För att få Äldre i Centrum Vetenskapligt supplement i brevlådan krävs en prenumeration på Äldre i Centrum (ordinarie pris 275 kr, pensionärer och studenter 150 kr, mängdrabatt för institutioner som beställer flera prenumerationer). Alla artiklar publiceras som open access på webbsajten aicvs.se, vilket innebär att de kan läsas, laddas ner och spridas fritt.
Ny vetenskaplig tidskrift om äldre och åldrande
Stiftelsen Stockholms läns Äldrecentrum har sedan 1987 gett ut den populärvetenskapliga tidskriften Äldre i Centrum, där många av landets äldreforskare har berättat om sin forskning. Nu tar vi steget vidare och erbjuder möjligheten att publicera vetenskapliga originalartiklar på svenska, granskade av oberoende experter. Syftet är dels att ytterligare stärka forskningen om äldre och åldrande, dels att sänka tröskeln för personer ute i verksamheterna, vare sig de är vårdbiträden, politiker, sjuksköterskor, tjänstemän eller chefer, att läsa forskningsresultat direkt från källan.
– Vi vill kunna bidra till att göra forskningsresultat tillgängliga för de som ska använda den nya kunskapen i praktiken, säger Äldrecentrums direktör Åsa Hedberg Rundgren.
Äldre i Centrum Vetenskapligt supplement uppmuntrar förutom akademiska forskare också medarbetare på landets FoU:er att skicka in bidrag. Förhoppningen är att både kunna sprida den viktiga kunskap som forsknings- och utvecklingsenheterna tar fram, samtidigt som expertgranskningsprocessen kan hjälpa till att vässa den vetenskapliga metoden.
– Vi hoppas att vi verkligen får spridning på tidskriften, att personer verksamma inom äldreområdet törs ge sig på att läsa den och att både akademiska forskare och FoU-forskare ser värdet av att publicera sig på svenska, säger Åsa Hedberg Rundgren.
Tidskriftens redaktion utgörs av Jonas Nilsson, till vardags chefredaktör för Äldre i Centrum, och Mikael Mildén som är redaktör på Äldre i Centrum. De beskriver sitt arbete med att lansera det vetenskapliga supplementet som både mödosamt och roligt.
– Vi anade nog inte riktigt hur mycket jobb det skulle vara med att få allt på plats, men det har varit väldigt lärorikt och givande. Vi har fått otroligt fin respons och kan presentera tre intressanta och viktiga artiklar av välrenommerade forskare, säger Jonas Nilsson.
– Vi är både glada och tacksamma över att artikelförfattarna velat vara med på den här första biten av tidskriftens resa. De vetenskapliga granskarna förtjänar också ett stort tack för att de har ställt upp och gjort ett så bra jobb. Nu ser vi fram emot att jobba vidare med nya manus och ett nytt nummer, senast nästa år, säger Mikael Mildén.
Alla artiklar bedöms av ett vetenskapligt redaktionsråd och granskas av minst två ämnesexperter innan de accepteras för publicering. Den första pappersupplagan av Äldre i Centrum Vetenskapligt supplement kommer ut 12 mars tillsammans med Äldre i Centrum #1/21, men artiklarna går redan nu att läsa på webbplatsen aicvs.se. Allt material publiceras som open access, vilket innebär att det är fritt att ladda ner och sprida vidare. Målet är att publicera nya artiklar löpande, digitalt på nätet och att sedan samla ihop dem till papperstidningen, minst en gång om året.
SAPO – en modell för samverkan mellan forskare och aktörer utanför akademin inom området äldre och åldrande
Håkan Jönson, Sara Hultqvist, Susanne Iwarsson
Lungfunktion i hög ålder och dess samband med fysisk aktivitet från medelålder upp till hög ålder: En longitudinell studie med 24–30 års uppföljningstid
Liberta Mehmedi, Charlotta Nilsen, Ingemar Kåreholt
Pilotstudie av genomförbarheten av Judo4Balance: Ett fallförebyggande träningsprogram för äldre personer i eget boende
Marina Arkkukangas, Karin Strömqvist Bååthe, Julia Hamilton, Anna Ekholm, Michail Tonkonogi
Relaterat

Inspiration i arbetet med sociala problem
Ett välkommet tillskott i bokhyllan hos alla socionomstudenter och yrkesverksamma socialarbetare. Så beskriver recensenten Maria Sjölund den nya boken Sociala problem efter 65.

Åldrandets oundviklighet
Sociologen Didier Eribon skildrar sin mammas ålderdom och drar en lans för att ge sköra äldre en röst. Men det kanske också krävs att vi faktiskt är beredda att lyssna.

Så gamla väntas vi bli
Vi kommer att leva längre än vi tror. Medellivslängden, som vi ofta utgår ifrån, kan vara missvisande. Nu visar Pensionsmyndighetens siffror att varannan kvinna som är 66 år i dag väntas bli 90 år.
Fler nyheter

Mening med livet viktigt för äldre med smärta
Känsla av meningsfullhet är centralt för livskvaliteten bland äldre personer med smärta. Det visar en studie från Örebro universitet.

Studie kartlägger personer med demens som försvinner
En studie från polisregion Öst visar att det finns fem faktorer som ökar risken för att personer med demens ska skadas när de försvinner. Förhoppningen är att resultaten kan leda till ett mer effektivt och säkrare sökningsarbete.

Skräddarsydd rehabilitering förbättrar livet vid demenssjukdom
Ett individanpassat rehabiliteringsprogram, kombinerat med utbildning och stöd för närstående, kan öka social delaktighet för personer med demenssjukdom. Det visar en ny avhandling från Umeå universitet.