Många jobbonärer upplever att arbetsvillkoren blir bättre och att jobbet blir mindre stressigt. Foto: Pixabay

Ökad jobbtillfredsställelse med åren

Bättre arbetsvillkor, mer flexibilitet och större kontroll över uppgifter är några faktorer som gör att arbetstagare i 60 årsåldern och uppåt blir allt nöjdare med sina jobb – ju äldre de blir. Det visar två studier från Stockholms universitet.

Med hjälp av intervjuer och enkäter har forskarna Lawrence Sacco och Loretta Platts, båda vid psykologiska institutionen på Stockholms universitet, i två olika studier undersökt hur nyligen pensionerade personer upplever ett fortsatt arbetsliv.

I enkätstudien beskrev de arbetande pensionärerna, så kallade jobbonärer, sina jobb som mer flexibla, givande och mindre stressiga i takt med ökande ålder. Arbetsvillkoren upplevdes bättre och jobbet kändes mer belönande och tillfredsställande. Dessutom hade de mer kontroll över sin arbetstid.

Friheten kan till viss del komma från att de som är berättigade till ålderspension också har en starkare förhandlingsposition gentemot arbetsgivarna. 

– Ålderspensionärer har en ekonomisk trygghet som sannolikt är avgörande för att äldre som arbetar ska kunna välja mellan jobben, säger Lawrence Sacco, som ledde enkätstudien, i ett pressmeddelande. 

Intervjustudien visade att många jobbonärer begränsade tiden de lade ner på lönearbete för att kunna lägga ner mer tid på andra aktiviteter. Den kortare arbetstiden ledde också till bättre återhämtning och hjälpte dem att hålla sig borta från arbetsplatskonflikter och oönskade arbetsuppgifter. 

– Vi fann att arbetande pensionärer har speciella relationer till sina jobb. Även om de uppskattar sina arbeten ser de till att skydda sig mot avigsidorna, säger Loretta Platts, som genomförde intervjustudien, och fortsätter: 

– Så fort man börjar erhålla pension blir lönearbete en valfri aktivitet. De flesta var antingen egen- eller timanställda som kunde sluta arbeta om de ville. Men de fortsatte gärna lite till inte minst för att de gillade sitt arbete, säger Loretta Platts. 

Fakta
Intervju- och enkätstudierna

Enkätstudien inkluderade 2 000 svenska anställda i 60 årsåldern inom ramen för studien Swedish longitudinal occupational survey of health, SLOSH. Data samlades in via post vartannat år mellan 2006 och 2018. I studien studerades upplevd jobbkvalitet jämfört med tidigare år. 

Läs den vetenskapliga artikeln: 

Lawrence Sacco m fl (2021). Changes in job quality as people work beyond pensionable age in Sweden. Publicerad i Work, aging and retirement. 


25 nyligen pensionerade personer som arbetade ingick i intervjustudien. Deltagarna hämtades till största delen ur SLOSH och hade olika utbildningsbakgrund och födelseplatser samt bodde i olika svenska regioner. 

Läs den vetenskapliga artikeln: 

Loretta Platts m fl (2021). The nature of paid work in the retirement years. Publicerad i Ageing & society. 

Relaterat

Ny forskning: Äldre ska inte skämmas för sitt sittande

Stillasittande behöver inte bara vara av ondo, utan kan vara nödvändigt för återhämtningen. Därför behöver bilden av sittandet nyanseras, enligt Joakim Niklasson, nybliven…

Nya siffror: Svårt för äldre att komma ut

Mer än hälften av alla äldre på särskilda boenden har svårt att ta sig ut. Utemiljöerna brister också i tillgänglighet. Det visar nya…

Nu finns ett nytt diskussionsmaterial som stöd i arbetet med våldsutsatta äldre. Foto: Mostphotos

Nytt stöd i arbetet med våldsutsatta äldre

Socialstyrelsen har tagit fram ett nytt diskussionsmaterial för personal som arbetar med äldre. Syftet är att upptäcka och kunna hantera våld som förekommer…

Fler nyheter

En äldre man sitter i en soffa och tittar på sin mobiltelefon.

Skevt urval kan påverka forskningen om digitala verktyg

Digitala verktyg är på frammarsch i vård och omsorg och ofta visar studier på god effekt för brukarna. Men hur påverkas resultaten om…

Tydligare samtal minskar felaktig läkemedelsanvändning

Bättre kommunikation mellan vårdpersonal och äldre patienter vid utskrivning från sjukhus kan minska felaktig användning av mediciner, onödiga akutbesök och återinläggningar. Det visar…

Allt fler blir jobbonärer

När Pensionsmyndigheten publicerar en ny rapport om jobbonärer står det klart att de blir allt fler. Hur många som väljer att jobba efter…