Susanne Iwarsson - porträttbild.
Susanne Iwarsson. Foto: Kennet Ruona.

Proaktivt åldrande blir profilområde i Lund

När Lund universitet valde ut fem profilområden att satsa extra på i framtiden blev äldreforskningen en av vinnarna med inriktningen Proactive ageing: Brain and movement – from molecular changes to engagement with life and society.

När Lund universitet skulle utse profilområden kom det in 24 intresseanmälningar med vitt skilda inriktningar. När de fem slutliga kandidaterna nu valts ut står det klart att forskningen om äldre och åldrande står stark på lärosätet. Proactive ageing: Brain and movement – from molecular changes to engagement with life and society är nämligen en av de utvalda.

Kontaktperson för den nya profilen är Susanne Iwarsson, även känd som föreståndare för Centre for ageing and supportive environments, CASE, vid Lunds universitet. Ungefär 200 Lundaforskare är kopplade till forskningsområdet, som spänner från medicin och hälsa till samhällsvetenskap, juridik, naturvetenskap och teknik.

I en nyhetsartikel på Lunds universitets hemsida berättar Susanne Iwarsson att deras fokus kommer att ligga på just proaktiva insatser för den åldrande befolkningen, exempelvis tidiga diagnoser och anpassningar av samhället för personer som åldras och blir sjuka eller får funktionsnedsättningar.

– Det pratas mycket om förebyggande och hälsofrämjande åtgärder, men det händer väldigt lite i den riktningen. Det finns forskning, men det tar väldigt lång tid innan resultaten når praktiken, säger hon.

Arbetet sker i och med regeringens satsning på profilområden som en ny modell för kvalitetsbaserad fördelning av forskningsmedel. I satsningen har man sagt sig vilja lägga minst 500 miljoner kronor under 2023 och 2024.

I ett inlägg på Lund universitets hemsida skriver vicerektor Per Mickwitz:

”Än så länge har vi utsett fem profilområden på Lunds universitet. Nu börjar arbetet med att vidareutveckla dessa, ge dem synlighet och skapa en modell för hur profilområdena ska förvaltas. Parallellt med detta ska vi gemensamt skriva en ansökan till den nationella utlysningen om profilområden som förväntas under våren 2023”, skriver vicerektor Per Mickwitz i ett inlägg på universitetets hemsida.

För att kunna formera sig och ta fram projektidéer kommer varje profilområde vid Lunds universitet att få fyra miljoner kronor i ett startpaket. Under hösten kommer man att börja planera och sätta samman nödvändiga styrgrupper.

Fakta
Forskningsområden inom Proactive ageing: Brain and movement – from molecular changes to engagement with life and society
  • Social and societal perspectives
  • Bone and joint health
  • Cellular science
  • Ageing and health
  • Imaging and AI/ML
  • Molecular science
  • Cognition and brain diseases
  • Mental health and psychiatric diseases
Fakta
Fem nya profilområden vid Lunds universitet
  • Human rights in a polarized world
  • Light and materials – from fundamental understanding to industrial and societal needs
  • Natural and artificial cognition: 1, 2, many
  • Proactive ageing: Brain and movement – from molecular changes to engagement with life and society
  • Sustainable solutions in the climate change – biodiversity – social nexus – ClimBioSis

Relaterat

Så kan munvården bli bättre för personal och äldre personer

Munhälsa är en viktig del för äldres välbefinnande och allmänhälsa, men munvården brister ofta. En avhandling från Högskolan i Skövde visar att en…

Så kan äldreboenden hantera värmeböljor

Klimatkrisen kan komma att slå hårt mot äldre personer, och värme ställer redan till problem på äldreboenden runt om i landet. Nu publicerar…

Våldsutsatta äldre söker sällan hjälp

Få personer över 65 år söker stöd efter att de blivit utsatta för våld, visar en omfattande undersökning från Sveriges kommuner och regioner…

Fler nyheter

Goda råd inför framtidens finansiering av demensvården

Det behövs en tydlig plan, ökat samarbete och nya betalningsmodeller för att samhället ska kunna betala för behandling och förebyggande insatser av kognitiv…

Äldre man håller händerna på sin fru.

Partnervårdare till demenssjuka drar det tyngsta lasset

Med sin doktorsavhandling kastar Marcus Falk Johansson nytt ljus över partnervårdare till demenssjuka, en grupp som gör ett stort jobb för sina närmaste.

Sex miljoner kronor till hjärnforskning 

Hjärnfonden delade nyligen ut sex miljoner kronor i form av postdoktorala stipendier till tio forskare som är i början av sina karriärer. En…