Foto: Laura James/Pexels

Ovanligt många klagar på vården

En stor andel personer 70+ lämnade under 2020 in klagomål till vården, vilket inte gjorts i lika stor utsträckning tidigare. Några vittnar om åldersdiskriminering under coronapandemin.

En rapport från Sveriges 21 patientnämnder visar att cirka 3 400 covid-19-relaterade klagomål och synpunkter lämnades in under 2020.

Mer än en fjärdedel kom från personer 70 år eller äldre, där den största gruppen var de 70–79 år. Enligt rapporten är det ovanligt att så många klagomål kommer från äldre personer.

Klagomålen handlade i stor utsträckning om inställd, nekad eller framflyttad vård, otillräckliga undersökningar på grund av personalens rädsla för smitta, minskade möjligheter för anhöriga att ge stöd och personalens bristande hygienrutiner.

Den somatiska specialistvården har fått över 40 procent av de covid-19-relaterade klagomålen. Där upplever en del patienter att de diskrimineras utifrån sin ålder. I rapporten citeras en patientberättelse:

”Man som nyligen amputerats och fortfarande är inneliggande kommer till ortopedteknisk mottagning för utprovning av en protes. Väl där meddelar personalen att dom på grund av pandemin tyvärr inte kan hjälpa patienter som är över 70 år”.

I samband med att klagomålen lämnas in får patienter och anhöriga också ge förbättringsförslag. Några av dem har handlat om digitala lösningar som minskar risken för smittspridning, till exempel att anhöriga kan bli delaktiga i vården med hjälp av digital närvaro, förbättrad information som till exempel egenprovtagning på flera språk och att erbjuda samtalsstöd till efterlevande som inte fått möjlighet att ta farväl.

”Varje klagomål från patient eller anhörig är en berättelse med viktig kunskap om hur vi kan utveckla det systematiska patientsäkerhetsarbetet. Det är därför dessa sammanställningar är så viktiga”, säger Steinunn Ásgersdóttir, förvaltningschef på Patientnämnden i Region Stockholm, enligt Doktorn.

Ladda ner rapporten

Lena Malmström, Helena Lenke Thalberg och Ulrika Eriksson (2021). Pandemin och patienterna – Klagomål till patientnämnderna i Sverige 2020.

Relaterat

Bostadsområde var inte avgörande för dödligheten i covid

Under coronapandemin kunde man se en högre dödlighet i socioekonomiskt svaga områden. En ny studie ifrågasätter nu om det verkligen är ett mönster…

Covid-19 ökade risken för hjärt-kärlsjukdom

En ny avhandling från Umeå universitet visar att covidsjuka har ökad risk för hjärt-kärlsjukdom så länge som sex månader efter infektionen.

Så anpassade sig Europas äldre till pandemin

En ny studie från Umeå universitet har undersökt hur Europas äldre befolkning anpassade sitt liv till covid-19-pandemin. Det visar sig att mönstren var…

Fler nyheter

Webbinarium om hur sömn påverkar äldres hälsa

Välkommen till vårt webbinarium om sömn den 19 april. Forskare berättar om varför sömnen förändras när vi åldras och hur det går att…

Så många över 65 är hemlösa

Hemlöshet är ett stort samhällsproblem även bland äldre personer. I Socialstyrelsens senaste kartläggning har andelen hemlösa över 65 år ökat.

Stipendier till forskning om transplantationer

Läkare som forskar om hur äldre personer påverkas av njurtransplantioner har tilldelats pengar från Transplantationsfonden.