Zheng Mao, Lennarth Nyström och Håkan Jonsson (2020). Effectiveness of population-based service screening with mammography for women aged 70–74 years in Sweden. Cancer epidemiology, biomarkers and prevention.
Mammografi effektivt även för äldre
Evidensen för mammografi mellan 70 och 74 års ålder har tidigare varit svag. Men nu visar en studie från Umeå att dödligheten sjönk med 27 procent för dem som genomgick undersökningen.
De flesta länder bjuder in till mammografi, screening för bröstcancer, upp till 69 års ålder. I Sverige har vi satt den högre åldersgränsen 74 år. Nu har en grupp forskare undersökt hur dödligheten påverkas av den senare tidsgränsen.
– Resultaten styrker att det svenska beslutet att stå fast vid den övre åldersgränsen på 74 år för mammografiscreening var riktigt, säger Håkan Jonsson, docent vid Institutionen för epidemiologi och global hälsa vid Umeå universitet, i ett pressmeddelande.
I studien har man följt upp drygt 2 000 dödsfall i bröstcancer. För de kvinnor som bjudits in upp till 74 års ålder var dödligheten 20 procent lägre än för dem som slutade bjudas in vid 69 år. Om man jämförde med den grupp som faktiskt kom och genomförde sin undersökning, ökade siffran till 27 procents lägre dödlighet.
Olika delar av landet valde 74 år som övre gräns olika snabbt, då rekommendationerna medgav undantag. Umeåforskarnas studie har därför kunnat jämföra kvinnor i områden med en övre gräns på 69 år mellan 1986 och 2012, med resten av landet. De flesta tidigare studier gjordes för ett fyrtiotal år sedan, då 70–74-åringarna var för få för att visa tydliga resultat.
– I takt med att vi lever längre och är aktiva högre upp i åldrarna är det värdefullt att också undersöka förekomsten av cancer för att sätta in behandling i tid, säger Håkan Jonsson.
Läs artikeln
Relaterat
”Språktester är inte hela lösningen”
Språkfrågan är viktig inom äldreomsorgen. Men det krävs mer än språktester för att få systemet att fungera. Personalen måste få utbildning och stöd, skriver Palle Storm.
AI ska upptäcka sjukdomar i god tid
I ett nytt forskningsprojekt ska data från äldre analyseras med hjälp av AI, för att upptäcka hälsoproblem i god tid. Den nya tekniken kan bidra till tidigare vårdinsatser.
Goda rutiner kan ge bättre munhälsa på särskilt boende
En ny studie har undersökt arbetet för god munhälsa på särskilt boende. Det finns verktyg som fungerar, men oklar ansvarsfördelning och bristande kunskap kan stå i vägen för att lyckas.
Fler nyheter
Högintensiv träning bra och säkert för äldre
Äldre personer gynnas och klarar av att träna högintensivt i korta intervaller. Trots att den totala träningstiden kan halveras, jämfört med konventionell träning, går det att se positiva effekter på både kroppen och hjärnan. Det visar en avhandling från Umeå…
Samlad seniormottagning kan underlätta för alla
Att samla primärvård, rehab och biståndshandläggning i en seniormottagning kan underlätta för äldre personer som behöver stöd. Nestor FoU-center har utvärderat uppbyggnaden av en seniormottagning i Nacka.
Bonusbarnbarn sätter engagemanget främst
För den äldre generationen kan relationen till bonusbarnbarn vara komplicerad. Men barnen gör ingen större skillnad på biologisk eller bonusanknyting – engagemanget räknas, visar sociologen Linn Alenius Wallin i sin doktorsavhandling.