Susanne Iwarsson - porträttbild.
Susanne Iwarsson. Foto: Kennet Ruona.

Proaktivt åldrande blir profilområde i Lund

När Lund universitet valde ut fem profilområden att satsa extra på i framtiden blev äldreforskningen en av vinnarna med inriktningen Proactive ageing: Brain and movement – from molecular changes to engagement with life and society.

När Lund universitet skulle utse profilområden kom det in 24 intresseanmälningar med vitt skilda inriktningar. När de fem slutliga kandidaterna nu valts ut står det klart att forskningen om äldre och åldrande står stark på lärosätet. Proactive ageing: Brain and movement – from molecular changes to engagement with life and society är nämligen en av de utvalda.

Kontaktperson för den nya profilen är Susanne Iwarsson, även känd som föreståndare för Centre for ageing and supportive environments, CASE, vid Lunds universitet. Ungefär 200 Lundaforskare är kopplade till forskningsområdet, som spänner från medicin och hälsa till samhällsvetenskap, juridik, naturvetenskap och teknik.

I en nyhetsartikel på Lunds universitets hemsida berättar Susanne Iwarsson att deras fokus kommer att ligga på just proaktiva insatser för den åldrande befolkningen, exempelvis tidiga diagnoser och anpassningar av samhället för personer som åldras och blir sjuka eller får funktionsnedsättningar.

– Det pratas mycket om förebyggande och hälsofrämjande åtgärder, men det händer väldigt lite i den riktningen. Det finns forskning, men det tar väldigt lång tid innan resultaten når praktiken, säger hon.

Arbetet sker i och med regeringens satsning på profilområden som en ny modell för kvalitetsbaserad fördelning av forskningsmedel. I satsningen har man sagt sig vilja lägga minst 500 miljoner kronor under 2023 och 2024.

I ett inlägg på Lund universitets hemsida skriver vicerektor Per Mickwitz:

”Än så länge har vi utsett fem profilområden på Lunds universitet. Nu börjar arbetet med att vidareutveckla dessa, ge dem synlighet och skapa en modell för hur profilområdena ska förvaltas. Parallellt med detta ska vi gemensamt skriva en ansökan till den nationella utlysningen om profilområden som förväntas under våren 2023”, skriver vicerektor Per Mickwitz i ett inlägg på universitetets hemsida.

För att kunna formera sig och ta fram projektidéer kommer varje profilområde vid Lunds universitet att få fyra miljoner kronor i ett startpaket. Under hösten kommer man att börja planera och sätta samman nödvändiga styrgrupper.

Fakta
Forskningsområden inom Proactive ageing: Brain and movement – from molecular changes to engagement with life and society
  • Social and societal perspectives
  • Bone and joint health
  • Cellular science
  • Ageing and health
  • Imaging and AI/ML
  • Molecular science
  • Cognition and brain diseases
  • Mental health and psychiatric diseases
Fakta
Fem nya profilområden vid Lunds universitet
  • Human rights in a polarized world
  • Light and materials – from fundamental understanding to industrial and societal needs
  • Natural and artificial cognition: 1, 2, many
  • Proactive ageing: Brain and movement – from molecular changes to engagement with life and society
  • Sustainable solutions in the climate change – biodiversity – social nexus – ClimBioSis

Relaterat

Äldre kvinna sitter i en soffa och tittar ut genom fönstret.

Utmattningssyndrom ökade risken för demenssjukdom

En studie från Göteborgs universitet undersökte sambandet mellan utmattningssyndrom i medelåldern och senare demenssjukdom. Det visade sig att det finns en koppling.

Porträttbild på Merita Neziraj.

Modell för ökad kunskap om hälsorisker på SÄBO

Befolkningen blir äldre och risken ökar för trycksår, undernäring, dålig munhälsa och fall. I sin doktorsavhandling har Merita Neziraj arbetat fram en kunskapsmodell…

Fler äldre lever längre efter operation

En omfattande studie från Karolinska universitetssjukhuset och Karolinska institutet visar att samtidigt som allt fler multisjuka äldre personer blir opererade, är överlevnaden efter…

Fler nyheter

Detalj ur omslaget till SBU:s rapport

Goda insatser för att behålla självständighet i åldrandet

SBU har utvärderat en forskningsöversikt över insatser för att bibehålla självständighet och hemmaboende hos äldre personer. De konstaterar att studien är välgjord och…

Att ge äldre personer plats i forskningen

Allt fler projekt ger utrymme för personer utanför den akademiska världen att delta i forskningsprocessen. En grupp som fortfarande har svårt att komma…

Ett ansvar som aldrig vilar!

–Stöd till anhöriga som vårdar en make, maka eller sambo med demenssjukdom i hemmet måste bli mer individanpassad och flexibel. Det konstaterar forskaren…