Maria Johansson och Johanna Simmons tar emot forskningsanslagen av Liza di Paolo-Sandberg.
Maria Johansson och Johanna Simmons tar emot forskningsanslagen. Foto: SKPF Pensionärerna.

Pensionärsförbund stöttar Linköpingsforskning

När SKPF Pensionärerna höll kongress passade de på att dela ut forskningsanslag till två äldreforskningsprojekt på Linköpings universitet.

SKPF Pensionärerna bildades för pensionerade medlemmar i fackförbundet Kommunal, men är sedan länge öppet för alla. I veckan höll de kongress i Solna och passade samtidigt på att dela ut två forskningsanslag på 175 000 kronor vardera.

Det ena anslaget gick till forskningsprojektet REAGERA, som arbetar fram instrument för inom vården kunna upptäcka våldsutsatthet hos patienter, något som drabbar eller har drabbat ungefär 15 procent av befolkningen över 65 år.

– Äldre som drabbas av våld och övergrepp är ofta en osynlig och tyst grupp. Vi vill att sjukvården ska kunna uppmärksamma fler äldre som utsatts för övergrepp så att de kan få den hjälp de behöver, säger SKPF Pensionärernas förbundsordförande Liza di Paolo-Sandberg i ett pressmeddelande.

Det andra projektet som fick pengar var Rehabilitering av sköra äldre, där forskarna undersöker vilken rehabilitering äldre personer får och hur de upplever den.

– Tillgång till rehabilitering, till exempel efter en sjukhusvistelse, är ofta avgörande för att du ska fungera i vardagen och få tillbaka livskvaliteten. Men vi vet att det finns brister här. Vi hör tyvärr från medlemmar att de lämnats vind för våg när de kommer hem från sjukhuset. Därför är den här forskningen så viktig, säger Liza di Paolo-Sandberg.

Båda projekten genomförs vid Linköpings universitet.

Relaterat

Ny forskning: Äldre ska inte skämmas för sitt sittande

Stillasittande behöver inte bara vara av ondo, utan kan vara nödvändigt för återhämtningen. Därför behöver bilden av sittandet nyanseras, enligt Joakim Niklasson, nybliven…

Nu finns ett nytt diskussionsmaterial som stöd i arbetet med våldsutsatta äldre. Foto: Mostphotos

Nytt stöd i arbetet med våldsutsatta äldre

Socialstyrelsen har tagit fram ett nytt diskussionsmaterial för personal som arbetar med äldre. Syftet är att upptäcka och kunna hantera våld som förekommer…

Steg för steg kan personalen lära sig mer om att förebygga hälsorisker hos äldre, med ­Kunskapstrappan som hjälp. Illustrationen är ­hämtad från avhandlingens omslag – se ref.

Kunskapstrappa förebygger hälsorisker

En ny utbildningsmodell kan hjälpa till att förebygga hälsorisker som trycksår, under­näring och dålig munhälsa hos äldre. Forskare och omsorgspersonal har utvecklat den…

Fler nyheter

En äldre man sitter i en soffa och tittar på sin mobiltelefon.

Skevt urval kan påverka forskningen om digitala verktyg

Digitala verktyg är på frammarsch i vård och omsorg och ofta visar studier på god effekt för brukarna. Men hur påverkas resultaten om…

Nya siffror: Svårt för äldre att komma ut

Mer än hälften av alla äldre på särskilda boenden har svårt att ta sig ut. Utemiljöerna brister också i tillgänglighet. Det visar nya…

Tydligare samtal minskar felaktig läkemedelsanvändning

Bättre kommunikation mellan vårdpersonal och äldre patienter vid utskrivning från sjukhus kan minska felaktig användning av mediciner, onödiga akutbesök och återinläggningar. Det visar…