Foto: Mostphotos/Wavebreakmedia

Nytt projekt ska förbättra återhämtning efter stroke

I ett internationellt samarbete ska forskare från bland annat Högskolan Dalarna öka kunskapen om att förbättra återhämtningen och livskvaliteten för äldre som drabbats av en stroke. Ett stort fokus är att stärka äldres möjligheter till att vårda sig själva i hemmet.

Stroke är en stor utmaning för folkhälsan i Europa. Enligt European stroke organisation och Stroke association for Europe finns det ett akut behov av att möta behoven hos personer som återhämtar sig från stroke i sina hem.

Nu leder Marie Elf, professor i omvårdnad vid Högskolan Dalarna, ett nytt internationellt projekt för att förbättra livskvaliteten för äldre personer som återhämtar sig från stroke hemma.

– Projektet ska stärka personers förmåga till egenvård i hemmet, som är så viktig för att god och nära vård ska lyckas. Vi kommer att utveckla en intervention som engagerar patientens sociala nätverk och den egna livsmiljön, säger hon i ett pressmeddelande.

Genom att involvera patienter, närstående och vårdpersonal i utformningen av en intervention kan forskarna i förlängningen bidra till ett mer hållbart hälso- och sjukvårdssystem.

– I en tid av ökande krav på personcentrerad vård och egenvård, erbjuder projektet lösningar för att förbättra vårdtjänsternas kvalitet och möta behoven hos de äldre strokepatienterna, säger Marie Elf.

Projektet är ett samarbete mellan aktörer i Lettland, Nederländerna och Sverige, och finansieras med medel från forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd, Forte.

Relaterat

Fortfarande är det långt fler kvinnor än män som blir 100 år och äldre. Foto: Mostphotos

Hundraåringarna blir allt fler

Allt fler fyller hundra år, visar statistik från Statistiska centralbyrån (SCB). Det är fortfarande betydligt fler kvinnor än män som uppnår den höga…

Skärmdump från forskarnas hemsida med ett formulär, där man kan skriva in sin ålder och klicka i vilka riskfaktorer man har.

Ny enkel metod räknar ut risken för höftfraktur

Med en ny beräkningsmodell kan forskarna med hög precision räkna ut hur stor risk en person har för att få en höftfraktur. Bäst…

Cyklar 80 mil för att sprida forskning

I vår ska forskaren Oskar Jonsson ge sig ut på en 80 mil lång föredragsturné om åldrande och hälsa – på tandemcykel. Målet…

Fler nyheter

Kvinna i arbetskläder kör runt en äldre person i rullstol

Närhet till personal lockar äldre att flytta till boende

Trots att äldre personer i Sverige förväntas bo hemma så länge som möjligt, väljer många att ansöka om att flytta till ett särskilt…

Miljoner till forskningsprojekt om aggressiv prostatacancer

Ett projekt för effektivare behandling av aggressiv prostatacancer får 21 miljoner kronor av Sjöbergsstiftelsen. Umeå universitet och Göteborgs universitet leder projektet där flera…

Porträttfoto på Pernilla Andersson.

Förändringar i hjärnan bakom sämre minne

Pernilla Andersson har undersökt hjärnans strukturer vid minnesstörningar hos äldre personer. En orsak tycks vara att olika regioner i hjärnan kommunicerar sämre.