Två äldre kvinnor går tillsammans på en grusgångväg vid flera faluröda hus, Färgaregården i Norrköping.
Foto: Lena_S/Mostphotos

Ny uppsökande strategi för att nå ensamma i Norrköping

Med projektet Limpan ville Norrköpings kommun bryta isoleringen hos ensamma äldre personer. Nu publicerar FoU Centrum en rapport som beskriver och utvärderar den lyckade metoden.

Limpan var ett tvåårigt projekt där Norrköpings kommun tillsammans med Studieförbundet Vuxenskolan och i samverkan med en lång rad lokala aktörer ville försöka nå isolerade, ensamma äldre personer i kommunens områden Skärblacka, Klockartorpet och Haga. De tre områdena har lite olika sammansatt befolkning och projektet hade också stor flexibilitet i att anpassa sina strategier efter de lokala förutsättningarna.

Idén bakom det uppsökande arbetet i projektet var att använda så många olika vägar som möjligt för att nå de äldre på olika platser, tider och sammanhang. En seniorkoordinator i varje område inventerade de lokala förutsättningarna och skapade nätverk med träffpunkter, organisationer, företag, hemtjänst och vårdcentraler. I koordinatorsrollen låg att bli en slags brobyggare mellan dessa organisationer och de äldre. En ny roll inom kommunen, seniorlotsarna, etablerades för att engagera äldre personer och själva få dem att hjälpa varandra.

I en rapport har FoU Centrum beskrivit och utvärderat Limpans arbete och resultat. De äldre uppskattade projektets aktiviteter, inte minst för att den gav social samvaro och motion. De var oroliga för vad som ska hända nu när projektet är slut, och vissa framhöll hur viktiga seniorkoordinatorerna och de nya nätverken kommit att bli.

Just samverkan med lokala aktörer tycks ha varit extra betydelsefullt för att nå ut bredare och kunna skapa ett bra utbud av aktiviteter. Det tycks som om Limpan har gjort skillnad i arbetet för att minska ensamhet och stärka äldre personers nätverk. Rapportens författare skriver att det nu vore positivt att behålla projektets momentum:

”Kortfattat går det att beskriva hur projektet Limpan framgångsrikt har arbetat för att minska ensamhet och utanförskap bland seniorer genom en kombination av uppsökande verksamhet, engagerad personal, varierande aktiviteter samt fokus på delaktighet och personcentrering. Förhoppningen är att detta arbetssätt kan fortsätta även efter projektets avslutning, och att Limpan har lagt grunden för långsiktig framgång.”

Läs rapporten

Deborah Gestrin (2024). ”Vi vill ha mer limpa.” Uppföljning av projektet Limpan i Norrköping. Arbetsrapport 47:2024. FoU Centrum.

Relaterat

Äldre kvinnor står och sjunger

Körsång för välmåendet

Hur bra för välmåendet är det att sjunga i kör och kan det förhindra demens? Det studerar forskare från Linnéuniversitetet och Stockholms universitet…

Äldre kvinna och ungdom sitter framför en bärbar dator

Äldres delaktighet och digitaliseringen

Digitaliseringen har på många sätt bidragit till något positivt i samhället. Men den, samt en krympande tillgång till analoga alternativ, har också gjort…

Hög med papper

Välfärdsteknik i styrdokument

Hur beskriver kommunerna omsorg i sina styrdokument när de implementerar välfärdsteknik i äldreomsorgsverksamheter? Svaret är att de tycks prioritera verksamhetens behov före omsorgstagarens.

Fler nyheter

En sköterska mäter blodtrycket på en äldre man.

Risken för demens kan öka med blodtrycket

Det finns många skäl att behandla högt blodtryck. Enligt en nypublicerad studie kan det även ger en ökad risk för demenssjukdom.

Foto på ett trevåningskomplex

Växande underskott av bostäder för äldre

Antalet kommuner i Sverige som bedömer att de har underskott på bostadsmarknanden har minskat över tid. Men bristen på bostäder för äldre ökar.…

Forskare utvecklar nya verktyg för tidig alzheimerdiagnostisering

Diagnostisering av Alzheimers sjukdom sker ofta väldigt sent i sjukdomsförloppet. Nu vill ett internationellt projekt med bland annat svenska forskare ändra på det…