Ladda ner och läs Therése Bielsten (2020), ”Doing things together”: Towards a health promoting approach to couples’ relationships and everyday life in dementia. Institutionen för hälsa, medicin och vård, Linköpings universitet.
Medforskning gav verktyg för par där ena parten har demens
I den första delen av sitt avhandlingsarbete fokuserade Therése Bielsten, nybliven doktor vid institutionen för hälsa, medicin och vård vid Linköpings universitet, på den tidigare forskningen kring demens. Där såg hon att de allra flesta studier riktar in sig på själva sjukdomen och att intervertioner för demenssjuka är problemorienterade.
– Helt urskillningslöst tänker man att alla behöver det, att alla par är deprimerade och att partnern känner stor börda och så vidare, vilket speglar de mål och utfallsmått som används i interventionerna. Men det behöver ju inte vara så för alla och då är det inte så meningsfullt med en sådan intervention, säger Therése Bielsten i en intervju på Linköpings universitets webbsida.
Inom vården arbetar man ofta med det positiva och friska när man behandlar kroniska sjukdomar. Enligt Therése Bielsten saknas detta perspektiv inom demensvården, vilket det inte skulle behöva göra. Hon valde att arbeta med medforskare när hon fortsatte sitt avhandlingsarbete. Det innebar att hon arbetade tillsammans med flera par, där ena personen drabbats av demens.
Med hjälp av Therése Bielsten och hennes medforskares slutsatser arbetades en digital app fram. I appen finns informationsvideor, videor där par talar om olika teman, samt aktiviteter för att hantera vardagen med demens.
När appen testades på par där en av parterna var demenssjuk, visade det sig att försökspersonerna upplevde den som positiv och att den kunde bidra till utveckling av parrelationen, minskad känsla av ensamhet och ett mer positivt förhållningssätt.
Relaterat
Risken för demens kan öka med blodtrycket
Det finns många skäl att behandla högt blodtryck. Enligt en nypublicerad studie kan det även ger en ökad risk för demenssjukdom.
Samlevnad och hjärnhälsa
Att leva tillsammans med andra skyddar oss mot både kognitiva och andra sjukdomar. Att förlora en nära och viktig relation ökar samtidigt risken…
Forskare utvecklar nya verktyg för tidig alzheimerdiagnostisering
Diagnostisering av Alzheimers sjukdom sker ofta väldigt sent i sjukdomsförloppet. Nu vill ett internationellt projekt med bland annat svenska forskare ändra på det…
Fler nyheter
AI ska upptäcka sjukdomar i god tid
I ett nytt forskningsprojekt ska data från äldre analyseras med hjälp av AI, för att upptäcka hälsoproblem i god tid. Den nya tekniken…
Goda rutiner kan ge bättre munhälsa på särskilt boende
En ny studie har undersökt arbetet för god munhälsa på särskilt boende. Det finns verktyg som fungerar, men oklar ansvarsfördelning och bristande kunskap…
Högintensiv träning bra och säkert för äldre
Äldre personer gynnas och klarar av att träna högintensivt i korta intervaller. Trots att den totala träningstiden kan halveras, jämfört med konventionell träning,…