En illustration av de nätverk som finns kring äldre med risk för undernäring. Bild: Livsmedelsakademin

Nollvision mot undernäring

I ett Vinnovaprojekt utvecklar en rad aktörer nu en arbetsmodell för att kunna motverka undernäring hos äldre. Målet är att alla kommuner och regioner ska kunna implementera metoderna.

Det är inte ovanligt med undernäring hos äldre personer, något som ökar risken för fallskador, psykisk ohälsa, olika följdsjukdomar och förtida död. Detta vill Livsmedelsakademin, tillsammans med en lång rad aktörer, försöka motverka genom sitt Vinnovafinansierade projekt Nollvisionen för undernäring hos äldre.

Under projektets första år genomförde man en förstudie, för att kartlägga de nätverk som finns kring äldre personer. Där identifierades mer än 65 offentliga och privata organisationer, beslutsfattare och anhöriga, som har ett ansvar för hur äldre mår. Utifrån dessa har nu en projektplan tagits fram.

Som nästa del av projektet kommer två kommuner, Kävlinge och Stockholms stad, under 2020 och 2021 att ställa upp som så kallade testbäddar där man arbetar fram olika lösningar och utvärderar dem. 2025, när hela projektet avslutas, ska det finnas en färdig arbetsmodell för kommunerna. Med den ska undernäring hos äldre kunna motverkas.

– Utmaningen är komplex och kräver ett nytt sätt att se på den äldres behov. Om vi sätter den äldre i fokus kan vi tillsammans skapa den samhällsförändring som krävs för att lösa problemet med undernäring, säger Lotta Törner, vd på Livsmedelsakademin, i ett pressmeddelande.

Som helhet innehåller Nollvisionen flera underprojekt.

  • Utveckla digitala kommunikationslösningar för att tidigt kunna identifiera undernäring.
  • Testa behovsanpassade matkassar för äldre.
  • Ta fram idéer för att bryta de äldres ensamhet.
  • Öka kunskapen om näring och måltider hos personal, anhöriga och den äldre själv.
  • Utveckla kostnadskalkyler som jämför analyserar de förebyggande insatsernas kostnadseffektivitet.

Relaterat

Medelålders man tittar in i kamera från en dörröppning

Gamlebo – en plats för äldre missbrukare

På Gamlebo får äldre med aktivt missbruk stöd av personal. Den här ­typen av boenden brottas med många utmaningar och behöver följas upp…

Äldre man sitter på sängen och håller om sin nacke

Mening med livet viktigt för äldre med smärta

Känsla av meningsfullhet är centralt för livskvaliteten bland äldre personer med smärta. Det visar en studie från Örebro universitet.

Polis i uniform som står framför polisskylt

Studie kartlägger personer med demens som försvinner

En studie från polisregion Öst visar att det finns fem faktorer som ökar risken för att personer med demens ska skadas när de…

Fler nyheter

Äldre kvinna står med utsträcka armar

Skräddarsydd rehabilitering förbättrar livet vid demenssjukdom

Ett individanpassat rehabiliteringsprogram, kombinerat med utbildning och stöd för närstående, kan öka social delaktighet för personer med demenssjukdom. Det visar en ny avhandling…

Så gamla väntas vi bli

Vi kommer att leva längre än vi tror. Medellivslängden, som vi ofta utgår ifrån, kan vara missvisande. Nu visar Pensionsmyndighetens siffror att varannan…

Äldre man tittar frustrerat på en surfplatta

Ensamhet vanligare hos digitalt otrygga äldre

Äldre personer som är mindre digitalt aktiva har oftast mer besvär med ensamhet, jämfört med äldre som är digitalt aktiva. Det visar en…