Miljoner till att stärka omsorgen för personer med demens

I början av februari meddelade regeringen att ett miljonbelopp ska ges till verksamheter som arbetar med att stärka kvaliteten i omsorgen för personer med demens. Bland annat ska ett pilotprojekt i fem kommuner få ta del av finansieringen.

2018 kom beslutet om en nationell strategi för att förbättra kvaliteten i omsorgen och öka tryggheten för personer med demenssjukdom. Nyligen beslöt regeringen att satsa 7,3 miljoner kronor inom ramen för den nationella strategin.

Av pengarna går 2,3 miljoner kronor till Svenskt demenscentrum och deras pågående projekt som ska införa ett standardiserat insatsförlopp för personer med demenssjukdom. Modellen ska införas i fem kommuner som får 340 000 var: Umeå, Ekerö, Falun, Mörbylånga och Göteborg.

De resterande fem miljoner kronorna går till BPSD-registret och Svenska demensregistret som får hälften var. Där ska pengarna gå till att öka kunskapen hos personal och beslutsfattare om hur registerdata kan användas i förbättringsarbete, respektive utveckla själva registret.

Relaterat

Äldre par sitter i soffa där kvinnan är ledsen, men inte mannen

Så kan demens påverka empatiförmågan

Patienter med frontallobsdemens saknar ofta förmågan till att känna empati. En ny studie visar att dessa patienter inte har samma aktivitet i hjärnan…

Studie undersöker rörelseförmågans koppling till demens

Att tidigt upptäcka personer med ökad risk för kognitiv försämring är avgörande för att kunna ge stöd och behandling i tid. En ny…

Äldre par cyklar genom skog

Lägre demensrisk med bra kondition

Människor med förhöjd demensrisk kan minska den med upp till en tredjedel genom att förbättra konditionen. Bättre kondition är också kopplat till bättre…

Fler nyheter

Personer med parkinson får hjälp att bryta ensamhet

En ny app kan hjälpa personer med Parkinsons sjukdom att bryta isolering och ensamhet. Forskaren Gomathi Thangavel, Örebro universitet, har utvecklat tekniken tillsammans…

Äldre kvinna borstar tänderna med en eltandborste framför spegeln

Bättre livskvalitet med smart tandborste

Med hjälp av sensorer kan en smart, intelligent eltandborste göra stor skillnad för äldre personers munhälsa och livskvalitet. Det visar en avhandling från…

Många kommuner delar upp arbetet i hemtjänsten

Att dela upp arbetet i mer och mindre kvalificerade uppgifter kan vara en lösning på problemen med kompetensförsörjningen i äldreomsorgen. Socialstyrelsen har kartlagt…