Ett stapeldiagram som visar hur många personer i varje åldersgrupp som uppnått 110 års ålder.
I figuren kan man skönja en något uppåtgående trend i antal personer per ålderskull som blir 110 år.

Så många svenskar har blivit 110 år

I en ny studie har Jimmy Lindberg försökt verifiera åldern på alla svenskar som blivit 110 år gamla fram till 2022. Det visar sig vara 28 personer och att de verkar bli något fler med åren.

Genom historien har det funnits många människor som sägs ha uppnått en mycket hög ålder. Med bättre organiserade samhällen har dessa berättelser kunnat kontrolleras i allt högre grad, inte minst i de nordiska länderna, som haft olika typer av folkbokföringssystem sedan 1600-talet.

I en ny studie har Jimmy Lindberg försökt att verifiera alla svenskar som uppgetts ha uppnått en ålder av 110 år. Verifieringen gjordes enligt en skala där den högsta nivån innebär att det går att göra en fullständig familjerekonstruktion för personen, vilket innebär att det finns väl belagda uppgifter från officiella register.

Studien visar att 28 personer av 37 gick att verifiera till högsta nivån. Alla dessa personer hade sitt ursprung i Sverige eller andra nordiska länder, vilket gav en god möjlighet att genomföra verifieringen. Övriga personer hade flyttat hit från länder där folkbokföringen inte hållit samma kvalitet, vilket gjorde att deras ålder inte kunde säkerställas.

Den första svenska 110-åringen i datasetet föddes 1874 i Norge och gick bort 1986. Sedan dess har antalet 110-åringar blivit fler och antalet som blir 110 år tycks också öka något med varje årskull.

Läs den vetenskapliga artikeln

Jimmy Lindberg (2024). Svenska superhundraåringar. Äldre i Centrum Vetenskapligt supplement.

Relaterat

Med träningsprogram och olika förebyggande insatser kan fallolyckor minskas ordentligt, visar ny studie. Foto: Mostphotos

Så kan äldres fallolyckor förebyggas

Det finns relativt enkla sätt att minska antalet fallolyckor rejält, visar ny forskning vid Lunds universitet. Vården behöver ta ett helhetsgrepp kring dessa…

Ny forskning: Äldre ska inte skämmas för sitt sittande

Stillasittande behöver inte bara vara av ondo, utan kan vara nödvändigt för återhämtningen. Därför behöver bilden av sittandet nyanseras, enligt Joakim Niklasson, nybliven…

Nu finns ett nytt diskussionsmaterial som stöd i arbetet med våldsutsatta äldre. Foto: Mostphotos

Nytt stöd i arbetet med våldsutsatta äldre

Socialstyrelsen har tagit fram ett nytt diskussionsmaterial för personal som arbetar med äldre. Syftet är att upptäcka och kunna hantera våld som förekommer…

Fler nyheter

Studie undersöker rörelseförmågans koppling till demens

Att tidigt upptäcka personer med ökad risk för kognitiv försämring är avgörande för att kunna ge stöd och behandling i tid. En ny…

Stor potential i äldreomsorgens personal

Hur ska äldreomsorgen klara kompetensförsörjningen? Det finns stor potential i den personal som redan är anställd, visar Socialstyrelsens nya rapport.

Äldre par cyklar genom skog

Lägre demensrisk med bra kondition

Människor med förhöjd demensrisk kan minska den med upp till en tredjedel genom att förbättra konditionen. Bättre kondition är också kopplat till bättre…