- Forskningen är en del av Linnéuniversitetets forskargrupp ReAction Group – Resilient healthcare and patient activation.
- Avhandlingen bygger både på intervjuer och kvantitativa mätningar.
- Avhandlingen i sin helhet: ”Understanding Sedentary Behavior in Older Adults: The Role of Lived Experience, Embodied Navigation, and Daily Physical Activity”
Ny forskning: Äldre ska inte skämmas för sitt sittande
Äldre behöver aktivera sig, vilket är ett välkänt faktum. Äldres behov av vila är däremot ett mindre utforskat område. Dit har Joakim Niklasson, doktor i vårdvetenskap, nu bidragit med en pusselbit. I avhandlingen Understanding sedentary behavior in older adults undersöker han sittandets betydelse i äldres liv. Resultatet av hans studier visar att äldre som sitter stora delar av dagen ändå kan leva aktiva liv.
– Att hävda att stillasittandet är dåligt per definition är ett både felaktigt och i stora drag åldersdiskriminerande sätt att tänka. Oavsett ålder måste man ha möjligheten att inte känna ångest för att man sitter ner, då det kan vara ett nödvändigt behov av vila, säger Joakim Niklasson i ett pressmeddelande från Linnéuniversitetet.
Joakim Niklasson tycker att bilden av sittandet behöver nyanseras inom hälso- och sjukvården, och att personalen behöver lyssna på de äldre och deras förståelse för kroppens behov i högre grad.
De äldre som deltog i studien spenderar mycket tid sittande, i snitt lite mer än tio timmar per dag. De gick i genomsnitt 4 329 steg om dagen. Två tredjedelar av de tillfrågade kände hög motivation till att röra på sig och hälften strävade efter att öka fysisk aktivitet. Samtidigt uppgav mer än hälften dålig hälsa, samt oförmåga för att självständigt röra sig utomhus eller rädsla för att ramla.
– En av mina studier visar att de äldre kan sitta i timslånga tillfällen upp till två gånger per dag, utan att det påverkar det totala antalet dagliga steg. Med andra ord finns det ingen given motsättning mellan stillasittande och att vara aktiv, säger Joakim Niklasson.
Sittandet behöver i högre grad förstås som ett medvetet val som de äldre gör för att vila och återhämta sig, och behöver bli mindre skuldbelagt, enligt Joakim Niklasson. Även sittande kan äldre utföra flera meningsfulla aktiviteter.
Relaterat
Nya siffror: Svårt för äldre att komma ut
Mer än hälften av alla äldre på särskilda boenden har svårt att ta sig ut. Utemiljöerna brister också i tillgänglighet. Det visar nya…
Nytt stöd i arbetet med våldsutsatta äldre
Socialstyrelsen har tagit fram ett nytt diskussionsmaterial för personal som arbetar med äldre. Syftet är att upptäcka och kunna hantera våld som förekommer…
Kunskapstrappa förebygger hälsorisker
En ny utbildningsmodell kan hjälpa till att förebygga hälsorisker som trycksår, undernäring och dålig munhälsa hos äldre. Forskare och omsorgspersonal har utvecklat den…
Fler nyheter
Skevt urval kan påverka forskningen om digitala verktyg
Digitala verktyg är på frammarsch i vård och omsorg och ofta visar studier på god effekt för brukarna. Men hur påverkas resultaten om…
Tydligare samtal minskar felaktig läkemedelsanvändning
Bättre kommunikation mellan vårdpersonal och äldre patienter vid utskrivning från sjukhus kan minska felaktig användning av mediciner, onödiga akutbesök och återinläggningar. Det visar…
Allt fler blir jobbonärer
När Pensionsmyndigheten publicerar en ny rapport om jobbonärer står det klart att de blir allt fler. Hur många som väljer att jobba efter…