Röntgenbild knäled. Foto: Pixabay
Röntgenbild knäled. Foto: Pixabay

Ny app halverar artrossmärta

Enkla övningar och daglig information om sin sjukdom ledde till att patienters med artros halverade sin smärta och deras fysiska förmåga förbättrades – inom sex månader, visar en ny studie. Till sin hjälp använde de en ny mobilapp.

Håkan Nero. Foto: Olle Dahlbäck

– Vi förväntade oss att patienterna skulle bli bättre, men inte att de skulle bli så bra. Det visar att det går utmärkt att behandla kronisk sjukdom som artros med hjälp av digital teknik, säger Håkan Nero, forskare och fysioterapeut vid Lunds universitet.

Varje dag under testperioden fick 500 deltagare som var runt 60 år och med artros ta del av nya övningar och lektioner om artros via en app i mobilen. De fick två till tre korta övningar om dagen för att stärka musklerna kring det drabbade området. Lektionerna innehöll fakta om artros, bland annat symtom och behandling, som följdes av enkla frågor.

Deltagarna fick också rapportera vilken nivå av smärta de upplevde varje vecka och testa sin fysiska funktion.

– Efter sex månader upplevde de i genomsnitt nästan en halverad smärta och den fysiska rörligheten hade förbättrats med 43 procent. Resultaten såg lika bra ut hos de som fortsatt programmet i upp till ett år, säger Håkan Nero.

Fördelen med att ha ett träningsprogram för personer med artros på en app är att den är lättillgänglig och kan användas av personer som inte har tillgång till en träningslokal, säger Håkan Nero.

Läs studien

Relaterat

Foto på publik i Aula Medica

Äntligen en egen dag för SNAC-K

Befolkningsstudien SNAC-K bjöd in sina deltagare till en halvdag för att möta medarbetare och höra forskare berätta om nya rön från datamaterialet som…

Rörelseforskning på labb i världsklass

Lunds universitet har startat ett experimentellt hälsovetenskapligt labb och samtidigt skapat en ny forskningsinriktning. Målet är att uppnå ett hälsosamt åldrande genom samverkan.

Äldre kan bo kvar hemma längre med smart teknik

Många äldre skadar sig i hemmet. Den som bor ensam har störst risk att råka ut för en olycka. Forskare på Högskolan i…

Fler nyheter

Minskad dopaminsignalering påverkar hjärnans kommunikationsbanor

När vi blir äldre fungerar hjärnan inte lika effektivt som tidigare. Effekten av dopamin, hjärnans belöningssystem, verkar minska när vi åldras visar forskningsprojektet…

Allt fler äldre kvinnor medicinerar mot ångest och depression

Under åren 2006–2022 ökade användningen av antidepressiva läkemedel med 23 procent bland personer över 65 år. Det är främst kvinnor som blir diagnostiserade…

En man och en kvinna ligger i sängen och sover och håller varandra i handen.

Många sätt att flytta ihop som äldre

Många flyttar när de har gått i pension, antingen själva eller tillsammans med en partner. Nu har forskare undersökt hur flytt och boende…