Jimmy Lindberg (2024). Svenska superhundraåringar. Äldre i Centrum Vetenskapligt supplement.
Så många svenskar har blivit 110 år
Genom historien har det funnits många människor som sägs ha uppnått en mycket hög ålder. Med bättre organiserade samhällen har dessa berättelser kunnat kontrolleras i allt högre grad, inte minst i de nordiska länderna, som haft olika typer av folkbokföringssystem sedan 1600-talet.
I en ny studie har Jimmy Lindberg försökt att verifiera alla svenskar som uppgetts ha uppnått en ålder av 110 år. Verifieringen gjordes enligt en skala där den högsta nivån innebär att det går att göra en fullständig familjerekonstruktion för personen, vilket innebär att det finns väl belagda uppgifter från officiella register.
Studien visar att 28 personer av 37 gick att verifiera till högsta nivån. Alla dessa personer hade sitt ursprung i Sverige eller andra nordiska länder, vilket gav en god möjlighet att genomföra verifieringen. Övriga personer hade flyttat hit från länder där folkbokföringen inte hållit samma kvalitet, vilket gjorde att deras ålder inte kunde säkerställas.
Den första svenska 110-åringen i datasetet föddes 1874 i Norge och gick bort 1986. Sedan dess har antalet 110-åringar blivit fler och antalet som blir 110 år tycks också öka något med varje årskull.
Relaterat
Ny forskning: Äldre ska inte skämmas för sitt sittande
Stillasittande behöver inte bara vara av ondo, utan kan vara nödvändigt för återhämtningen. Därför behöver bilden av sittandet nyanseras, enligt Joakim Niklasson, nybliven…
Nytt stöd i arbetet med våldsutsatta äldre
Socialstyrelsen har tagit fram ett nytt diskussionsmaterial för personal som arbetar med äldre. Syftet är att upptäcka och kunna hantera våld som förekommer…
Kunskapstrappa förebygger hälsorisker
En ny utbildningsmodell kan hjälpa till att förebygga hälsorisker som trycksår, undernäring och dålig munhälsa hos äldre. Forskare och omsorgspersonal har utvecklat den…
Fler nyheter
Skevt urval kan påverka forskningen om digitala verktyg
Digitala verktyg är på frammarsch i vård och omsorg och ofta visar studier på god effekt för brukarna. Men hur påverkas resultaten om…
Nya siffror: Svårt för äldre att komma ut
Mer än hälften av alla äldre på särskilda boenden har svårt att ta sig ut. Utemiljöerna brister också i tillgänglighet. Det visar nya…
Tydligare samtal minskar felaktig läkemedelsanvändning
Bättre kommunikation mellan vårdpersonal och äldre patienter vid utskrivning från sjukhus kan minska felaktig användning av mediciner, onödiga akutbesök och återinläggningar. Det visar…