Möjlig förklaring till ökad alzheimerrisk hos personer med diabetes

Personer med typ 2-diabetes löper ökad risk för att utveckla Alzheimers sjukdom. Anledningen kan vara att personer med typ 2-diabetes har svårare att göra sig av med ett protein som orsakar sjukdomen. Det visar ny forskning från Umeå universitet.

Personer som drabbas av alzheimer har ofta förhöjda nivåer av plack i hjärnan. Tidigare forskning visar också att personer med diabetes typ 2 har större risk att få alzheimer, jämfört med personer som inte har diabetes. Svaret till varför verkar ligga i att dessa personer har svårt att bryta ner vissa beståndsdelar i placket som orsakar Alzheimers sjukdom.

Det visar forskning från Umeå universitet.

– Resultaten kan få betydelse för fortsatt forskning om möjliga behandlingar för att motverka risken för att personer med typ 2-diabetes ska drabbas av alzheimer, säger Olov Rolandsson, som har lett studien, i ett pressmeddelande.

Forskargruppen har studerat koncentrationen av de två viktigaste komponenterna i placket, så kallade beta-amyloider, i deltagarnas blod där en grupp hade diabetes typ 2 och den andra var en grupp utan sjukdomen. Därefter fick båda grupperna dropp med glukos.

Resultatet blev att nivåerna av beta-amyloider kraftigt sjönk i kontrollgruppen, men inte bland deltagarna med diabetes typ 2. Forskarna kunde inte heller se att ett ämne som bryter ner beta-amyloiden ökade i gruppen med sjukdomen.

Detta talar för att kroppen hos personer med diabetes typ2 inte har samma förmåga att bryta ner den farliga placken, som friska individer. Det i sin tur leder till ökad risk att placken lagras i hjärnan och orsakar kognitiva sjukdomar som alzheimer.

– Det behövs mer forskning för att bekräfta resultaten i denna begränsade studie. Förhoppningsvis kan det på sikt också leda till nya behandlingar. Men fynden understryker vikten av att så långt som möjligt förebygga diabetes typ2 och att personer som ändå har det ska undvika att få episoder av högt blodsocker, säger Olov Rolandsson.

Antalet deltagare var tio personer i åldern 66–72 med diabetes typ 2 och elva personer utan.

Läs den vetenskapliga artikeln

Olov Rolandsson, Andreas Tornevi, Pär Steneberg, Helena Edlund, Tommy Olsson, Ulf Andreasson m fl (2024). Acute hyperglycemia induced by hyperglycemic clamp affects plasma amyloid-β in type 2 diabetes. Publicerad i Journal of Alzheimer’s disease.

Relaterat

Porträttbild på en man

Sjukstugorna– en modell för nära vård

I norra Norrlands inland är det långt till sjukhus. Där läggs multisjuka ­äldre ofta in på den lokala sjukstugan i stället. Mante Hedman har undersökt sjukstugornas roll i vården och lokalsamhället.

En sköterska mäter blodtrycket på en äldre man.

Risken för demens kan öka med blodtrycket

Det finns många skäl att behandla högt blodtryck. Enligt en nypublicerad studie kan det även ger en ökad risk för demenssjukdom.

kvinna hjälper äldre kvinna som har fallit

Osteosarkopeni – hot mot hälsosamt åldrande

Ett friskt rörelseorgan är viktigt för att kunna leva ett självständigt liv i åldrandet. Skelett- och muskelvävnad är tätt förbundna och det är därför extra viktigt att ta hänsyn till båda dessa vävnader hos riskpersoner för att minimera risken för…

Fler nyheter

Tema Det digitala samhället i Äldre i Centrum #3/24

Allt fler aktiviteter i vardagen innehåller någon form av digitala inslag. Årets tredje nummer av Äldre i Centrum handlar bland annat om de nya utmaningar, samt den nya utanförskapet och ojämlikheten som den snabba digitaliseringen har bidragit till. Men tidningen…

Foto på ett trevåningskomplex

Växande underskott av bostäder för äldre

Antalet kommuner i Sverige som bedömer att de har underskott på bostadsmarknanden har minskat över tid. Men bristen på bostäder för äldre ökar. Det visar en undersökning av Boverket.

Forskare utvecklar nya verktyg för tidig alzheimerdiagnostisering

Diagnostisering av Alzheimers sjukdom sker ofta väldigt sent i sjukdomsförloppet. Nu vill ett internationellt projekt med bland annat svenska forskare ändra på det genom att ta fram nya verktyg för att tidigare upptäcka alzheimer.