Socialstyrelsen (2024). Kartläggning av hemlösheten 2023. Personer i hemlöshet i behov av socialtjänsten.
Var sjätte år sedan 1993 genomför Socialstyrelsen en kartläggning av hemlösheten i Sverige. Nu har de publicerat den senaste kartläggningen för 2023, som ingår i regeringens nationella strategi för att förebygga och motverka hemlöshet. Mer än 27000 personer levde i hemlöshet, vilket är 2700 personer färre än 2017. Myndigheten påpekar dock att det klart finns ett mörkertal, då siffran i stort främst motsvarar de personer socialtjänsten hade kontakt med.
Av de 27000 var fem procent över 65 år. Det är en liten ökning från 2017. 65 procent av dem bodde i långsiktiga boendelösningar, som ordnats av socialtjänsten. Nästan två tredjedelar av dessa personer var män.
Äldre personer i akut och tillfällig hemlöshet bodde oftast på ett boende med stöd, men med utskrivning inom tre månader utan ordnad bostad. Andra vistades på härbärgen eller bodde på hotell och vandrarhem.
Socialstyrelsen (2024). Kartläggning av hemlösheten 2023. Personer i hemlöshet i behov av socialtjänsten.
Stillasittande behöver inte bara vara av ondo, utan kan vara nödvändigt för återhämtningen. Därför behöver bilden av sittandet nyanseras, enligt Joakim Niklasson, nybliven…
Socialstyrelsen har tagit fram ett nytt diskussionsmaterial för personal som arbetar med äldre. Syftet är att upptäcka och kunna hantera våld som förekommer…
En ny utbildningsmodell kan hjälpa till att förebygga hälsorisker som trycksår, undernäring och dålig munhälsa hos äldre. Forskare och omsorgspersonal har utvecklat den…
Digitala verktyg är på frammarsch i vård och omsorg och ofta visar studier på god effekt för brukarna. Men hur påverkas resultaten om…
Mer än hälften av alla äldre på särskilda boenden har svårt att ta sig ut. Utemiljöerna brister också i tillgänglighet. Det visar nya…
Bättre kommunikation mellan vårdpersonal och äldre patienter vid utskrivning från sjukhus kan minska felaktig användning av mediciner, onödiga akutbesök och återinläggningar. Det visar…