Mammografi effektivt även för äldre

Evidensen för mammografi mellan 70 och 74 års ålder har tidigare varit svag. Men nu visar en studie från Umeå att dödligheten sjönk med 27 procent för dem som genomgick undersökningen.

De flesta länder bjuder in till mammografi, screening för bröstcancer, upp till 69 års ålder. I Sverige har vi satt den högre åldersgränsen 74 år. Nu har en grupp forskare undersökt hur dödligheten påverkas av den senare tidsgränsen.

– Resultaten styrker att det svenska beslutet att stå fast vid den övre åldersgränsen på 74 år för mammografiscreening var riktigt, säger Håkan Jonsson, docent vid Institutionen för epidemiologi och global hälsa vid Umeå universitet, i ett pressmeddelande.

I studien har man följt upp drygt 2 000 dödsfall i bröstcancer. För de kvinnor som bjudits in upp till 74 års ålder var dödligheten 20 procent lägre än för dem som slutade bjudas in vid 69 år. Om man jämförde med den grupp som faktiskt kom och genomförde sin undersökning, ökade siffran till 27 procents lägre dödlighet.

Olika delar av landet valde 74 år som övre gräns olika snabbt, då rekommendationerna medgav undantag. Umeåforskarnas studie har därför kunnat jämföra kvinnor i områden med en övre gräns på 69 år mellan 1986 och 2012, med resten av landet. De flesta tidigare studier gjordes för ett fyrtiotal år sedan, då 70–74-åringarna var för få för att visa tydliga resultat.

– I takt med att vi lever längre och är aktiva högre upp i åldrarna är det värdefullt att också undersöka förekomsten av cancer för att sätta in behandling i tid, säger Håkan Jonsson.

Läs artikeln
Zheng Mao, Lennarth Nyström och Håkan Jonsson (2020). Effectiveness of population-based service screening with mammography for women aged 70–74 years in Sweden. Cancer epidemiology, biomarkers and prevention.

Relaterat

Ny forskning: Äldre ska inte skämmas för sitt sittande

Stillasittande behöver inte bara vara av ondo, utan kan vara nödvändigt för återhämtningen. Därför behöver bilden av sittandet nyanseras, enligt Joakim Niklasson, nybliven doktor vid Linnéuniversitetet.

En äldre man sitter i en soffa och tittar på sin mobiltelefon.

Skevt urval kan påverka forskningen om digitala verktyg

Digitala verktyg är på frammarsch i vård och omsorg och ofta visar studier på god effekt för brukarna. Men hur påverkas resultaten om utvärderingarna görs på dem som har lättast att ta till sig och använda digital teknik?

Nya siffror: Svårt för äldre att komma ut

Mer än hälften av alla äldre på särskilda boenden har svårt att ta sig ut. Utemiljöerna brister också i tillgänglighet. Det visar nya studier från Göteborgs universitet och nya siffror från Socialstyrelsen.

Fler nyheter

Tydligare samtal minskar felaktig läkemedelsanvändning

Bättre kommunikation mellan vårdpersonal och äldre patienter vid utskrivning från sjukhus kan minska felaktig användning av mediciner, onödiga akutbesök och återinläggningar. Det visar ny forskning.

Allt fler blir jobbonärer

När Pensionsmyndigheten publicerar en ny rapport om jobbonärer står det klart att de blir allt fler. Hur många som väljer att jobba efter pensionen skiljer sig också åt i landet.

Nu finns ett nytt diskussionsmaterial som stöd i arbetet med våldsutsatta äldre. Foto: Mostphotos

Nytt stöd i arbetet med våldsutsatta äldre

Socialstyrelsen har tagit fram ett nytt diskussionsmaterial för personal som arbetar med äldre. Syftet är att upptäcka och kunna hantera våld som förekommer i olika former.