Bengt Järvholm, Linnea Hedman, Maréne Landström, Per Liv, Alex Burdorf och Kjell Torén (2024). Changing smoking habits and the occurrence of lung cancer in Sweden—a population analysis. Publicerad i European journal of public health.
Lungcancer ökar bland äldre kvinnor
Antalet personer som röker har under många år minskat i Sverige. I dag röker cirka fem procent av befolkningen, jämfört med varannan man i åldrarna 18–69 på 1960-talet. Risken att utveckla lungcancer sjunker kraftigt och snabbt efter att man har slutat röka.
Men nu visar en studie från Umeå universitet att förekomsten av lungcancer inte minskar i samma takt som rökning.
Umeåforskarna har jämfört förändringen av rökvanor i Sverige från 1950-talet med insjuknandet av lungcancer mellan 1970 och 2021, hos personer i åldern 40–84 år.
Resultaten visar att lungcancer var lika vanlig 2021 som 1970 bland män i åldern 75–79, och bland kvinnor i samma åldersgrupp hade risken för skivepitelcancer, som är en typ av lungcancer, i stället ökat till samma nivå som för män.
– Rökning är tveklöst den viktigaste riskfaktorn för lungcancer. Därför är det förvånande att minskningen av rökandet inte märks mer i statistiken. Det behövs mer forskning för att ta reda på vad det beror på, säger Bengt Järvholm, professor vid institutionen för folkhälsa och klinisk medicin på Umeå universitet, i ett pressmeddelande.
En förklaring till resultaten kan vara att personer underrapporterar sin rökning, det vill säga att minskningen av rökning egentligen är mindre. En annan anledning kan vara att tidigare antaganden om hur snabbt risken att drabbas av lungcancer när man slutar röka har varit överdrivna. Det går inte heller att utesluta andra miljö- och livsstilsfaktorer, enligt studien.
Skillnaden mellan kvinnor och män kan bero på att kvinnor generellt börjar röka senare än män.
– Resultaten ska absolut inte tolkas som att det är lönlöst att sluta röka. Tvärtom understryker studien vikten av att man slutar tidigt, helst att man aldrig börjar, eftersom det kan vara så att risken för lungcancer är förhöjd längre än vi tidigare har trott, säger Bengt Järvholm.
Relaterat
Så kan äldres fallolyckor förebyggas
Det finns relativt enkla sätt att minska antalet fallolyckor rejält, visar ny forskning vid Lunds universitet. Vården behöver ta ett helhetsgrepp kring dessa…
Ny forskning: Äldre ska inte skämmas för sitt sittande
Stillasittande behöver inte bara vara av ondo, utan kan vara nödvändigt för återhämtningen. Därför behöver bilden av sittandet nyanseras, enligt Joakim Niklasson, nybliven…
Nytt stöd i arbetet med våldsutsatta äldre
Socialstyrelsen har tagit fram ett nytt diskussionsmaterial för personal som arbetar med äldre. Syftet är att upptäcka och kunna hantera våld som förekommer…
Fler nyheter
Studie undersöker rörelseförmågans koppling till demens
Att tidigt upptäcka personer med ökad risk för kognitiv försämring är avgörande för att kunna ge stöd och behandling i tid. En ny…
Stor potential i äldreomsorgens personal
Hur ska äldreomsorgen klara kompetensförsörjningen? Det finns stor potential i den personal som redan är anställd, visar Socialstyrelsens nya rapport.
Lägre demensrisk med bra kondition
Människor med förhöjd demensrisk kan minska den med upp till en tredjedel genom att förbättra konditionen. Bättre kondition är också kopplat till bättre…