält. Först ut i…

”Tänk till om boendemiljön i tid”

Vår hemmiljö är viktig för ett aktivt åldrande. Vi bör fundera på hur vi bor i god tid, och behöver fler valmöjligheter också.…

Fler nyheter

Äldre man tittar frustrerat på en surfplatta

Ensamhet vanligare hos digitalt otrygga äldre

Äldre personer som är mindre digitalt aktiva har oftast mer besvär med ensamhet, jämfört med äldre som är digitalt aktiva. Det visar en…

Äldre kvinna räknar sina pengar

65-åringar tar inte ut tjänstepensionen livet ut

En rapport från Jönköping university visar att enbart fyra av tio 65-åringar planerar för att få tjänstepensionen utbetald livet ut. Oroväckande resultat, anser…

Så upplever äldre sin sömn

Äldre upplever oro och rädsla som påverkar nattsömnen. Även störningar från personalens håll kan förekomma på särskilda boenden, visar en ny studie vid…