Många små näringstäta måltider är en del i Nollvisionens koncept. Foto: Livsmedelsakademin

Lovande resultat för behovsanpassade matkassar

Med ett nytt måltidskoncept vill Nollvisionen för undernäring hos äldre hitta nya vägar till ett bättre liv för äldre. De första resultaten lovar gott.

Med Nollvisionen för undernäring hos äldre har en rad aktörer satt upp ett mål att ingen äldre ska behöva vara undernärd 2030. Livsmedelsakademin leder projektet och Kävlinge kommun och Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning i Stockholm har sedan sex veckor testat ett nytt måltidskoncept, som man gemensamt tagit fram.

– Syftet med testet har varit att se hur behovsanpassade måltider kan förebygga undernäring hos äldre. Det har genomförts i liten skala och enbart på serviceboende på grund av corona, men trots det har vi fått ett viktigt underlag för vårt fortsatta arbete för att äldre ska få ökad tillgång till individanpassade måltider, säger Martina Barte, projektledare för Nollvisionen för undernäring hos äldre, i ett pressmeddelande.

De behovsanpassade matkassarna innehåller något mindre måltider, men med samma energinivå som vanligt. Dessutom innehåller de näringstätare mellanmål. Och de första resultaten tyder på piggare testpersoner med bättre sömn och även en uppgång i vikt.

Livsmedelsverket rekommenderar många små och näringstäta mål för äldre personer, något som man tagit fasta på i arbetet med Nollvisionen. Under testperioden har de äldre fått svara på frågor om måltiderna och i Kävlinge har man genomfört en hälsoenkät tre gånger. Testet har inte löpt helt problemfritt, bland annat har det inneburit något mer arbete, men personalen är ändå positiv till försöket.

Med detta test som erfarenhet arbetar nu Nollvisionen för undernäring hos äldre vidare för att utveckla sitt matkoncept, så att andra kommuner ska kunna använda samma upplägg i framtiden. Matkassarna är dock bara en av flera strategier för att nå slutmålet. Man vill också utveckla kommunikationen kring de äldre för att tidigt identifiera undernäring, se över hur Livsmedelsverkets och Socialstyrelsens stöd och rekommendationer når ut till praktiken, arbeta med kompetenshöjande insatser om kosthållning, samt ta fram idéer för att bryta äldres ensamhet.

Relaterat

Äldre par sitter i soffa där kvinnan är ledsen, men inte mannen

Så kan demens påverka empatiförmågan

Patienter med frontallobsdemens saknar ofta förmågan till att känna empati. En ny studie visar att dessa patienter inte har samma aktivitet i hjärnan…

Kära dagbok …

Personer med parkinson får hjälp att bryta ensamhet

En ny app kan hjälpa personer med Parkinsons sjukdom att bryta isolering och ensamhet. Forskaren Gomathi Thangavel, Örebro universitet, har utvecklat tekniken tillsammans…

Fler nyheter

Äldre kvinna borstar tänderna med en eltandborste framför spegeln

Bättre livskvalitet med smart tandborste

Med hjälp av sensorer kan en smart, intelligent eltandborste göra stor skillnad för äldre personers munhälsa och livskvalitet. Det visar en avhandling från…

Många kommuner delar upp arbetet i hemtjänsten

Att dela upp arbetet i mer och mindre kvalificerade uppgifter kan vara en lösning på problemen med kompetensförsörjningen i äldreomsorgen. Socialstyrelsen har kartlagt…

Undersköterskor mer positiva till dödshjälp

Olika yrkesgrupper inom palliativ vård har olika syn på dödshjälp. Läkarna är mer negativa och undersköterskor överraskande positiva, enligt en ny studie vid…