Så kan hembesök stärka äldres egenmakt

Med hjälp av särskilda samtalspunkter kan personal som gör hembesök bidra till att äldre personer får bättre kontroll över sig själva och sin hälsa.

I en studie från Högskolan Kristianstad har Anna Nivestam, doktorand i hälsovetenskap, undersökt vilka fördelar äldre personer upplever med förebyggande hembesök.

– Jag såg ett behov av att ge hälsopersonal fler verktyg för att kunna ge råd och stöd som äldre personer upplever fördelaktigt och som kan göra att de mår bättre, säger hon.

Resultaten visar att samtalen gör att äldre personer känner sig bekräftade som personer och att deras egenmakt stärks. Genom att be de äldre att reflektera, väcka nya tankar eller påminnas om sådant de redan gör, får de syn på sina egna styrkor.

– Det blir lättare för äldre personer att bemästra svårigheter. Och när de med stöd från personalen börjar reflektera över sin hälsa skapas även en känsla av kontroll, något som kan leda till att de lever mer hälsosamt. Till exempel blev de påminda om bra matvanor, men också hur de kunde möblera för att undvika fall, säger Anna Nivestam.

Hon hoppas att studien kan ge personal som utför förebyggande hembesök konkreta verktyg som de kan ta med sig till en hälsofrämjande dialog. Till exempel genom att låta den äldre personen berätta sin historia, lyssna aktivt och som personal vara bekräftande.

– Att ge information som personen kan ha nytta av kan också skapa trygghet. Det är viktigt att belysa vad äldre personer själva tycker och utgå från det för att ge råd och stöd som gör skillnad för personens välmående, säger Anna Nivestam.

Ladda ner studien

Relaterat

Dialog ger bättre vård i hemmet

Gruppen äldre blir allt större, vilket innebär att vård i hemmet är vanligt. Nu visar en avhandling från Luleå tekniska universitet att vardagen…

Robot i form av en liten hund

Både positivt och negativt med robotdjur inom äldreomsorgen

Sällskapsrobotar i form av olika djur, så kallade robotdjur, har blivit en allt vanligare syn på landets demensboenden. Nu visar en avhandling från…

En äldre man sitter i en soffa och läser.

Kunskapsluckor om äldre hbtqi-personers vård och omsorg

Folkhälsomyndigheten har gjort en genomgång av forskningen om äldre hbtq-personers hälsa och livsvillkor. Rapporten visar stora kunskapsluckor och en oro hos äldre hbtq-personer…

Fler nyheter

Hand som håller i två blodprover

Blodprov kan förutspå stroke

Ett enkelt blodprov kan återspegla hjärnhälsan och förutsäga vem som har störst risk att drabbas av stroke. Det visar forskning från Akademiska sjukhuset…

Så kan en app ge stöd efter prostatacancer

Prostatacancer är den vanligaste cancerformen i Sverige. Nu visar en avhandling från Linnéuniversitetet att en app kan stötta prostatacancerpatienters rehabilitering en viss tid…

Möjlig förklaring till ökad alzheimerrisk hos personer med diabetes

Personer med typ 2-diabetes löper ökad risk för att utveckla Alzheimers sjukdom. Anledningen kan vara att personer med typ 2-diabetes har svårare att…