Andreas Motel-Klingebiel. Foto: Mikael Mildén.

Nio miljoner kronor till forskning om det sena arbetslivet

Linköpings universitets internationella projekt EIWO om hur livshändelser påverkar det sena arbetslivet har beviljats nya anslag av Forte.

Sedan tre år driver forskare vid ASC, åldrande och social förändring, vid Linköpings universitet det internationella forskningsprogrammet EIWO – Exkludering och ojämlikhet i det senare arbetslivet tillsammans med forskargrupper från Storbritannien, Polen och Tyskland.

– Vi behandlar främst frågan om jämlikt och inkluderande förlängt arbetsliv. Det handlar bland annat om livslångt lärande, nationell politik som berör förändringar över livsloppet, och företags- och branschpolicies om exempelvis livslångt lärande och anställdas utveckling, berättade Andreas Motel-Klingebiel, som leder EIWO, för Äldre i Centrum i en intervju för ett par år sedan.

Nu har programmet beviljats ytterligare 8,7 miljoner kronor av Forte, och är redo att gå in i nästa fas. EIWO kommer att pågå fram till 2026. Den första fasen av arbetet har främst fokuserat på teoretisk utveckling kring livsloppet i välfärdssystemen, i ett europeiskt perspektiv, och med analyser om livslopp och arbetsliv i Sverige och Europa. Det är till exempel stor skillnad mellan den svenska jämlikhetsinriktade staten och det mer konservativa välfärdssystemet i Tyskland.

– Vi är intresserade av olika händelser under livet som kan påverka arbetslivet och beslut om arbetet sent i livet, och möjligheterna att vara kvar eller risken att bli exkluderad från arbetsnätverken, säger Andreas Motel-Klingebiel.

Sammanlagt har EIWO nu beviljats 17,3 miljoner kronor av Forte.

Relaterat

Äldre par sitter i soffa där kvinnan är ledsen, men inte mannen

Så kan demens påverka empatiförmågan

Patienter med frontallobsdemens saknar ofta förmågan till att känna empati. En ny studie visar att dessa patienter inte har samma aktivitet i hjärnan…

Kära dagbok …

Personer med parkinson får hjälp att bryta ensamhet

En ny app kan hjälpa personer med Parkinsons sjukdom att bryta isolering och ensamhet. Forskaren Gomathi Thangavel, Örebro universitet, har utvecklat tekniken tillsammans…

Fler nyheter

Äldre kvinna borstar tänderna med en eltandborste framför spegeln

Bättre livskvalitet med smart tandborste

Med hjälp av sensorer kan en smart, intelligent eltandborste göra stor skillnad för äldre personers munhälsa och livskvalitet. Det visar en avhandling från…

Många kommuner delar upp arbetet i hemtjänsten

Att dela upp arbetet i mer och mindre kvalificerade uppgifter kan vara en lösning på problemen med kompetensförsörjningen i äldreomsorgen. Socialstyrelsen har kartlagt…

Undersköterskor mer positiva till dödshjälp

Olika yrkesgrupper inom palliativ vård har olika syn på dödshjälp. Läkarna är mer negativa och undersköterskor överraskande positiva, enligt en ny studie vid…