Miljoner till att stärka omsorgen för personer med demens

I början av februari meddelade regeringen att ett miljonbelopp ska ges till verksamheter som arbetar med att stärka kvaliteten i omsorgen för personer med demens. Bland annat ska ett pilotprojekt i fem kommuner få ta del av finansieringen.

2018 kom beslutet om en nationell strategi för att förbättra kvaliteten i omsorgen och öka tryggheten för personer med demenssjukdom. Nyligen beslöt regeringen att satsa 7,3 miljoner kronor inom ramen för den nationella strategin.

Av pengarna går 2,3 miljoner kronor till Svenskt demenscentrum och deras pågående projekt som ska införa ett standardiserat insatsförlopp för personer med demenssjukdom. Modellen ska införas i fem kommuner som får 340 000 var: Umeå, Ekerö, Falun, Mörbylånga och Göteborg.

De resterande fem miljoner kronorna går till BPSD-registret och Svenska demensregistret som får hälften var. Där ska pengarna gå till att öka kunskapen hos personal och beslutsfattare om hur registerdata kan användas i förbättringsarbete, respektive utveckla själva registret.

Relaterat

En sköterska mäter blodtrycket på en äldre man.

Risken för demens kan öka med blodtrycket

Det finns många skäl att behandla högt blodtryck. Enligt en nypublicerad studie kan det även ger en ökad risk för demenssjukdom.

Samlevnad och hjärnhälsa

Att leva tillsammans med andra skyddar oss mot både kognitiva och andra sjukdomar. Att förlora en nära och viktig relation ökar samtidigt risken…

Forskare utvecklar nya verktyg för tidig alzheimerdiagnostisering

Diagnostisering av Alzheimers sjukdom sker ofta väldigt sent i sjukdomsförloppet. Nu vill ett internationellt projekt med bland annat svenska forskare ändra på det…

Fler nyheter

AI ska på sikt hjälpa vårdpersonal att upptäcka hälsoproblem hos äldre i ett tidigare skede. Foto: Mostphotos

AI ska upptäcka sjukdomar i god tid

I ett nytt forskningsprojekt ska data från äldre analyseras med hjälp av AI, för att upptäcka hälsoproblem i god tid. Den nya tekniken…

Foto på en tandborste

Goda rutiner kan ge bättre munhälsa på särskilt boende

En ny studie har undersökt arbetet för god munhälsa på särskilt boende. Det finns verktyg som fungerar, men oklar ansvarsfördelning och bristande kunskap…

Äldre par på träningscykel

Högintensiv träning bra och säkert för äldre

Äldre personer gynnas och klarar av att träna högintensivt i korta intervaller. Trots att den totala träningstiden kan halveras, jämfört med konventionell träning,…