Deborah Gestrin (2024). ”Vi vill ha mer limpa.” Uppföljning av projektet Limpan i Norrköping. Arbetsrapport 47:2024. FoU Centrum.
Ny uppsökande strategi för att nå ensamma i Norrköping
Limpan var ett tvåårigt projekt där Norrköpings kommun tillsammans med Studieförbundet Vuxenskolan och i samverkan med en lång rad lokala aktörer ville försöka nå isolerade, ensamma äldre personer i kommunens områden Skärblacka, Klockartorpet och Haga. De tre områdena har lite olika sammansatt befolkning och projektet hade också stor flexibilitet i att anpassa sina strategier efter de lokala förutsättningarna.
Idén bakom det uppsökande arbetet i projektet var att använda så många olika vägar som möjligt för att nå de äldre på olika platser, tider och sammanhang. En seniorkoordinator i varje område inventerade de lokala förutsättningarna och skapade nätverk med träffpunkter, organisationer, företag, hemtjänst och vårdcentraler. I koordinatorsrollen låg att bli en slags brobyggare mellan dessa organisationer och de äldre. En ny roll inom kommunen, seniorlotsarna, etablerades för att engagera äldre personer och själva få dem att hjälpa varandra.
I en rapport har FoU Centrum beskrivit och utvärderat Limpans arbete och resultat. De äldre uppskattade projektets aktiviteter, inte minst för att den gav social samvaro och motion. De var oroliga för vad som ska hända nu när projektet är slut, och vissa framhöll hur viktiga seniorkoordinatorerna och de nya nätverken kommit att bli.
Just samverkan med lokala aktörer tycks ha varit extra betydelsefullt för att nå ut bredare och kunna skapa ett bra utbud av aktiviteter. Det tycks som om Limpan har gjort skillnad i arbetet för att minska ensamhet och stärka äldre personers nätverk. Rapportens författare skriver att det nu vore positivt att behålla projektets momentum:
”Kortfattat går det att beskriva hur projektet Limpan framgångsrikt har arbetat för att minska ensamhet och utanförskap bland seniorer genom en kombination av uppsökande verksamhet, engagerad personal, varierande aktiviteter samt fokus på delaktighet och personcentrering. Förhoppningen är att detta arbetssätt kan fortsätta även efter projektets avslutning, och att Limpan har lagt grunden för långsiktig framgång.”
Relaterat
Ny forskning: Äldre ska inte skämmas för sitt sittande
Stillasittande behöver inte bara vara av ondo, utan kan vara nödvändigt för återhämtningen. Därför behöver bilden av sittandet nyanseras, enligt Joakim Niklasson, nybliven…
Skevt urval kan påverka forskningen om digitala verktyg
Digitala verktyg är på frammarsch i vård och omsorg och ofta visar studier på god effekt för brukarna. Men hur påverkas resultaten om…
Nya siffror: Svårt för äldre att komma ut
Mer än hälften av alla äldre på särskilda boenden har svårt att ta sig ut. Utemiljöerna brister också i tillgänglighet. Det visar nya…
Fler nyheter
Tydligare samtal minskar felaktig läkemedelsanvändning
Bättre kommunikation mellan vårdpersonal och äldre patienter vid utskrivning från sjukhus kan minska felaktig användning av mediciner, onödiga akutbesök och återinläggningar. Det visar…
Allt fler blir jobbonärer
När Pensionsmyndigheten publicerar en ny rapport om jobbonärer står det klart att de blir allt fler. Hur många som väljer att jobba efter…
Nytt stöd i arbetet med våldsutsatta äldre
Socialstyrelsen har tagit fram ett nytt diskussionsmaterial för personal som arbetar med äldre. Syftet är att upptäcka och kunna hantera våld som förekommer…