”Språktester är inte hela lösningen”
Språkfrågan är viktig inom äldreomsorgen. Men det krävs mer än språktester för att få systemet att fungera. Personalen måste få utbildning och stöd,…
Forskare vid Lunds universitet kommer att genomföra en stor enkät- och intervju för att se hur boendet ger förutsättningar för ett gott åldrande.
– Vi vill studera hur möjligheten till ett aktivt och hälsosamt åldrande påverkas över tid, beroende på om deltagarna väljer att bo kvar i sin bostad eller flytta under tiden som studien pågår. Det är viktigt att få en större förståelse för hur bostaden påverkar hälsan under den senare delen av livet. Kunskapen kan bidra till ett hälsosamt åldrande, säger Susanne Iwarsson, professor i gerontologi vid medicinska fakulteten, Lunds universitet.
Studien ingår i projektet Reloc-age och genomförs vid Centre for ageing and supportive environments, CASE. Med hjälp från Riksbyggen och det kommunala bostadsbolaget Karlshamnsbostäder kommer man att rekrytera 3 000 deltagare 55 år eller äldre för enkäter och intervjuer.
Språkfrågan är viktig inom äldreomsorgen. Men det krävs mer än språktester för att få systemet att fungera. Personalen måste få utbildning och stöd,…
I ett nytt forskningsprojekt ska data från äldre analyseras med hjälp av AI, för att upptäcka hälsoproblem i god tid. Den nya tekniken…
En ny studie har undersökt arbetet för god munhälsa på särskilt boende. Det finns verktyg som fungerar, men oklar ansvarsfördelning och bristande kunskap…
Äldre personer gynnas och klarar av att träna högintensivt i korta intervaller. Trots att den totala träningstiden kan halveras, jämfört med konventionell träning,…
Att samla primärvård, rehab och biståndshandläggning i en seniormottagning kan underlätta för äldre personer som behöver stöd. Nestor FoU-center har utvärderat uppbyggnaden av…
För den äldre generationen kan relationen till bonusbarnbarn vara komplicerad. Men barnen gör ingen större skillnad på biologisk eller bonusanknyting – engagemanget räknas,…