Miljoner till att stärka omsorgen för personer med demens

I början av februari meddelade regeringen att ett miljonbelopp ska ges till verksamheter som arbetar med att stärka kvaliteten i omsorgen för personer med demens. Bland annat ska ett pilotprojekt i fem kommuner få ta del av finansieringen.

2018 kom beslutet om en nationell strategi för att förbättra kvaliteten i omsorgen och öka tryggheten för personer med demenssjukdom. Nyligen beslöt regeringen att satsa 7,3 miljoner kronor inom ramen för den nationella strategin.

Av pengarna går 2,3 miljoner kronor till Svenskt demenscentrum och deras pågående projekt som ska införa ett standardiserat insatsförlopp för personer med demenssjukdom. Modellen ska införas i fem kommuner som får 340 000 var: Umeå, Ekerö, Falun, Mörbylånga och Göteborg.

De resterande fem miljoner kronorna går till BPSD-registret och Svenska demensregistret som får hälften var. Där ska pengarna gå till att öka kunskapen hos personal och beslutsfattare om hur registerdata kan användas i förbättringsarbete, respektive utveckla själva registret.

Relaterat

Stenen blir ett föremål som kan få en stor ­betydelse för användaren, enligt forskarna i projektet. Foto: Rise

Digitala stenar väcker berättelser till liv

Ett taktilt koncept för att aktivera och tillgängliggöra livsberättelser. Det har forskare utvecklat i form av stenliknande objekt med en ­digital kärna. Det…

Miljoner till forskning om musik för personer med demens

Hur kan musikaliska gruppsessioner stärka livskvaliteten hos personer med demenssjukdom? Det kommer forskare nu att undersöka med hjälp av ett nytt forskningsanslag.

En sköterska mäter blodtrycket på en äldre man.

Risken för demens kan öka med blodtrycket

Det finns många skäl att behandla högt blodtryck. Enligt en nypublicerad studie kan det även ger en ökad risk för demenssjukdom.

Fler nyheter

Ny forskning: Äldre ska inte skämmas för sitt sittande

Stillasittande behöver inte bara vara av ondo, utan kan vara nödvändigt för återhämtningen. Därför behöver bilden av sittandet nyanseras, enligt Joakim Niklasson, nybliven…

En äldre man sitter i en soffa och tittar på sin mobiltelefon.

Skevt urval kan påverka forskningen om digitala verktyg

Digitala verktyg är på frammarsch i vård och omsorg och ofta visar studier på god effekt för brukarna. Men hur påverkas resultaten om…

Nya siffror: Svårt för äldre att komma ut

Mer än hälften av alla äldre på särskilda boenden har svårt att ta sig ut. Utemiljöerna brister också i tillgänglighet. Det visar nya…