Foto som visar ryggen på en fotbollsmålvakt med fotbollsplanen i bakgrunden.
Foto: NadyaSo/Mostphotos

Nu vill seniorspelarna tävla

Gåfotbollen växer kraftigt och innebandyns motsvarigheter är på frammarsch. Och nu vill deltagarna börja spela matcher och seriespel. Det framkommer i en ny rapport i samarbete mellan Umeå universitet och idrottsförbunden.

I den nya rapporten Spelglädje genom åren har Inger Eliasson vid Umeå universitet tillsammans med RF/Sisu, Svenska fotbollförbundet och Svenska innebandyförbundet undersökt gåfotbollen och innebandy+ närmare. Gåfotbollen är, som många känner till, under stark tillväxt, men nu kommer även innebandy+, en snällare form av innebandy där man får springa, men där man exempelvis förbjudit tacklingarna.

– Det är nog ingen överdrift att påstå att gåfotbollen är den idrott som växer snabbast i landet. Förmodligen är en stor orsak att upplevelsen är så pass positiv och att fler vill testa efter att ha fått höra om gåfotboll, säger Inger Eliasson i en nyhet på Svenska fotbollförbundets hemsida.

Båda idrotterna utövas främst av äldre personer, och Svenska innebandyförbundet arbetar också för att utveckla gåinnebandy, som ett ännu mer åldersvänligt alternativ. I den nya undersökningen uppger 83 procent av de manliga och 64 procent av de kvinnliga deltagarna att de vill tävla i sin sport.

– Det visar att även äldre vill tävla och att de motiveras av att göra mål och spela matcher mot andra lag. De svaren får jag också i de fokusgruppsintervjuer som genomförts. De äldre säger att det är en rolig utmaning att spela matcher och att de då får ett kvitto på hur bra de är. Men det viktigaste är ändå det sociala, att de får träffa andra och att de har något att se fram emot under veckan.

Samtidigt är det inte säkert en positiv utveckling för alla utövare.

– Vi vet från annan forskning att matcher och fokus på att prestera och vinna påverkar både klimatet och utövarna. Det hoppas jag kunna följa upp för att undersöka hur matcher och tabeller får påverkan på upplevelserna och deltagandet på sikt, säger Inger Eliasson.

Inom gåfotbollen har exempelvis Stockholm flera serier med tabellräkning, men det spelas också många träningsmatcher runt om i landet. Idrotten är i en stark utvecklingsfas.

Senioridrotterna visade sig också ha stor inverkan på deltagarnas vardagsliv. 63 procent av kvinnorna tycker till exempel att gåfotbollen betyder väldigt mycket för dem, idrotten ger dem ökad livskvalitet. Gåfotbollen får även många att återvända till föreningslivet, men så många som elva procent har aldrig varit idrottsaktiva förut.

– Det innebär att en av tio utövare hittar in till förenings- och lagidrotten i senior ålder, vilket får ses som något väldigt positivt. Här fångar gåfotbollen upp en helt ny målgrupp, säger Inger Eliasson.

Läs rapporten

Inger Eliasson (2024). Spelglädje genom åren. Idrottshögskolan, Umeå universitet.

Relaterat

”Mormors livskraft inspirerar mig”

Forskare följer unik äldresatsning i Härnösand

Insatser för äldre behöver utvärderas på bättre sätt, enligt forskare vid Lunds universitet. Nu ska de jobba fram en ny modell för det,…

Äldre kvinna fläktar sig med en solfjäder

Värmeböljor kan ge farliga saltrubbningar hos äldre

Den globala uppvärmningen i samband med en åldrande befolkning kan leda till en kraftig ökning av människor med allvarliga saltrubbningar i blodet. Det…

Fler nyheter

Dragerade tabletter i hög

Antidepressiva kopplas till kognitiv försämring

Det finns tecken på att antidepressiva läkemedel kan påskynda den kognitiva försämringen hos personer med demens. Samtidigt tycks vissa läkemedel vara mindre skadliga…

Personal hjälper äldre kvinna ur sängen

Svårt med arbetsmiljön för hemtjänstpersonal

Personer som arbetar inom hemtjänsten är utsatta för många situationer med svår arbetsmiljö. Det kan handla om allt från trånga badrum till trakasserier…

Äldre kvinna sitter och tittar på en datorskärm

Webbsidor riskerar att utesluta äldre personer

Gränssnitten på offentliga verksamheters webbsidor ställer krav på att man är van att använda digitala plattformar, vilket riskerar att stänga ute personer med…