Rapport sammanställer kunskap om äldres psykiska ohälsa

"Psykisk ohälsa är ingen naturlig del av åldrande." Så kommenterar organisationen Mind sin nya rapport som sammanställer forskningen om psykisk ohälsa bland äldre personer.

I en ny rapport, På tal om ålder. Psykiskt välbefinnande – oavsett generation, har forskarna Carin Lennartsson, Neda Agahi och Josephine Heap från Karolinska institutet, tillsammans med Johanna Nordin och Johanna Wester från organisationen Mind, gjort en forskningsöversikt över äldres psykiska ohälsa.

Rapporten visar att psykisk ohälsa är utbrett bland äldre personer, och pekar ut fem problemområden i bristande kunskap, fördomar och diskriminering, ensamhet och utanförskap, bristande ekonomiska resurser och bristande vård och omsorg.

Det går till exempel att se att vården ofta prioriterar att behandla fysiska besvär, och att psykiska besvär som kan ligga bakom de fysiska förbises. Äldre vuxna är underrepresenterade i den psykiatriska vården. Samtidigt är deras behov av vård lika stora som yngre personers. Rapporten visar också att det vinns en stor brist på kunskap kring psykisk ohälsa hos äldre inom vård och omsorg.

– I dag har personer över 65 år inte tillgång till det stöd och vård som deras rättigheter faktiskt ska garantera. Det satsas mindre på främjande och förebyggande insatser, och även äldreomsorg, än någonsin, säger Johanna Nordin, projektledare för äldres psykiska hälsa på Mind, i ett pressmeddelande.

Rapporten presenterar också resultatet av en enkätstudie som Mind och Karolinska institutet har gjort under våren 2021.

– Psykisk ohälsa är inte en naturlig del av åldrande eller något vi ska behöva acceptera enbart på grund av stigande ålder. Vi hoppas att rapporten med dess rekommendationer och förslag på åtgärder ska bli en katalysator för hälsofrämjande insatser för äldre. Ålderns höst ska kunna vara en tid att längta till, säger Karin Schulz, generalsekreterare på Mind.

Läs rapporten

Carin Lennartsson, Josephine Heap, Johanna Nordin och Johanna Wester (2021). På tal om ålder. Psykiskt välbefinnande – oavsett generation. Mind.

Relaterat

Med träningsprogram och olika förebyggande insatser kan fallolyckor minskas ordentligt, visar ny studie. Foto: Mostphotos

Så kan äldres fallolyckor förebyggas

Det finns relativt enkla sätt att minska antalet fallolyckor rejält, visar ny forskning vid Lunds universitet. Vården behöver ta ett helhetsgrepp kring dessa patienter, enligt Sölve Elmståhl, professor i geriatrik och ansvarig för studien.

Ny forskning: Äldre ska inte skämmas för sitt sittande

Stillasittande behöver inte bara vara av ondo, utan kan vara nödvändigt för återhämtningen. Därför behöver bilden av sittandet nyanseras, enligt Joakim Niklasson, nybliven doktor vid Linnéuniversitetet.

Nu finns ett nytt diskussionsmaterial som stöd i arbetet med våldsutsatta äldre. Foto: Mostphotos

Nytt stöd i arbetet med våldsutsatta äldre

Socialstyrelsen har tagit fram ett nytt diskussionsmaterial för personal som arbetar med äldre. Syftet är att upptäcka och kunna hantera våld som förekommer i olika former.

Fler nyheter

Undersköterskor mer positiva till dödshjälp

Olika yrkesgrupper inom palliativ vård har olika syn på dödshjälp. Läkarna är mer negativa och undersköterskor överraskande positiva, enligt en ny studie vid Lunds universitet.

Studie undersöker rörelseförmågans koppling till demens

Att tidigt upptäcka personer med ökad risk för kognitiv försämring är avgörande för att kunna ge stöd och behandling i tid. En ny studie som leds av forskare i Skåne ska nu studera om rörelseförmågan kan ge tecken på kognitiv…

Stor potential i äldreomsorgens personal

Hur ska äldreomsorgen klara kompetensförsörjningen? Det finns stor potential i den personal som redan är anställd, visar Socialstyrelsens nya rapport.