Therese_Bielsten_foto_thor_balkhed
Therese Bielsten. Foto: Thor Balkhed

Medforskning gav verktyg för par där ena parten har demens

Oftast är forskning kring demens helt inriktad på sjukdomen. I Therése Bielstens färska avhandling sätts fokus på det friska och på relationen med en partner.

I den första delen av sitt avhandlingsarbete fokuserade Therése Bielsten, nybliven doktor vid institutionen för hälsa, medicin och vård vid Linköpings universitet, på den tidigare forskningen kring demens. Där såg hon att de allra flesta studier riktar in sig på själva sjukdomen och att intervertioner för demenssjuka är problemorienterade.

– Helt urskillningslöst tänker man att alla behöver det, att alla par är deprimerade och att partnern känner stor börda och så vidare, vilket speglar de mål och utfallsmått som används i interventionerna. Men det behöver ju inte vara så för alla och då är det inte så meningsfullt med en sådan intervention, säger Therése Bielsten i en intervju på Linköpings universitets webbsida.

Inom vården arbetar man ofta med det positiva och friska när man behandlar kroniska sjukdomar. Enligt Therése Bielsten saknas detta perspektiv inom demensvården, vilket det inte skulle behöva göra. Hon valde att arbeta med medforskare när hon fortsatte sitt avhandlingsarbete. Det innebar att hon arbetade tillsammans med flera par, där ena personen drabbats av demens.

Med hjälp av Therése Bielsten och hennes medforskares slutsatser arbetades en digital app fram. I appen finns informationsvideor, videor där par talar om olika teman, samt aktiviteter för att hantera vardagen med demens.

När appen testades på par där en av parterna var demenssjuk, visade det sig att försökspersonerna upplevde den som positiv och att den kunde bidra till utveckling av parrelationen, minskad känsla av ensamhet och ett mer positivt förhållningssätt.

Läs avhandlingen

Ladda ner och läs Therése Bielsten (2020), ”Doing things together”: Towards a health promoting approach to couples’ relationships and everyday life in dementia. Institutionen för hälsa, medicin och vård, Linköpings universitet.

Relaterat

Stenen blir ett föremål som kan få en stor ­betydelse för användaren, enligt forskarna i projektet. Foto: Rise

Digitala stenar väcker berättelser till liv

Ett taktilt koncept för att aktivera och tillgängliggöra livsberättelser. Det har forskare utvecklat i form av stenliknande objekt med en ­digital kärna. Det…

Miljoner till forskning om musik för personer med demens

Hur kan musikaliska gruppsessioner stärka livskvaliteten hos personer med demenssjukdom? Det kommer forskare nu att undersöka med hjälp av ett nytt forskningsanslag.

En sköterska mäter blodtrycket på en äldre man.

Risken för demens kan öka med blodtrycket

Det finns många skäl att behandla högt blodtryck. Enligt en nypublicerad studie kan det även ger en ökad risk för demenssjukdom.

Fler nyheter

Ny forskning: Äldre ska inte skämmas för sitt sittande

Stillasittande behöver inte bara vara av ondo, utan kan vara nödvändigt för återhämtningen. Därför behöver bilden av sittandet nyanseras, enligt Joakim Niklasson, nybliven…

En äldre man sitter i en soffa och tittar på sin mobiltelefon.

Skevt urval kan påverka forskningen om digitala verktyg

Digitala verktyg är på frammarsch i vård och omsorg och ofta visar studier på god effekt för brukarna. Men hur påverkas resultaten om…

Nya siffror: Svårt för äldre att komma ut

Mer än hälften av alla äldre på särskilda boenden har svårt att ta sig ut. Utemiljöerna brister också i tillgänglighet. Det visar nya…