Äldre kan känna skam över mycket stillasittande. Men sittandet behövs också för återhämtning, visar ny forskning. Foto/illustration: Mostphotos

Ny forskning: Äldre ska inte skämmas för sitt sittande

Stillasittande behöver inte bara vara av ondo, utan kan vara nödvändigt för återhämtningen. Därför behöver bilden av sittandet nyanseras, enligt Joakim Niklasson, nybliven doktor vid Linnéuniversitetet.

Äldre behöver aktivera sig, vilket är ett välkänt faktum. Äldres behov av vila är däremot ett mindre utforskat område. Dit har Joakim Niklasson, doktor i vårdvetenskap, nu bidragit med en pusselbit. I avhandlingen Understanding sedentary behavior in older adults undersöker han sittandets betydelse i äldres liv. Resultatet av hans studier visar att äldre som sitter stora delar av dagen ändå kan leva aktiva liv.

– Att hävda att stillasittandet är dåligt per definition är ett både felaktigt och i stora drag åldersdiskriminerande sätt att tänka. Oavsett ålder måste man ha möjligheten att inte känna ångest för att man sitter ner, då det kan vara ett nödvändigt behov av vila, säger Joakim Niklasson i ett pressmeddelande från Linnéuniversitetet.

Joakim Niklasson är i grunden arbetsterapeut på rehabenheten i Region Blekinge, men är för närvarande inte kliniskt aktiv. Foto: Linnéuniversitetet

Joakim Niklasson är i grunden arbetsterapeut på rehabenheten i Region Blekinge, men är för närvarande inte kliniskt aktiv. Foto: Linnéuniversitetet

Joakim Niklasson tycker att bilden av sittandet behöver nyanseras inom hälso- och sjukvården, och att personalen behöver lyssna på de äldre och deras förståelse för kroppens behov i högre grad.

De äldre som deltog i studien spenderar mycket tid sittande, i snitt lite mer än tio timmar per dag. De gick i genomsnitt 4 329 steg om dagen. Två tredjedelar av de tillfrågade kände hög motivation till att röra på sig och hälften strävade efter att öka fysisk aktivitet. Samtidigt uppgav mer än hälften dålig hälsa, samt oförmåga för att självständigt röra sig utomhus eller rädsla för att ramla.

– En av mina studier visar att de äldre kan sitta i timslånga tillfällen upp till två gånger per dag, utan att det påverkar det totala antalet dagliga steg. Med andra ord finns det ingen given motsättning mellan stillasittande och att vara aktiv, säger Joakim Niklasson.

Sittandet behöver i högre grad förstås som ett medvetet val som de äldre gör för att vila och återhämta sig, och behöver bli mindre skuldbelagt, enligt Joakim Niklasson. Även sittande kan äldre utföra flera meningsfulla aktiviteter.

Fakta
Om forskningen

Relaterat

Helena Bjurbäck och Hanna Mac Innes sitter på varsin pall vända mot varandra och tittar in i kameran.

En plattform för äldres rättigheter och välfärd

Som forskare och med lång erfarenhet av sociala frågor kring äldre personer vill Helena Bjurbäck och Hanna Mac Innes lyfta diskussionen om äldre…

Äldre kvinna fläktar sig med en solfjäder

Värmeböljor kan ge farliga saltrubbningar hos äldre

Den globala uppvärmningen i samband med en åldrande befolkning kan leda till en kraftig ökning av människor med allvarliga saltrubbningar i blodet. Det…

Proteiner och styrketräning hjälper åldrande muskler

Äldre behåller förmågan att bevara muskelmassa och funktion. Styrketräning och intag av proteiner ger god effekt i den processen, visar en ny avhandling…

Fler nyheter

En man sitter i soffan och mäter sitt blodtryck.

Fler och fler använder egenvårdsintyget

En ny studie från Stockholm konstaterar att antalet egenvårdsintyg har ökat med 600 procent mellan 2015 och 2022 i länet. Men samverkan mellan…

Äldre kvinna sitter och äter mat ensam

Kommuner tar ut matavgifter – trots maxtaxan

Det är stora skillnader mellan vad som ingår i kommunernas äldreomsorg. Ungefär fyra av tio kommuner tar ut en avgift för matdistribution, trots…

Tidig hembaserad palliativ vård ger bättre livskvalitet

Palliativ vård som inleds redan när en person diagnostiserats med en dödlig sjukdom kan få en avgörande roll för att förbättra patientens livskvalitet.…