Maria Johansson och Johanna Simmons tar emot forskningsanslagen av Liza di Paolo-Sandberg.
Maria Johansson och Johanna Simmons tar emot forskningsanslagen. Foto: SKPF Pensionärerna.

Pensionärsförbund stöttar Linköpingsforskning

När SKPF Pensionärerna höll kongress passade de på att dela ut forskningsanslag till två äldreforskningsprojekt på Linköpings universitet.

SKPF Pensionärerna bildades för pensionerade medlemmar i fackförbundet Kommunal, men är sedan länge öppet för alla. I veckan höll de kongress i Solna och passade samtidigt på att dela ut två forskningsanslag på 175 000 kronor vardera.

Det ena anslaget gick till forskningsprojektet REAGERA, som arbetar fram instrument för inom vården kunna upptäcka våldsutsatthet hos patienter, något som drabbar eller har drabbat ungefär 15 procent av befolkningen över 65 år.

– Äldre som drabbas av våld och övergrepp är ofta en osynlig och tyst grupp. Vi vill att sjukvården ska kunna uppmärksamma fler äldre som utsatts för övergrepp så att de kan få den hjälp de behöver, säger SKPF Pensionärernas förbundsordförande Liza di Paolo-Sandberg i ett pressmeddelande.

Det andra projektet som fick pengar var Rehabilitering av sköra äldre, där forskarna undersöker vilken rehabilitering äldre personer får och hur de upplever den.

– Tillgång till rehabilitering, till exempel efter en sjukhusvistelse, är ofta avgörande för att du ska fungera i vardagen och få tillbaka livskvaliteten. Men vi vet att det finns brister här. Vi hör tyvärr från medlemmar att de lämnats vind för våg när de kommer hem från sjukhuset. Därför är den här forskningen så viktig, säger Liza di Paolo-Sandberg.

Båda projekten genomförs vid Linköpings universitet.

Relaterat

Fortfarande är det långt fler kvinnor än män som blir 100 år och äldre. Foto: Mostphotos

Hundraåringarna blir allt fler

Allt fler fyller hundra år, visar statistik från Statistiska centralbyrån (SCB). Det är fortfarande betydligt fler kvinnor än män som uppnår den höga…

Skärmdump från forskarnas hemsida med ett formulär, där man kan skriva in sin ålder och klicka i vilka riskfaktorer man har.

Ny enkel metod räknar ut risken för höftfraktur

Med en ny beräkningsmodell kan forskarna med hög precision räkna ut hur stor risk en person har för att få en höftfraktur. Bäst…

Cyklar 80 mil för att sprida forskning

I vår ska forskaren Oskar Jonsson ge sig ut på en 80 mil lång föredragsturné om åldrande och hälsa – på tandemcykel. Målet…

Fler nyheter

Kvinna i arbetskläder kör runt en äldre person i rullstol

Närhet till personal lockar äldre att flytta till boende

Trots att äldre personer i Sverige förväntas bo hemma så länge som möjligt, väljer många att ansöka om att flytta till ett särskilt…

Miljoner till forskningsprojekt om aggressiv prostatacancer

Ett projekt för effektivare behandling av aggressiv prostatacancer får 21 miljoner kronor av Sjöbergsstiftelsen. Umeå universitet och Göteborgs universitet leder projektet där flera…

Porträttfoto på Pernilla Andersson.

Förändringar i hjärnan bakom sämre minne

Pernilla Andersson har undersökt hjärnans strukturer vid minnesstörningar hos äldre personer. En orsak tycks vara att olika regioner i hjärnan kommunicerar sämre.