Nadezhda Golovchanova, Xiang Zhao, Ida Flink, Christiana Owiredua och Katja Boersma (2025). Recurrent pain in older age: A cross-sectional network analysis of biopsychosocial-existential interactions. Publicerad i Journal of psychosomatic research.

Mening med livet viktigt för äldre med smärta
Långvarig smärta är ett vanligt förekommande tillstånd hos äldre personer. Mellan 25 och 50 procent av alla personer över 65 år lever med sådan smärta.
Nu har forskare vid Örebro universitet undersökt hur livskvaliteten hos äldre med och utan erfarenhet av smärta påverkas av biologiska, sociala, psykologiska och existentiella faktorer.
Resultaten visar att ett meningsfullt liv är den viktigaste faktorn för livskvaliteten hos äldre personer med smärta, som inte hindrar deras dagliga liv. Likadana resultat ses hos äldre utan frekvent smärta.
Äldre personer med smärta som påverkar deras dagliga liv rapporterar att ångest var det som påverkade deras mående mest.
– Det är viktigt att hjälpa dessa personer att hantera sin ångest för att de ska ha ett så bra liv som möjligt. Vår studie visade att det är sannolikt att minskning i ångest även kan bidra till minskning av depression och otrygghet bland äldre vars smärta hindrar vardagslivet. Men även för denna grupp är meningsfullhet viktigt, säger Nadezhda Golovchanova, en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.
De äldre personerna vars vardagsliv inte påverkas av deras smärta, rapporterade också att sociala faktorer spelar en stor roll för livskvaliteten.
– Det är viktigt att äldre personer har kontakt med sitt närområde, att de känner sig trygga när de rör sig runt bostaden och har bra sociala kontakter i sin vardag, säger Nadezhda Golovchanova.
Relaterat

Följ med på stormig tandemturné
Oskar Jonsson, Lunds universitet, har cyklat 120 mil för att sprida forskning om åldrande och hälsa. Äldre i Centrums chefredaktör följde med på…

Ny kartläggning: Så ser utemiljön ut
Tillgången till utemiljö vid landets särskilda boenden brister. För första gången har dessa kartlagts på nationell nivå, inom ramen för en ny doktorsavhandling…

Även lite fysisk aktivitet är bra för hälsan
Fysisk aktivitet hos äldre personer skyddar mot många sjukdomar. Vinsten för hälsan gäller även dem som rör sig mindre än vad som är…
Fler nyheter

Så kan digital teknik förstärka och motverka orättvisor
Det finns två sidor till den tekniska utvecklingen. Den kan underlätta vardagen, men också stänga ute vissa grupper från viktiga samhällstjänster. Det visar…

Få studenter lär sig om åldrandet
Dagens socionomstudenter får bristfällig utbildning i social omsorg. Enbart 15 procent väljer kurser om åldrandet, visar en ny studie vid Örebro universitet.

Tema SoL i Äldre i Centrum #2/25
1 juli 2025 träder den nya socialtjänstlagen i kraft. Vad kommer den att innebära för äldreomsorgen? Det handlar temat i kommande nummer av…