Så arbetar kommunerna med digital tillgänglighet

I sin senaste rapport undersöker Nestor FoU-center kommunernas perspektiv på digital delaktighet för äldre personer. De fann en outnyttjad potential i medarbetarnas kunskaper.

Rapportens framsidaSom en del av projektet Äldre som användare av kommuners digitala tjänster publicerar Nestor FoU-center nu en rapport om kommunernas perspektiv i frågan. Projektet startades då man sett ökad risk för äldre att hamna i utanförskap när kommuners tjänster digitaliseras.

För rapporten gjordes intervjuer med anställda vid kommunikationsenheter, bibliotekarier som håller utbildningar kring digitalisering, biståndshandläggare, kvalitetsutvecklare och personer som arbetar med kultur för äldre och tillgänglighet. De fick frågor om sina erfarenheter av äldre personers digitala beteende och hur de arbetar när de utformar sina digitala tjänster.

– Vi såg att det bland kommunernas anställda, till exempel bibliotekarier, finns en hel del kunskap om vilka utmaningar och förutsättningar äldre personer kan ha när det gäller att använda sig av digitala tjänster, men att det finns få rutiner för att integrera sådan kunskap i arbetet med att utforma digital information och tjänster. Det verkar finnas en motsättning mellan användarfokuserad design av webbsidor och ett myndighets- och verksamhetsperspektiv som har fokus på juridisk och organisatorisk korrekthet, säger Karin Johansson, projektledare, i en nyhet på Nestors hemsida.

Läs rapporten

Karin Johansson, Helena Viberg och Karin Högstedt (2021). Äldre som användare av kommuners digitala information och tjänster. Kommunens perspektiv. Nestor FoU-center.

Relaterat

Äldre man sitter och tittar på sin smarttelefon

55 miljoner kronor till forskning om bättre livskvalitet för äldre

Familjen Kamprads stiftelse har beviljat över 50 miljoner kronor till forskning som ska förbättra livskvaliteten hos äldre personer. Digital trygghet på nätet och hemrehabilitering för äldre personer är några exempel på projekt som har fått pengar.

Äldre man tittar frustrerat på en surfplatta

Ensamhet vanligare hos digitalt otrygga äldre

Äldre personer som är mindre digitalt aktiva har oftast mer besvär med ensamhet, jämfört med äldre som är digitalt aktiva. Det visar en undersökning som Skövde kommun och Högskolan i Skövde har gjort.

Äldre kvinna sitter och tittar på en datorskärm

Webbsidor riskerar att utesluta äldre personer

Gränssnitten på offentliga verksamheters webbsidor ställer krav på att man är van att använda digitala plattformar, vilket riskerar att stänga ute personer med digital ovana, som till exempel äldre personer. Det visar en studie från Jönköping university.

Fler nyheter

Anhöriga som vårdar behöver stöd

Äldre som vårdar sina närstående intensivt, upplever vissa hälsoproblem i högre grad än andra, visar en ny studie vid ARC, Karolinska institutet. Dessa informella vårdare behöver mer stöd, enligt forskarna bakom studien.

Porträttbild på Dennis Fahlgren

Historisk avhandling ger insikter om äldres ekonomi i dag

Många äldre personer fastnade i lågavlönade branscher och förlorade viktiga familjenätverk under början av 1900-talet. Det visar en avhandling som har undersökt äldres ekonomiska utsatthet under historien och om liknande problem finns i dag.

Syskon och föräldrar till 108-åringar lever längre

Föräldrar och syskon till personer som blir 108 år, lever också längre än genomsnittet. Det visar Jimmy Lindberg, doktorand vid Linköpings universitet, i en ny studie, för första gången i svensk kontext.