Hur påverkar digital teknik redan marginaliserade grupper? Det har Linnea Öhlund undersökt i sin avhandling som hon har lagt fram vid Umeå universitet.
I centrum står det som kallas för socio-tekniska system, vilket är hur marginalisering, diskriminering och stigmatisering tar sig uttryck genom digital teknik. Avhandlingen visar att digitala lösningar kan förstärka och motverka orättvisor.
Ett exempel är att äldre personer riskerar att stängas ute från samhällstjänster när dessa digitaliseras.
Linnea Öhlund har intervjuat 15 äldre personer hemmastadda i Umeå om deras teknikanvändning under coronapandemin. Deltagarnas svar kan sammanfattas i tre teman: teknikens betydelse för det sociala livet, frustration kring teknikens utveckling och framfart, samt exkludering från samhället.
Å ena sidan möjliggjorde tekniken att de fick bättre livskvalitet, och många deltagare kunde inte tänka sig att leva utan digitala lösningar. Å andra sidan var det vissa som kände att den snabba digitala utvecklingen, trots alla goda intentioner, lett till frustration och isolering.
Forskare inom människa-datorinteraktion har möjligheter att adressera den negativa effekten som uppstått av den snabba digitaliseringen, i stället för att försöka lösa äldre personers problem med mer digital teknik, skriver Linnea Öhlund i avhandlingen.
Hon framför också att det finns ett behov av att ha analoga versioner av samhällstjänster kvar för personer som inte helt vill eller kan ställa om till en digital livsstil.
– Avhandlingen presenterar en teori för att bidra till känslighet i ämnet och förebygga att digital teknik skapar negativa konsekvenser för marginaliserade grupper, säger Linnea Öhlund i ett pressmeddelande.
I avhandlingen undersöker hon även rätten till samiskt kulturarv i digitala miljöer, behovet av sociopolitisk medvetenhet för att motverka sextrafficking via digitala kanaler, och hur digitala verktyg kan utformas för att stötta kvinnor som utsatts för sexuella övergrepp.
– Förhoppningen är att forskare, teknikutvecklare och beslutsfattare genom min forskning ska kunna se hur mycket makt som finns inom sociotekniska system och att vi tillsammans behöver arbeta aktivt för att parera negativa konsekvenser för marginaliserade grupper. Det är svårt att separera människors liv från digital teknik i dag. Den genomsyrar det mesta vi gör och därmed också de orättvisor vi möter, säger Linnea Öhlund.