Möjlig förklaring till ökad alzheimerrisk hos personer med diabetes

Personer med typ 2-diabetes löper ökad risk för att utveckla Alzheimers sjukdom. Anledningen kan vara att personer med typ 2-diabetes har svårare att göra sig av med ett protein som orsakar sjukdomen. Det visar ny forskning från Umeå universitet.

Personer som drabbas av alzheimer har ofta förhöjda nivåer av plack i hjärnan. Tidigare forskning visar också att personer med diabetes typ 2 har större risk att få alzheimer, jämfört med personer som inte har diabetes. Svaret till varför verkar ligga i att dessa personer har svårt att bryta ner vissa beståndsdelar i placket som orsakar Alzheimers sjukdom.

Det visar forskning från Umeå universitet.

– Resultaten kan få betydelse för fortsatt forskning om möjliga behandlingar för att motverka risken för att personer med typ 2-diabetes ska drabbas av alzheimer, säger Olov Rolandsson, som har lett studien, i ett pressmeddelande.

Forskargruppen har studerat koncentrationen av de två viktigaste komponenterna i placket, så kallade beta-amyloider, i deltagarnas blod där en grupp hade diabetes typ 2 och den andra var en grupp utan sjukdomen. Därefter fick båda grupperna dropp med glukos.

Resultatet blev att nivåerna av beta-amyloider kraftigt sjönk i kontrollgruppen, men inte bland deltagarna med diabetes typ 2. Forskarna kunde inte heller se att ett ämne som bryter ner beta-amyloiden ökade i gruppen med sjukdomen.

Detta talar för att kroppen hos personer med diabetes typ2 inte har samma förmåga att bryta ner den farliga placken, som friska individer. Det i sin tur leder till ökad risk att placken lagras i hjärnan och orsakar kognitiva sjukdomar som alzheimer.

– Det behövs mer forskning för att bekräfta resultaten i denna begränsade studie. Förhoppningsvis kan det på sikt också leda till nya behandlingar. Men fynden understryker vikten av att så långt som möjligt förebygga diabetes typ2 och att personer som ändå har det ska undvika att få episoder av högt blodsocker, säger Olov Rolandsson.

Antalet deltagare var tio personer i åldern 66–72 med diabetes typ 2 och elva personer utan.

Läs den vetenskapliga artikeln

Olov Rolandsson, Andreas Tornevi, Pär Steneberg, Helena Edlund, Tommy Olsson, Ulf Andreasson m fl (2024). Acute hyperglycemia induced by hyperglycemic clamp affects plasma amyloid-β in type 2 diabetes. Publicerad i Journal of Alzheimer’s disease.

Relaterat

Optiker undersöker äldre kvinnas syn

God hörsel och syn förbättrar hjärnans funktion

När vi blir äldre försämras vår kognitiva förmåga. Men god hörsel och syn kanske är nyckeln till att bromsa försämringen. Det visar en avhandling från Örebro universitet som också undersöker äldres uppfattningar om vad ett framgångsrikt åldrande är.

Bättre sömn med tyngdtäcke

Tyngdtäcken kan vara ett effektivt alternativ för att förbättra sömn och livskvalitet hos sköra äldre. Dock är det viktigt att användningen anpassas individuellt, visar en ny doktorsavhandling.

Nytt nummer: Om boendemiljö, tema hbtq, nya avhandlingar och forskningsrön

Äldre i Centrums nya nummer har just kommit från tryckeriet. Vi bjuder på många spännande nyheter inom äldreforskningens område. Läs mer om tidningens innehåll nedan!

Fler nyheter

”Dans för Parkinson” ger god effekt

Aktiviteten ”Dans för Parkinson” påverkar de sjuka positivt, visar en ny studie. Dansen kan vara en av fler hälsoaktiviteter som kan komplettera den traditionella hälso- och sjukvården, enligt folkhälsoutvecklare i Jönköping, där den också har testats.

ÄiC-podden, avsnitt 27: Om boendemiljö och aktivt åldrande

Nu startar vi en ny serie i Äldre i Centrum-podden, där vi presenterar nya avhandlingar inom äldre- och åldrandeforskningens fält. Först ut i serien är Frida Nordeström, nydisputerad vid Lunds universitet, som har forskat om boendemiljöns betydelse för välmåendet.

Filmdragerade tabletter i en hög

Risker med blodförtunnande minskar över tid

Blodförtunnande läkemedel som ges efter en blodpropp i ben eller lunga ökar initialt blödningsrisken, särskilt hos kvinnor och äldre personer. Men nu visar en studie från Göteborgs universitet att risken avtar med tiden.