Susanne Iwarsson - porträttbild.
Susanne Iwarsson. Foto: Kennet Ruona.

Proaktivt åldrande blir profilområde i Lund

När Lund universitet valde ut fem profilområden att satsa extra på i framtiden blev äldreforskningen en av vinnarna med inriktningen Proactive ageing: Brain and movement – from molecular changes to engagement with life and society.

När Lund universitet skulle utse profilområden kom det in 24 intresseanmälningar med vitt skilda inriktningar. När de fem slutliga kandidaterna nu valts ut står det klart att forskningen om äldre och åldrande står stark på lärosätet. Proactive ageing: Brain and movement – from molecular changes to engagement with life and society är nämligen en av de utvalda.

Kontaktperson för den nya profilen är Susanne Iwarsson, även känd som föreståndare för Centre for ageing and supportive environments, CASE, vid Lunds universitet. Ungefär 200 Lundaforskare är kopplade till forskningsområdet, som spänner från medicin och hälsa till samhällsvetenskap, juridik, naturvetenskap och teknik.

I en nyhetsartikel på Lunds universitets hemsida berättar Susanne Iwarsson att deras fokus kommer att ligga på just proaktiva insatser för den åldrande befolkningen, exempelvis tidiga diagnoser och anpassningar av samhället för personer som åldras och blir sjuka eller får funktionsnedsättningar.

– Det pratas mycket om förebyggande och hälsofrämjande åtgärder, men det händer väldigt lite i den riktningen. Det finns forskning, men det tar väldigt lång tid innan resultaten når praktiken, säger hon.

Arbetet sker i och med regeringens satsning på profilområden som en ny modell för kvalitetsbaserad fördelning av forskningsmedel. I satsningen har man sagt sig vilja lägga minst 500 miljoner kronor under 2023 och 2024.

I ett inlägg på Lund universitets hemsida skriver vicerektor Per Mickwitz:

”Än så länge har vi utsett fem profilområden på Lunds universitet. Nu börjar arbetet med att vidareutveckla dessa, ge dem synlighet och skapa en modell för hur profilområdena ska förvaltas. Parallellt med detta ska vi gemensamt skriva en ansökan till den nationella utlysningen om profilområden som förväntas under våren 2023”, skriver vicerektor Per Mickwitz i ett inlägg på universitetets hemsida.

För att kunna formera sig och ta fram projektidéer kommer varje profilområde vid Lunds universitet att få fyra miljoner kronor i ett startpaket. Under hösten kommer man att börja planera och sätta samman nödvändiga styrgrupper.

Fakta
Forskningsområden inom Proactive ageing: Brain and movement – from molecular changes to engagement with life and society
  • Social and societal perspectives
  • Bone and joint health
  • Cellular science
  • Ageing and health
  • Imaging and AI/ML
  • Molecular science
  • Cognition and brain diseases
  • Mental health and psychiatric diseases
Fakta
Fem nya profilområden vid Lunds universitet
  • Human rights in a polarized world
  • Light and materials – from fundamental understanding to industrial and societal needs
  • Natural and artificial cognition: 1, 2, many
  • Proactive ageing: Brain and movement – from molecular changes to engagement with life and society
  • Sustainable solutions in the climate change – biodiversity – social nexus – ClimBioSis

Relaterat

Nu finns ett nytt diskussionsmaterial som stöd i arbetet med våldsutsatta äldre. Foto: Mostphotos

Nytt stöd i arbetet med våldsutsatta äldre

Socialstyrelsen har tagit fram ett nytt diskussionsmaterial för personal som arbetar med äldre. Syftet är att upptäcka och kunna hantera våld som förekommer…

Steg för steg kan personalen lära sig mer om att förebygga hälsorisker hos äldre, med ­Kunskapstrappan som hjälp. Illustrationen är ­hämtad från avhandlingens omslag – se ref.

Kunskapstrappa förebygger hälsorisker

En ny utbildningsmodell kan hjälpa till att förebygga hälsorisker som trycksår, under­näring och dålig munhälsa hos äldre. Forskare och omsorgspersonal har utvecklat den…

Äldre inte mer ensamma än förr

Ensamhet och social isolering bland äldre har legat på samma nivå de senaste trettio åren. Men trots att ingen ökning har skett, behöver…

Fler nyheter

Allt fler blir jobbonärer

När Pensionsmyndigheten publicerar en ny rapport om jobbonärer står det klart att de blir allt fler. Hur många som väljer att jobba efter…

Miljoner till forskning om musik för personer med demens

Hur kan musikaliska gruppsessioner stärka livskvaliteten hos personer med demenssjukdom? Det kommer forskare nu att undersöka med hjälp av ett nytt forskningsanslag.

Terese Anving, sociolog och lektor i genusvetenskap, letar nu efter fler äldre som kan delta i studien. Foto: Sarah Hirani

Rut-tjänster för äldre – en växande marknad under lupp

Äldre är en stor kundgrupp för rut-tjänster. Samtidigt finns det också äldre som extraknäcker i branschen, berättar forskaren Terese Anving vid Lunds universitet.…