Röntgenbild knäled. Foto: Pixabay
Röntgenbild knäled. Foto: Pixabay

Ny app halverar artrossmärta

Enkla övningar och daglig information om sin sjukdom ledde till att patienters med artros halverade sin smärta och deras fysiska förmåga förbättrades – inom sex månader, visar en ny studie. Till sin hjälp använde de en ny mobilapp.

Håkan Nero. Foto: Olle Dahlbäck

– Vi förväntade oss att patienterna skulle bli bättre, men inte att de skulle bli så bra. Det visar att det går utmärkt att behandla kronisk sjukdom som artros med hjälp av digital teknik, säger Håkan Nero, forskare och fysioterapeut vid Lunds universitet.

Varje dag under testperioden fick 500 deltagare som var runt 60 år och med artros ta del av nya övningar och lektioner om artros via en app i mobilen. De fick två till tre korta övningar om dagen för att stärka musklerna kring det drabbade området. Lektionerna innehöll fakta om artros, bland annat symtom och behandling, som följdes av enkla frågor.

Deltagarna fick också rapportera vilken nivå av smärta de upplevde varje vecka och testa sin fysiska funktion.

– Efter sex månader upplevde de i genomsnitt nästan en halverad smärta och den fysiska rörligheten hade förbättrats med 43 procent. Resultaten såg lika bra ut hos de som fortsatt programmet i upp till ett år, säger Håkan Nero.

Fördelen med att ha ett träningsprogram för personer med artros på en app är att den är lättillgänglig och kan användas av personer som inte har tillgång till en träningslokal, säger Håkan Nero.

Läs studien

Relaterat

Fler äldre lever längre efter operation

En omfattande studie från Karolinska universitetssjukhuset och Karolinska institutet visar att samtidigt som allt fler multisjuka äldre personer blir opererade, är överlevnaden efter…

Åldras i en värld i förändring – är temat för…

I nya Äldre i Centrum berättar forskare som medverkar på den nordiska gerontologiska konferensen Aging in a transforming world om varför just äldre…

Välfärdsteknik för äldres hälsa

I framtiden kommer hemmen vara bättre anpassade att åldras i tack vare utvecklingen inom hälso- och välfärdsteknik. Nordiska forskarnätverket redogör under NKG 2024…

Fler nyheter

Äldre kvinna sitter i en soffa och tittar ut genom fönstret.

Utmattningssyndrom ökade risken för demenssjukdom

En studie från Göteborgs universitet undersökte sambandet mellan utmattningssyndrom i medelåldern och senare demenssjukdom. Det visade sig att det finns en koppling.

Porträttbild på Merita Neziraj.

Modell för ökad kunskap om hälsorisker på SÄBO

Befolkningen blir äldre och risken ökar för trycksår, undernäring, dålig munhälsa och fall. I sin doktorsavhandling har Merita Neziraj arbetat fram en kunskapsmodell…

Detalj ur omslaget till SBU:s rapport

Goda insatser för att behålla självständighet i åldrandet

SBU har utvärderat en forskningsöversikt över insatser för att bibehålla självständighet och hemmaboende hos äldre personer. De konstaterar att studien är välgjord och…