Rapport sammanställer kunskap om äldres psykiska ohälsa

"Psykisk ohälsa är ingen naturlig del av åldrande." Så kommenterar organisationen Mind sin nya rapport som sammanställer forskningen om psykisk ohälsa bland äldre personer.

I en ny rapport, På tal om ålder. Psykiskt välbefinnande – oavsett generation, har forskarna Carin Lennartsson, Neda Agahi och Josephine Heap från Karolinska institutet, tillsammans med Johanna Nordin och Johanna Wester från organisationen Mind, gjort en forskningsöversikt över äldres psykiska ohälsa.

Rapporten visar att psykisk ohälsa är utbrett bland äldre personer, och pekar ut fem problemområden i bristande kunskap, fördomar och diskriminering, ensamhet och utanförskap, bristande ekonomiska resurser och bristande vård och omsorg.

Det går till exempel att se att vården ofta prioriterar att behandla fysiska besvär, och att psykiska besvär som kan ligga bakom de fysiska förbises. Äldre vuxna är underrepresenterade i den psykiatriska vården. Samtidigt är deras behov av vård lika stora som yngre personers. Rapporten visar också att det vinns en stor brist på kunskap kring psykisk ohälsa hos äldre inom vård och omsorg.

– I dag har personer över 65 år inte tillgång till det stöd och vård som deras rättigheter faktiskt ska garantera. Det satsas mindre på främjande och förebyggande insatser, och även äldreomsorg, än någonsin, säger Johanna Nordin, projektledare för äldres psykiska hälsa på Mind, i ett pressmeddelande.

Rapporten presenterar också resultatet av en enkätstudie som Mind och Karolinska institutet har gjort under våren 2021.

– Psykisk ohälsa är inte en naturlig del av åldrande eller något vi ska behöva acceptera enbart på grund av stigande ålder. Vi hoppas att rapporten med dess rekommendationer och förslag på åtgärder ska bli en katalysator för hälsofrämjande insatser för äldre. Ålderns höst ska kunna vara en tid att längta till, säger Karin Schulz, generalsekreterare på Mind.

Läs rapporten

Carin Lennartsson, Josephine Heap, Johanna Nordin och Johanna Wester (2021). På tal om ålder. Psykiskt välbefinnande – oavsett generation. Mind.

Relaterat

Närbild på en ambulansdörr.

Så ser regionens vårdkostnader ut för boende på säbo

Forskare vid Stockholms sjukhem och Karolinska institutet har undersökt hur mycket extern vård boende på säbo får, och vad den kostar regionen. Hypotesen var att vårdbehoven skulle vara jämnt fördelade, men några grupper stack ut.

En undersköterska i allvarligt samtal med en äldre kvinna.

Brister i omsorgspersonalens kunskap om våld i nära relation

Jämställdhetsmyndigheten har undersökt vård- och omsorgspersonals kunskaper om våld i nära relation bland äldre personer. Slutsatsen blir att det behövs utbildningsinsatser.

Två personer sitter och fikar i ett ombonat hem.

Anknytning till hemmet bra för aktivt åldrande

I hela Sverige pågår arbetet för att underlätta ett hälsosamt och aktivt åldrande. Nu kastar en studie från CASE i Lund nytt ljus över hemmets betydelse för att stödja ett aktivt liv.

Fler nyheter

Utmaningar för äldre par att fortsätta bo hemma

Möjligheten att bo kvar i den egna bostaden som äldre person har varit den officiella policyn länge. Nu visar en studie från Luleå att det finns en rad komplexa utmaningar med kvarboendeprincipen – särskilt om det gäller äldre par.

Äldre kvinna som går med en rullator

Hemtjänst för sommargäster ett problem för kommuner

Sommarkommuner är kommuner som har en inflyttning av invånare under sommaren som huvudsakligen bor i andra kommuner. En undersökning från SKR visar att sommargäster med behov av hemtjänst är en utmaning för sommarkommuner.

Att leva som äldre i utsatta områden

I sin nya avhandling riktar Afsaneh Taei ljuset mot en grupp som inte syns så ofta: äldre personer i socialt utsatta områden. De visade sig ofta ha egna strategier för att göra sina kvarter till bättre platser att bo på.