En sköterska mäter blodtrycket på en äldre man.
Foto: Doug Olson/Mostphotos

Risken för demens kan öka med blodtrycket

Det finns många skäl att behandla högt blodtryck. Enligt en nypublicerad studie kan det även ger en ökad risk för demenssjukdom.

Forskare i det stora, internationella forskningssamarbetet COSMIC, Cohort studies of memory in an international consortium, har publicerat en studie om hur blodtryck och blodtryckssänkande behandling är kopplat till risken för att få demens.

– Studien visar att ett högt blodtryck som inte är behandlat är farligt och måste behandlas, även hos äldre. Inte bara för att minska risken för hjärt-kärlsjukdom, utan också för demens inklusive Alzheimers sjukdom, säger Ingmar Skoog vid Göteborgs universitet, som är en av de svenska forskarna bakom undersökningen, till Dagens nyheter.

Resultaten visade att personer med obehandlat högt blodtryck hade 36 procent ökad risk att utveckla demens jämfört med kontrollgruppen och 42 procent högre risk än den grupp som behandlades för högt blodtryck. Den högre risken jämfört med kontrollgruppen visar hur viktigt det är att gå till vårdcentralen och regelbundet få sitt blodtryck undersökt.

Relaterat

Med träningsprogram och olika förebyggande insatser kan fallolyckor minskas ordentligt, visar ny studie. Foto: Mostphotos

Så kan äldres fallolyckor förebyggas

Det finns relativt enkla sätt att minska antalet fallolyckor rejält, visar ny forskning vid Lunds universitet. Vården behöver ta ett helhetsgrepp kring dessa…

Äldre par cyklar genom skog

Lägre demensrisk med bra kondition

Människor med förhöjd demensrisk kan minska den med upp till en tredjedel genom att förbättra konditionen. Bättre kondition är också kopplat till bättre…

En person i vit rock håller en modell av en hjärna i sina händer.

Sjukdomstillstånd får hjärnan att åldras snabbare

Med hjälp av magnetkameraundersökningar har forskare jämfört 70-åringars biologiska hjärnålder. Det visade sig att kärlsjukdomar fick hjärnan att åldras snabbare, medan en hälsosam…

Fler nyheter

Stor potential i äldreomsorgens personal

Hur ska äldreomsorgen klara kompetensförsörjningen? Det finns stor potential i den personal som redan är anställd, visar Socialstyrelsens nya rapport.

Ny forskning: Äldre ska inte skämmas för sitt sittande

Stillasittande behöver inte bara vara av ondo, utan kan vara nödvändigt för återhämtningen. Därför behöver bilden av sittandet nyanseras, enligt Joakim Niklasson, nybliven…

En äldre man sitter i en soffa och tittar på sin mobiltelefon.

Skevt urval kan påverka forskningen om digitala verktyg

Digitala verktyg är på frammarsch i vård och omsorg och ofta visar studier på god effekt för brukarna. Men hur påverkas resultaten om…