Foto: Mostphotos/Wavebreakmedia

Nytt projekt ska förbättra återhämtning efter stroke

I ett internationellt samarbete ska forskare från bland annat Högskolan Dalarna öka kunskapen om att förbättra återhämtningen och livskvaliteten för äldre som drabbats av en stroke. Ett stort fokus är att stärka äldres möjligheter till att vårda sig själva i hemmet.

Stroke är en stor utmaning för folkhälsan i Europa. Enligt European stroke organisation och Stroke association for Europe finns det ett akut behov av att möta behoven hos personer som återhämtar sig från stroke i sina hem.

Nu leder Marie Elf, professor i omvårdnad vid Högskolan Dalarna, ett nytt internationellt projekt för att förbättra livskvaliteten för äldre personer som återhämtar sig från stroke hemma.

– Projektet ska stärka personers förmåga till egenvård i hemmet, som är så viktig för att god och nära vård ska lyckas. Vi kommer att utveckla en intervention som engagerar patientens sociala nätverk och den egna livsmiljön, säger hon i ett pressmeddelande.

Genom att involvera patienter, närstående och vårdpersonal i utformningen av en intervention kan forskarna i förlängningen bidra till ett mer hållbart hälso- och sjukvårdssystem.

– I en tid av ökande krav på personcentrerad vård och egenvård, erbjuder projektet lösningar för att förbättra vårdtjänsternas kvalitet och möta behoven hos de äldre strokepatienterna, säger Marie Elf.

Projektet är ett samarbete mellan aktörer i Lettland, Nederländerna och Sverige, och finansieras med medel från forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd, Forte.

Relaterat

Så kan munvården bli bättre för personal och äldre personer

Munhälsa är en viktig del för äldres välbefinnande och allmänhälsa, men munvården brister ofta. En avhandling från Högskolan i Skövde visar att en…

Så kan äldreboenden hantera värmeböljor

Klimatkrisen kan komma att slå hårt mot äldre personer, och värme ställer redan till problem på äldreboenden runt om i landet. Nu publicerar…

Våldsutsatta äldre söker sällan hjälp

Få personer över 65 år söker stöd efter att de blivit utsatta för våld, visar en omfattande undersökning från Sveriges kommuner och regioner…

Fler nyheter

Goda råd inför framtidens finansiering av demensvården

Det behövs en tydlig plan, ökat samarbete och nya betalningsmodeller för att samhället ska kunna betala för behandling och förebyggande insatser av kognitiv…

Äldre man håller händerna på sin fru.

Partnervårdare till demenssjuka drar det tyngsta lasset

Med sin doktorsavhandling kastar Marcus Falk Johansson nytt ljus över partnervårdare till demenssjuka, en grupp som gör ett stort jobb för sina närmaste.

Sex miljoner kronor till hjärnforskning 

Hjärnfonden delade nyligen ut sex miljoner kronor i form av postdoktorala stipendier till tio forskare som är i början av sina karriärer. En…