Möjlig förklaring till ökad alzheimerrisk hos personer med diabetes

Personer med typ 2-diabetes löper ökad risk för att utveckla Alzheimers sjukdom. Anledningen kan vara att personer med typ 2-diabetes har svårare att göra sig av med ett protein som orsakar sjukdomen. Det visar ny forskning från Umeå universitet.

Personer som drabbas av alzheimer har ofta förhöjda nivåer av plack i hjärnan. Tidigare forskning visar också att personer med diabetes typ 2 har större risk att få alzheimer, jämfört med personer som inte har diabetes. Svaret till varför verkar ligga i att dessa personer har svårt att bryta ner vissa beståndsdelar i placket som orsakar Alzheimers sjukdom.

Det visar forskning från Umeå universitet.

– Resultaten kan få betydelse för fortsatt forskning om möjliga behandlingar för att motverka risken för att personer med typ 2-diabetes ska drabbas av alzheimer, säger Olov Rolandsson, som har lett studien, i ett pressmeddelande.

Forskargruppen har studerat koncentrationen av de två viktigaste komponenterna i placket, så kallade beta-amyloider, i deltagarnas blod där en grupp hade diabetes typ 2 och den andra var en grupp utan sjukdomen. Därefter fick båda grupperna dropp med glukos.

Resultatet blev att nivåerna av beta-amyloider kraftigt sjönk i kontrollgruppen, men inte bland deltagarna med diabetes typ 2. Forskarna kunde inte heller se att ett ämne som bryter ner beta-amyloiden ökade i gruppen med sjukdomen.

Detta talar för att kroppen hos personer med diabetes typ2 inte har samma förmåga att bryta ner den farliga placken, som friska individer. Det i sin tur leder till ökad risk att placken lagras i hjärnan och orsakar kognitiva sjukdomar som alzheimer.

– Det behövs mer forskning för att bekräfta resultaten i denna begränsade studie. Förhoppningsvis kan det på sikt också leda till nya behandlingar. Men fynden understryker vikten av att så långt som möjligt förebygga diabetes typ2 och att personer som ändå har det ska undvika att få episoder av högt blodsocker, säger Olov Rolandsson.

Antalet deltagare var tio personer i åldern 66–72 med diabetes typ 2 och elva personer utan.

Läs den vetenskapliga artikeln

Olov Rolandsson, Andreas Tornevi, Pär Steneberg, Helena Edlund, Tommy Olsson, Ulf Andreasson m fl (2024). Acute hyperglycemia induced by hyperglycemic clamp affects plasma amyloid-β in type 2 diabetes. Publicerad i Journal of Alzheimer’s disease.

Relaterat

Kollage med silhuetter på huvuden

Ny prognos: Så många får demens

Runt en kvarts miljon personer uppskattas ha en demenssjukdom i Sverige år 2050. En ny rapport från Karolinska institutet ger även prognos på väntade kostnader för framtida vård- och omsorg för gruppen.

Äldre man sitter och tittar på sin smarttelefon

55 miljoner kronor till forskning om bättre livskvalitet för äldre

Familjen Kamprads stiftelse har beviljat över 50 miljoner kronor till forskning som ska förbättra livskvaliteten hos äldre personer. Digital trygghet på nätet och hemrehabilitering för äldre personer är några exempel på projekt som har fått pengar.

Äldre kvinnor håller i stolar och tränar balansen

Bättre förståelse för balans minskar fallrisken

Fallolyckor är en av de vanligaste orsakerna till skador hos äldre personer. En bättre förståelse för hur balans fungerar och hur man tränar upp den kan minska risken för fall, visar en avhandling från Luleå tekniska universitet.

Fler nyheter

Anhöriga som vårdar behöver stöd

Äldre som vårdar sina närstående intensivt, upplever vissa hälsoproblem i högre grad än andra, visar en ny studie vid ARC, Karolinska institutet. Dessa informella vårdare behöver mer stöd, enligt forskarna bakom studien.

Porträttbild på Dennis Fahlgren

Historisk avhandling ger insikter om äldres ekonomi i dag

Många äldre personer fastnade i lågavlönade branscher och förlorade viktiga familjenätverk under början av 1900-talet. Det visar en avhandling som har undersökt äldres ekonomiska utsatthet under historien och om liknande problem finns i dag.

Syskon och föräldrar till 108-åringar lever längre

Föräldrar och syskon till personer som blir 108 år, lever också längre än genomsnittet. Det visar Jimmy Lindberg, doktorand vid Linköpings universitet, i en ny studie, för första gången i svensk kontext.