Bengt Järvholm, Linnea Hedman, Maréne Landström, Per Liv, Alex Burdorf och Kjell Torén (2024). Changing smoking habits and the occurrence of lung cancer in Sweden—a population analysis. Publicerad i European journal of public health.
Lungcancer ökar bland äldre kvinnor
Antalet personer som röker har under många år minskat i Sverige. I dag röker cirka fem procent av befolkningen, jämfört med varannan man i åldrarna 18–69 på 1960-talet. Risken att utveckla lungcancer sjunker kraftigt och snabbt efter att man har slutat röka.
Men nu visar en studie från Umeå universitet att förekomsten av lungcancer inte minskar i samma takt som rökning.
Umeåforskarna har jämfört förändringen av rökvanor i Sverige från 1950-talet med insjuknandet av lungcancer mellan 1970 och 2021, hos personer i åldern 40–84 år.
Resultaten visar att lungcancer var lika vanlig 2021 som 1970 bland män i åldern 75–79, och bland kvinnor i samma åldersgrupp hade risken för skivepitelcancer, som är en typ av lungcancer, i stället ökat till samma nivå som för män.
– Rökning är tveklöst den viktigaste riskfaktorn för lungcancer. Därför är det förvånande att minskningen av rökandet inte märks mer i statistiken. Det behövs mer forskning för att ta reda på vad det beror på, säger Bengt Järvholm, professor vid institutionen för folkhälsa och klinisk medicin på Umeå universitet, i ett pressmeddelande.
En förklaring till resultaten kan vara att personer underrapporterar sin rökning, det vill säga att minskningen av rökning egentligen är mindre. En annan anledning kan vara att tidigare antaganden om hur snabbt risken att drabbas av lungcancer när man slutar röka har varit överdrivna. Det går inte heller att utesluta andra miljö- och livsstilsfaktorer, enligt studien.
Skillnaden mellan kvinnor och män kan bero på att kvinnor generellt börjar röka senare än män.
– Resultaten ska absolut inte tolkas som att det är lönlöst att sluta röka. Tvärtom understryker studien vikten av att man slutar tidigt, helst att man aldrig börjar, eftersom det kan vara så att risken för lungcancer är förhöjd längre än vi tidigare har trott, säger Bengt Järvholm.
Relaterat
Blodprov kan förutspå stroke
Ett enkelt blodprov kan återspegla hjärnhälsan och förutsäga vem som har störst risk att drabbas av stroke. Det visar forskning från Akademiska sjukhuset…
Så kan en app ge stöd efter prostatacancer
Prostatacancer är den vanligaste cancerformen i Sverige. Nu visar en avhandling från Linnéuniversitetet att en app kan stötta prostatacancerpatienters rehabilitering en viss tid…
Dialog ger bättre vård i hemmet
Gruppen äldre blir allt större, vilket innebär att vård i hemmet är vanligt. Nu visar en avhandling från Luleå tekniska universitet att vardagen…
Fler nyheter
Möjlig förklaring till ökad alzheimerrisk hos personer med diabetes
Personer med typ 2-diabetes löper ökad risk för att utveckla Alzheimers sjukdom. Anledningen kan vara att personer med typ 2-diabetes har svårare att…
Så kan järnnivån påverka hjärnan
Tack vare de senaste framstegen inom hjärnavbildningsteknik kan forskare nu se hur järnnivån påverkar hjärnans funktion. Nu visar en ny avhandling från Karolinska…
Ny uppsökande strategi för att nå ensamma i Norrköping
Med projektet Limpan ville Norrköpings kommun bryta isoleringen hos ensamma äldre personer. Nu publicerar FoU Centrum en rapport som beskriver och utvärderar den…