Äldre i Centrum #2/21.

På spaning efter den pandemi som flytt

Temat i nya numret av Äldre i Centrum berättar om hur coronapandemin har påverkat personer 65+ (och hela jämra välfärdssamhället).

Våra minnesbilder av ”hur det var” för ett år sedan adderas till dagens och morgondagens upplevelser av pandemin fortlöpande konstrueras så allas vår covid-19-historia. Temat bjuder blad att foga till berättelsen. Några rubriker: Internationellt perspektiv på smittans konsekvenser, Sprickorna i den svenska självbilden, Vardagslivet under första vågen, En kapabel sårbar grupp, De som ändå snart skulle dö.

Ledamoten i regeringens äldreforskarråd Magdalena Elmersjö pläderar för en omfördelning av resurser. Vi porträtterar både henne och nydisputerade dietisten Stina Engelheart, som upptäckt att en Stor måltid slår många små. Dessutom en djupdykning i hur Örebros forskar­skolor binder samman äldreforskningen.

Den fördjupande Spotlightvinjetten undersöker Kvaliteter att sträva efter på särskilt boende samt berättar den konfliktfyllda historien om Avgifter inom äldreomsorgen.

Exklusivt för Äldre i Centrum skriver ”det illojala vårdbiträdet” Stine Christophersen om sin kamp mot ledningen på omsorgsföretaget Attendo och deras lögner om åtgärderna under pandemin. En stark och läsvärd krönika.

Vi skärskådar en matig antologi om ålderism i Den sista ismen, går under den rynkiga huden i en Nära skildring av maskuliniteters åldrande och kan berätta att Noreena Hertz både är en av världens mest inspirerande kvinnor och bjuder på välfunna exempel när hon i sin senaste bok tar sig an den moderna ensamheten. Dessutom ytterligare sex sidor korta lästips, men däremot är Välj din ålder ingen uppmaning att ta fasta på.

Sist (eller snarare först) men inte minst aktuella nyhetsnotiser om forskning om äldre och åldrande, samt hur personal i äldreomsorgen blir bättre på vardaglig kommunikation i reportaget Omsorg om orden.

Läs hela #2/21

Relaterat

Porträttbild på Merita Neziraj.

Modell för ökad kunskap om hälsorisker på SÄBO

Befolkningen blir äldre och risken ökar för trycksår, undernäring, dålig munhälsa och fall. I sin doktorsavhandling har Merita Neziraj arbetat fram en kunskapsmodell…

Detalj ur omslaget till SBU:s rapport

Goda insatser för att behålla självständighet i åldrandet

SBU har utvärderat en forskningsöversikt över insatser för att bibehålla självständighet och hemmaboende hos äldre personer. De konstaterar att studien är välgjord och…

Stiftelsen Äldrecentrum får 24 miljoner i forskningsanslag

Hur kan vi utveckla hemtjänsten med hjälp av äldre personers kunskap? Det ska Stiftelsen Äldrecentrum undersöka i ett nytt forskningsprogram, som har fått…

Fler nyheter

Äldre kvinna sitter i en soffa och tittar ut genom fönstret.

Utmattningssyndrom ökade risken för demenssjukdom

En studie från Göteborgs universitet undersökte sambandet mellan utmattningssyndrom i medelåldern och senare demenssjukdom. Det visade sig att det finns en koppling.

Att ge äldre personer plats i forskningen

Allt fler projekt ger utrymme för personer utanför den akademiska världen att delta i forskningsprocessen. En grupp som fortfarande har svårt att komma…

Ett ansvar som aldrig vilar!

–Stöd till anhöriga som vårdar en make, maka eller sambo med demenssjukdom i hemmet måste bli mer individanpassad och flexibel. Det konstaterar forskaren…