Storprojekt ger en samlad bild av coronavåren i Europa

Det stora europeiska projektet Mc-Covid19 beskriver och analyserar myndigheternas åtgärder kring sjukvård och äldreomsorg under våren 2020. Nu finns rapporter från en rad länder klara, inklusive Sverige.

Mc-Covid19 är ett europeiskt projekt som vill sammanställa, analysera och jämföra hur myndigheterna i 15 länder agerade under våren 2020, då coronaepidemin slog till som hårdast. Fokus ligger på de äldres situation i omsorg och sjukvård och nyligen publicerades den svenska delrapporten som skrivits av Lennarth Johansson, senior rådgivare vid Stiftelsen Stockholms läns Äldrecentrum och knuten till forskningsnätverket ARN-J i Jönköping, och Pär Schön, forskare som är knuten till Aging research center vid Karolinska institutet och Stockholms universitet.

Den svenska rapporten ger en bild över pandemins spridning och dödlighet bland äldre, speciellt på särskilt boende, och vilka åtgärder myndigheterna vidtog för att hindra smittan och minimera dess konsekvenser. Den är skriven på engelska, men ger en lättillgänglig historieskrivning med jämförande data över dödligheten tidigare år och mellan olika grupper av äldre.

I skrivande stund finns rapporter från Finland, Frankrike, Tyskland, Irland, Italien, Luxemburg, Nederländerna, Portugal, Sverige och England publicerade. De länder som återstår är Spanien, Grekland, Österrike, Belgien och Danmark.

Relaterat

Bostadsområde var inte avgörande för dödligheten i covid

Under coronapandemin kunde man se en högre dödlighet i socioekonomiskt svaga områden. En ny studie ifrågasätter nu om det verkligen är ett mönster som hade med covid-19 att göra.

Covid-19 ökade risken för hjärt-kärlsjukdom

En ny avhandling från Umeå universitet visar att covidsjuka har ökad risk för hjärt-kärlsjukdom så länge som sex månader efter infektionen.

Så anpassade sig Europas äldre till pandemin

En ny studie från Umeå universitet har undersökt hur Europas äldre befolkning anpassade sitt liv till covid-19-pandemin. Det visar sig att mönstren var liknande i olika länder och att ålder och kön, snarare än utbildningsnivå, spelade störst roll.

Fler nyheter

Sex miljoner kronor till hjärnforskning 

Hjärnfonden delade nyligen ut sex miljoner kronor i form av postdoktorala stipendier till tio forskare som är i början av sina karriärer. En av dem är Mattias Andréasson som forskar om Parkinsons sjukdom genom att studera nervtrådar i huden.

Våldsutsatta äldre söker sällan hjälp

Få personer över 65 år söker stöd efter att de blivit utsatta för våld, visar en omfattande undersökning från Sveriges kommuner och regioner och SU-Kvinnofrid. De befarar att det finns ett stort mörkertal bland äldre som inte söker hjälp.

En man springer på en väg.

Symptom, samsjuklighet och andra utmaningar för äldre med ADHD

En litteraturstudie från Hälsohögskolan i Jönköping har sammanställt forskningen om äldre personer med ADHD. De grundläggande symptomen består, men tar sig ofta andra uttryck och får en annan intensitet.