Primärvården i nyckelroll för psykisk ohälsa hos äldre män

Äldre män är överrepresenterade i självmordsstatistiken. Men när de söker sig till vården handlar det främst om fysiska besvär. Här har primärvårdens sjuksköterskor ett viktigt uppdrag.

Det kan tyckas som en paradox, att äldre män sällan söker hjälp för psykisk ohälsa, men ändå är överrepresenterade i självmordsstatistiken. Klart är i alla fall att ytterligare kraft måste läggas på att upptäcka de personer som är i behov av stöd.

Nu har Birgitta Kerstis och Lena Marmstål Hammar från Mälardalens högskola, tillsammans med Jenny Karlsson vid Karolinska institutet, genomfört en studie där sjuksköterskor inom primärvården har fått dela med sig av sina erfarenheter. Deras bild är att primärvårdens sjuksköterskor spelar en nyckelroll för att hitta de äldre männen som lever med psykisk ohälsa.

– När äldre män söker primärvård, är det ofta på grund av somatiska symtom såsom ett sår eller blodtryckskontroll. Sällan för psykiska problem. Det är inte heller ovanligt att äldre män inte själva gör kopplingen att de fysiska symtomen hänger samman med det psykiska måendet eller livssituationen, säger Birgitta Kerstis, Lena Marmstål Hammar och Jenny Karlsson i en kommentar till Mälardalens högskolas webbsajt.

De ser också att det skulle behövas mer tid, kompetens, kontinuitet och samarbete – både med andra yrkesgrupper och anhöriga till patienterna.

– Här har sjuksköterskor inom primärvård en viktig roll i att hjälpa männen att formulera det psykiska måendet och att utveckla vården för att förbättra äldres mäns psykiska hälsa och därmed minska risken för självmord.

Läs artikeln

Relaterat

Ensamhet kopplas till ökade hälsoproblem

Var tionde person över 75 år uppger att ensamhet påverkar deras mående negativt. Det visar en avhandling från Lunds universitet som även pekar på att ensamhet kan kopplas till sömnsvårigheter och ökad läkemedelsanvändning.

Anhöriga som vårdar behöver stöd

Äldre som vårdar sina närstående intensivt, upplever vissa hälsoproblem i högre grad än andra, visar en ny studie vid ARC, Karolinska institutet. Dessa informella vårdare behöver mer stöd, enligt forskarna bakom studien.

Porträttbild på Dennis Fahlgren

Historisk avhandling ger insikter om äldres ekonomi i dag

Många äldre personer fastnade i lågavlönade branscher och förlorade viktiga familjenätverk under början av 1900-talet. Det visar en avhandling som har undersökt äldres ekonomiska utsatthet under historien och om liknande problem finns i dag.

Fler nyheter

Syskon och föräldrar till 108-åringar lever längre

Föräldrar och syskon till personer som blir 108 år, lever också längre än genomsnittet. Det visar Jimmy Lindberg, doktorand vid Linköpings universitet, i en ny studie, för första gången i svensk kontext.

Kollage med silhuetter på huvuden

Ny prognos: Så många får demens

Runt en kvarts miljon personer uppskattas ha en demenssjukdom i Sverige år 2050. En ny rapport från Karolinska institutet ger även prognos på väntade kostnader för framtida vård- och omsorg för gruppen.

Kvinna håller i en transflagga

Osäkerhet i mötet med äldre transpersoner

Socialsekreterare har begränsad kunskap om äldre transpersoners erfarenheter och behov, och är oroliga över att ställa fel frågor om könsidentitet. Det visar en avhandling från Mittuniversitetet.