Röntgenbild knäled. Foto: Pixabay
Röntgenbild knäled. Foto: Pixabay

Ny app halverar artrossmärta

Enkla övningar och daglig information om sin sjukdom ledde till att patienters med artros halverade sin smärta och deras fysiska förmåga förbättrades – inom sex månader, visar en ny studie. Till sin hjälp använde de en ny mobilapp.

Håkan Nero. Foto: Olle Dahlbäck

– Vi förväntade oss att patienterna skulle bli bättre, men inte att de skulle bli så bra. Det visar att det går utmärkt att behandla kronisk sjukdom som artros med hjälp av digital teknik, säger Håkan Nero, forskare och fysioterapeut vid Lunds universitet.

Varje dag under testperioden fick 500 deltagare som var runt 60 år och med artros ta del av nya övningar och lektioner om artros via en app i mobilen. De fick två till tre korta övningar om dagen för att stärka musklerna kring det drabbade området. Lektionerna innehöll fakta om artros, bland annat symtom och behandling, som följdes av enkla frågor.

Deltagarna fick också rapportera vilken nivå av smärta de upplevde varje vecka och testa sin fysiska funktion.

– Efter sex månader upplevde de i genomsnitt nästan en halverad smärta och den fysiska rörligheten hade förbättrats med 43 procent. Resultaten såg lika bra ut hos de som fortsatt programmet i upp till ett år, säger Håkan Nero.

Fördelen med att ha ett träningsprogram för personer med artros på en app är att den är lättillgänglig och kan användas av personer som inte har tillgång till en träningslokal, säger Håkan Nero.

Läs studien

Relaterat

Äldre man som tränar med gummiband

Fyra timmars träning nyckeln för återhämtning vid stroke

Personer som tränar fyra timmar i veckan efter en stroke uppnår bättre fysisk funktion på ett halvår, jämfört med dem som inte tränar.…

Risk att digitalisering lämnar äldre utanför samhället

Den tekniska utvecklingen i Sverige går fort, men den ökar också risken för digitalt utanförskap hos äldre. Dessutom är det svårare för äldre…

Äldre exkluderas från teknikutvecklingen

Många företag påstår att de involverar äldre i utvecklingsarbetet för att få fram mer anpassad teknik. Det kan dock betyda många saker och…

Fler nyheter

Fysisk aktivitet kanske inte riktigt så effektivt som vi tror

Studier visar att fysisk aktivitet är ett effektivt sätt att undvika tidig död. Men nu visar en ny avhandling från Umeå universitet att…

Musikterapi som helare vid smärta

Kan personer med långvarig smärta få hjälp av musikterapi och hur går det till? Det ska forskare på Mälardalens universitet ta reda på…

Gångsvårigheter kopplas till sämre kognition

Personer med neurodegenerativa sjukdomar, exempelvis parkinson, går långsammare, tar kortare steg och har mer varierad gångstil än de som är friska. Det visar…