Skrämdump från Nature Agings hemsida

Nature tar sig an åldrandeforskningen

Digitala Nature aging debuterar med ett innehåll som likt Äldre i Centrums kommande vetenskapliga supplement spänner över både åldrandets biologi och dess påverkan på samhället i stort.

Efter jul startar vi på Äldre i Centrum vårt nya initiativ Vetenskapligt supplement, där vi publicerar vetenskapliga artiklar på svenska. Och ungefär samtidigt presenterar en av världens största vetenskapliga tidskrifter sin nya satsning inom samma fält. Nature knoppar av sig och startar Nature aging.

Första utgåva av Nature aging kommer att publiceras i januari och redaktionen skriver på tidskriftens webbsajt att de vill skapa en multidisciplinär plattform för åldrandeforskningen, som är ytterst selektiv, men ändå bred i sitt urval. Man står öppna för ett brett spektrum, från grundläggande frågor om åldrandets biologi och medicin, till åldrandets påverkan på samhället i stort. Samtidigt vill man uppmuntra till interaktion mellan olika discipliner inom forskningsfältet.

Redan nu har tidskriftens redaktion gjort en sammanställning av aktuell åldrandeforskning ur Nature research som ska återspegla forskningens olika grenar. När Nature aging startar kommer man att ge plats för både forskning, översiktsartiklar och opinionstexter.

Nature aging kommer att publiceras som en så kallad transformative journal, vilket innebär att de erbjuder artikelförfattare att välja mellan open access-publicering eller att låsa materialet för prenumeranter på tidskriften. Nature aging kommer endast att publiceras digitalt.

Nature aging

Besök Nature agings webbsajt. Där kan du läsa mer om redaktionens planer och villkor för publicering. Du kan också prenumerera på uppdateringar och läsa de artiklar som publicerats.

Relaterat

Proteiner och styrketräning hjälper åldrande muskler

Äldre behåller förmågan att bevara muskelmassa och funktion. Styrketräning och intag av proteiner ger god effekt i den processen, visar en ny avhandling…

Kära dagbok …

”Cancer angår oss alla”

Cancer finns nära oss alla, de flesta känner någon som har drabbats. Tidningens chefredaktör Enikö Arnell-Szurkos gör personliga reflektioner och presenterar sig också…

Fler nyheter

En man sitter i soffan och mäter sitt blodtryck.

Fler och fler använder egenvårdsintyget

En ny studie från Stockholm konstaterar att antalet egenvårdsintyg har ökat med 600 procent mellan 2015 och 2022 i länet. Men samverkan mellan…

Äldre kvinna sitter och äter mat ensam

Kommuner tar ut matavgifter – trots maxtaxan

Det är stora skillnader mellan vad som ingår i kommunernas äldreomsorg. Ungefär fyra av tio kommuner tar ut en avgift för matdistribution, trots…

Tidig hembaserad palliativ vård ger bättre livskvalitet

Palliativ vård som inleds redan när en person diagnostiserats med en dödlig sjukdom kan få en avgörande roll för att förbättra patientens livskvalitet.…