Anya Topiwala, Chaoyue Wang, Klaus P Ebmeier m fl (2022). Associations between moderate alcohol consumption, brain iron, and cognition in UK Biobank participants: Observational and mendelian randomization analyses PLOS Medicine
Måttligt drickande kan skada äldre
Under sommaren dricker många mer alkohol än de kanske brukar. Nu visar en stor brittisk studie att färre antal glas per vecka än man tidigare trott ökar risken för skador på hjärnan.
Forskarna upptäckte att vid ungefär 4,5 svenska standardglas, ett standardglas motsvarar 12 gram alkohol, ökade järnnivån i hjärnan. De förhöjda järnhalterna fanns framför allt i de områden som har att göra med inlärning, minne, motorik, ögonrörelse och känslor. Forskarna kunde sedan se att de som hade förhöjda järnnivåer fick sämre resultat i minnes- och motoriktesterna.
Enligt forskarna påverkar alkohol hormonet hepcidin, som reglerar omsättningen av järn i kroppen. Vid brist på hepcidin lagras järn i kroppen och ett järnöverskott kan skada olika organ som till exempel hjärnan. Om man dricker måttligt är risken att få sämre minne låg, men det som tidigare ansetts som måttligt är nu betydligt mindre. En ny rimlig gräns borde enligt forskare i stället vara nio svenska standardglas för både kvinnor och män, i stället för fjorton för män och nio för kvinnor. Det motsvarar ungefär en flaska vin och två stora starköl i veckan.
Äldre människor bor vara försiktiga med alkohol eftersom riskerna ökar med ålder. Det finns inte heller någon skillnad mellan könen, män och kvinnor bör dricka lika lite. Att alkohol skulle ha bra hälsoeffekter och skydda mot hjärt- och kärlsjukdomar är en gammal myt som hänger kvar. Forskning under senare år har bevisat motsatsen.
Relaterat
Så ser regionens vårdkostnader ut för boende på säbo
Forskare vid Stockholms sjukhem och Karolinska institutet har undersökt hur mycket extern vård boende på säbo får, och vad den kostar regionen. Hypotesen…
Brister i omsorgspersonalens kunskap om våld i nära relation
Jämställdhetsmyndigheten har undersökt vård- och omsorgspersonals kunskaper om våld i nära relation bland äldre personer. Slutsatsen blir att det behövs utbildningsinsatser.
Anknytning till hemmet bra för aktivt åldrande
I hela Sverige pågår arbetet för att underlätta ett hälsosamt och aktivt åldrande. Nu kastar en studie från CASE i Lund nytt ljus…
Fler nyheter
Utmaningar för äldre par att fortsätta bo hemma
Möjligheten att bo kvar i den egna bostaden som äldre person har varit den officiella policyn länge. Nu visar en studie från Luleå…
Hemtjänst för sommargäster ett problem för kommuner
Sommarkommuner är kommuner som har en inflyttning av invånare under sommaren som huvudsakligen bor i andra kommuner. En undersökning från SKR visar att…
Att leva som äldre i utsatta områden
I sin nya avhandling riktar Afsaneh Taei ljuset mot en grupp som inte syns så ofta: äldre personer i socialt utsatta områden. De…