En sköterska mäter blodtrycket på en äldre man.
Foto: Doug Olson/Mostphotos

Risken för demens kan öka med blodtrycket

Det finns många skäl att behandla högt blodtryck. Enligt en nypublicerad studie kan det även ger en ökad risk för demenssjukdom.

Forskare i det stora, internationella forskningssamarbetet COSMIC, Cohort studies of memory in an international consortium, har publicerat en studie om hur blodtryck och blodtryckssänkande behandling är kopplat till risken för att få demens.

– Studien visar att ett högt blodtryck som inte är behandlat är farligt och måste behandlas, även hos äldre. Inte bara för att minska risken för hjärt-kärlsjukdom, utan också för demens inklusive Alzheimers sjukdom, säger Ingmar Skoog vid Göteborgs universitet, som är en av de svenska forskarna bakom undersökningen, till Dagens nyheter.

Resultaten visade att personer med obehandlat högt blodtryck hade 36 procent ökad risk att utveckla demens jämfört med kontrollgruppen och 42 procent högre risk än den grupp som behandlades för högt blodtryck. Den högre risken jämfört med kontrollgruppen visar hur viktigt det är att gå till vårdcentralen och regelbundet få sitt blodtryck undersökt.

Relaterat

Ny forskning: Äldre ska inte skämmas för sitt sittande

Stillasittande behöver inte bara vara av ondo, utan kan vara nödvändigt för återhämtningen. Därför behöver bilden av sittandet nyanseras, enligt Joakim Niklasson, nybliven…

Nu finns ett nytt diskussionsmaterial som stöd i arbetet med våldsutsatta äldre. Foto: Mostphotos

Nytt stöd i arbetet med våldsutsatta äldre

Socialstyrelsen har tagit fram ett nytt diskussionsmaterial för personal som arbetar med äldre. Syftet är att upptäcka och kunna hantera våld som förekommer…

Stenen blir ett föremål som kan få en stor ­betydelse för användaren, enligt forskarna i projektet. Foto: Rise

Digitala stenar väcker berättelser till liv

Ett taktilt koncept för att aktivera och tillgängliggöra livsberättelser. Det har forskare utvecklat i form av stenliknande objekt med en ­digital kärna. Det…

Fler nyheter

En äldre man sitter i en soffa och tittar på sin mobiltelefon.

Skevt urval kan påverka forskningen om digitala verktyg

Digitala verktyg är på frammarsch i vård och omsorg och ofta visar studier på god effekt för brukarna. Men hur påverkas resultaten om…

Nya siffror: Svårt för äldre att komma ut

Mer än hälften av alla äldre på särskilda boenden har svårt att ta sig ut. Utemiljöerna brister också i tillgänglighet. Det visar nya…

Tydligare samtal minskar felaktig läkemedelsanvändning

Bättre kommunikation mellan vårdpersonal och äldre patienter vid utskrivning från sjukhus kan minska felaktig användning av mediciner, onödiga akutbesök och återinläggningar. Det visar…