Storprojekt ger en samlad bild av coronavåren i Europa

Det stora europeiska projektet Mc-Covid19 beskriver och analyserar myndigheternas åtgärder kring sjukvård och äldreomsorg under våren 2020. Nu finns rapporter från en rad länder klara, inklusive Sverige.

Mc-Covid19 är ett europeiskt projekt som vill sammanställa, analysera och jämföra hur myndigheterna i 15 länder agerade under våren 2020, då coronaepidemin slog till som hårdast. Fokus ligger på de äldres situation i omsorg och sjukvård och nyligen publicerades den svenska delrapporten som skrivits av Lennarth Johansson, senior rådgivare vid Stiftelsen Stockholms läns Äldrecentrum och knuten till forskningsnätverket ARN-J i Jönköping, och Pär Schön, forskare som är knuten till Aging research center vid Karolinska institutet och Stockholms universitet.

Den svenska rapporten ger en bild över pandemins spridning och dödlighet bland äldre, speciellt på särskilt boende, och vilka åtgärder myndigheterna vidtog för att hindra smittan och minimera dess konsekvenser. Den är skriven på engelska, men ger en lättillgänglig historieskrivning med jämförande data över dödligheten tidigare år och mellan olika grupper av äldre.

I skrivande stund finns rapporter från Finland, Frankrike, Tyskland, Irland, Italien, Luxemburg, Nederländerna, Portugal, Sverige och England publicerade. De länder som återstår är Spanien, Grekland, Österrike, Belgien och Danmark.

Relaterat

Så anpassade sig Europas äldre till pandemin

En ny studie från Umeå universitet har undersökt hur Europas äldre befolkning anpassade sitt liv till covid-19-pandemin. Det visar sig att mönstren var liknande i olika länder och att ålder och kön, snarare än utbildningsnivå, spelade störst roll.

Personalen maktlös under pandemin

Chock, sorg och maktlöshet samt en ständig oro för att själv bli smittad präglade den första tiden våren 2020 vittnar personalen om på fyra äldreboenden. Det berättar författarna bakom Studieförbundet näringsliv och samhälles (SNS) i en ny rapport.

De stod mitt i en flod av information

Under coronapandemin jobbade vårdpersonalen på som vanligt, men ändå var allt annorlunda. Sjuksköterskor, arbetsterapeuter, fysioterapeuter och undersköterskor berättar om hur deras arbetsvardag påverkades in i minsta detalj när det forsade in nya regler och idéer.

Fler nyheter

Fortes logotyp

160 Fortemiljoner kronor till forskningen om äldre personer

I sin utlysning Kunskap och arbetssätt för ett mer jämlikt, värdigt och delaktigt åldrande delar Forte nu ut 160 miljoner kronor till forskning om äldres hälsa och välbefinnande.

Äldre man som tränar med gummiband

Fyra timmars träning nyckeln för återhämtning vid stroke

Personer som tränar fyra timmar i veckan efter en stroke uppnår bättre fysisk funktion på ett halvår, jämfört med dem som inte tränar. Det visar en studie från Göteborgs universitet som bygger på data från 1 500 patienter.

En äldre kvinna sitter vid sitt köksbord och äter

Äta ensam måste inte vara ett problem

Vi tar lätt för givet att det är ett problem att äta ensam. Men är det verkligen så enkelt? En ny svensk studie från Uppsala universitet hittar nyanser i äldre personers inställning till ensamätande.