MJ Lennon, DM Lipnicki, BCP Lam m fl (2024). Blood Pressure, antihypertensive use, and late-life Alzheimer and non-Alzheimer dementia risk. An individual participant data meta-analysis. Neurology.

Risken för demens kan öka med blodtrycket
Forskare i det stora, internationella forskningssamarbetet COSMIC, Cohort studies of memory in an international consortium, har publicerat en studie om hur blodtryck och blodtryckssänkande behandling är kopplat till risken för att få demens.
– Studien visar att ett högt blodtryck som inte är behandlat är farligt och måste behandlas, även hos äldre. Inte bara för att minska risken för hjärt-kärlsjukdom, utan också för demens inklusive Alzheimers sjukdom, säger Ingmar Skoog vid Göteborgs universitet, som är en av de svenska forskarna bakom undersökningen, till Dagens nyheter.
Resultaten visade att personer med obehandlat högt blodtryck hade 36 procent ökad risk att utveckla demens jämfört med kontrollgruppen och 42 procent högre risk än den grupp som behandlades för högt blodtryck. Den högre risken jämfört med kontrollgruppen visar hur viktigt det är att gå till vårdcentralen och regelbundet få sitt blodtryck undersökt.
Relaterat

Syskon och föräldrar till 108-åringar lever längre
Föräldrar och syskon till personer som blir 108 år, lever också längre än genomsnittet. Det visar Jimmy Lindberg, doktorand vid Linköpings universitet, i…

Ny prognos: Så många får demens
Runt en kvarts miljon personer uppskattas ha en demenssjukdom i Sverige år 2050. En ny rapport från Karolinska institutet ger även prognos på…

Bättre förståelse för balans minskar fallrisken
Fallolyckor är en av de vanligaste orsakerna till skador hos äldre personer. En bättre förståelse för hur balans fungerar och hur man tränar…
Fler nyheter

Osäkerhet i mötet med äldre transpersoner
Socialsekreterare har begränsad kunskap om äldre transpersoners erfarenheter och behov, och är oroliga över att ställa fel frågor om könsidentitet. Det visar en…

55 miljoner kronor till forskning om bättre livskvalitet för äldre
Familjen Kamprads stiftelse har beviljat över 50 miljoner kronor till forskning som ska förbättra livskvaliteten hos äldre personer. Digital trygghet på nätet och…

Mening med livet viktigt för äldre med smärta
Känsla av meningsfullhet är centralt för livskvaliteten bland äldre personer med smärta. Det visar en studie från Örebro universitet.