Sekund för sekund kommer de covid-19-sjuka äldres rörelser att mätas. Foto: Pixabay

Rörelsesensor mäter fysisk aktivitet hos covid-19-sjuka äldre

Med hjälp av så kallade snubblometrar ska forskare undersöka hur mycket äldre med covid-19 och vård och omsorg i hemmet rör sig. Förhoppningen är att studien ska ge ledtrådar om hur sjukdomen påverkar den fysiska aktiviteten och förmågan att utföra vardagliga aktiviteter.

Tillsammans med Malmö stads covid-19-team ska forskare från Lunds universitet analysera hur covid-19-sjuka äldres rörelsemönster ser ut, mängden fysisk aktivitet och hur bra de klarar av vardagsaktiviteter.

De patienter som vill ställa upp och som har någon form av vård eller omsorg, kommer att få varsin Snubblometer, en rörelsemätare, fasttejpad på ena låret. Snubblometern är en liten och platt apparat som inte ska störa personen den sitter på och som registrerar data både dag och natt.

– Mätaren registrerar information om de kroppsliga rörelserna, sekund för sekund, säger lundaforskaren Eva Ekvall Hansson.

Deltagarna kommer att bära mätaren i åtta veckor, även om de har blivit symptomfria, och vårdpersonalen samlar in information om deras mående och hur det går för de äldre att utföra vardagsaktiviteter.

– Hälsofrågor kommer att ställas utifrån vilka symptom som personerna visar. Men den stora frågan är: De som lyckas komma upp ur sängen, är det också de som blir snabbast friska? Det är troligt att ju sjukare en person är desto mer sängbunden är man, säger Eva Ekvall Hansson.

Förhoppningen är att studien ska ge kunskap om hur omhändertagandet och rehabiliteringen går för äldre personer som har covid-19. Både nu och i för liknande situationer i framtiden.

– Det kan komma både en andra och tredje våg av covid-19. Det är då den här typen av kunskap kommer vara viktig, säger Agneta Malmgren Fänge, forskare vid Lunds universitet.

Relaterat

Bostadsområde var inte avgörande för dödligheten i covid

Under coronapandemin kunde man se en högre dödlighet i socioekonomiskt svaga områden. En ny studie ifrågasätter nu om det verkligen är ett mönster…

Covid-19 ökade risken för hjärt-kärlsjukdom

En ny avhandling från Umeå universitet visar att covidsjuka har ökad risk för hjärt-kärlsjukdom så länge som sex månader efter infektionen.

Så anpassade sig Europas äldre till pandemin

En ny studie från Umeå universitet har undersökt hur Europas äldre befolkning anpassade sitt liv till covid-19-pandemin. Det visar sig att mönstren var…

Fler nyheter

Webbinarium om hur sömn påverkar äldres hälsa

Välkommen till vårt webbinarium om sömn den 19 april. Forskare berättar om varför sömnen förändras när vi åldras och hur det går att…

Så många över 65 är hemlösa

Hemlöshet är ett stort samhällsproblem även bland äldre personer. I Socialstyrelsens senaste kartläggning har andelen hemlösa över 65 år ökat.

Stipendier till forskning om transplantationer

Läkare som forskar om hur äldre personer påverkas av njurtransplantioner har tilldelats pengar från Transplantationsfonden.