Äldre kvinna med en kopp i handen
Foto: Unsplash

Så upplever patienter mat och måltider vid livets slut

Mat och hunger får en annan innebörd för personer som befinner sig i livets slutskede. Maten blir en källa av oro och stress i stället för att associeras med glädje och samvaro. Det visar en avhandling från Marie Cederschiöld högskola.

Vi äter av många olika anledningar: för att överleva, ha energi under dagens gång samt för att träffas och umgås. Men för personer med obotliga sjukdomar i livets slutskede kan måltider i stället leda till stress på grund av minskad aptit och ork. 

Det har Viktoria Wallin vid Marie Cederschiöld högskola visat i sin avhandling, där hon också pekar på att glädjen kring mat minskar för personer i palliativ vård. Resultaten från de fem studierna visar att patienterna kämpade med måltider och upplevde stress. Ätsvårigheterna påverkade deras sociala liv och samvaron med andra förändrades. 

Samtidigt ville närstående gärna se att den som är sjuk äter. 

– Det finns väldigt mycket kärlek och omsorg kring mat. Ätandet är förknippat med hopp och att man kämpar, det kan bli som ett bevis på att man vill leva. Att tappa aptiten blir en markör för sjukdomen och att döden närmar sig. Det förekommer att patienter kämpar för att äta bara för att göra sina nära och kära glada, säger Viktoria Wallin i ett pressmeddelande. 

För vård- och omsorgspersonalen finns det också utmaningar. Viktoria Wallin pekar ut en kunskapslucka som måste fyllas: 

– Sjuksköterskor är väl förberedda för att möta fysiska besvär och ge praktisk assistans, men är mindre beredda för existentiella, psykologiska och sociala frågor i relation till de ätsvårigheter som kan uppstå. 

Hon ser ett behov av studier med fokus på olika perspektiv kring mat och måltider för att bredda och fördjupa kunskapen samt för att förbättra klinisk praxis. Ett område är exempelvis hur man kan stödja sjuksköterskor i att kommunicera om mat och måltider inom palliativ vård för att främja välbefinnande. 

Läs avhandlingen i sin helhet

Avhandlingen

Viktoria Wallin (2022). Mealtimes in palliative care contexts: Perspectives of patients, partners, and registered nurses. Marie Cederschiöld högskola.

Delstudier

I. Viktoria Wallin m fl (2015). Meanings of eating deficiencies for people admitted to palliative home care. Publicerad i Palliative & supportive care. 

II. Viktoria Wallin m fl (2014). Maintaining ordinariness around food: partners’ experienceies of everyday life with a dying person. Publicerad i Journal of clinical nursing. 

III. Viktoria Wallin m fl (2021). Experiences of food and mealtime from the perspective of patients with chronic life-limiting disease: a mixed-method systematic review. Journal of advanced nursing. 

IV. Viktoria Wallin m fl (2022). Registered nurses’ perceptions of food and mealtimes in palliative care: a cross-sectional study. Inskickad för publicering.

V. Viktoria Wallin m fl (2021). Caring for patients with eating deficiencies in palliative care – Registered nurses’ experiences: A qualitative study. Publicerad i Journal of clinical nursing.

Relaterat

Stora tidsskillnader vid diagnos för benskörhet

Personer som råkar ut för en benskörhetsfraktur behöver så tidigt som möjligt få en diagnos för att kunna få rätt behandling. Nu visar…

Så använde äldreboenden Instagram under pandemin

När äldreboenden visade upp sin verksamhet på Instagram under coronapandemin, blev bilden vardaglig och idyllisk, i synnerhet jämfört med hur personalen själva upplevde…

Telefonterapi och frågeformulär är till hjälp vid depression

Samtal med en psykolog på telefon hjälpte äldre personer med depression visar Johnny Pellas avhandling vid Uppsala universitet. Han kunde också fastställa att…

Fler nyheter

Se webbinariet om kulturens inverkan på äldres hälsa i efterhand

För dig som inte hade tillfälle att delta på vårt webbinarium om kulturens inverkan på äldres hälsa finns nu möjlighet att se det…

Så kan tandvården upptäcka risk för benskörhetsfrakturer

En ny avhandling undersöker olika metoder som tandvården kan använda för att upptäcka risk för benskörhetsfraktur. Resultaten visar att webbaserat verktyg kan vara…

Ursprungslandets regler påverkar pensioneringen

En ny rapport från IFAU kartlägger hur migranter tar ut sin pension. Det visar sig att de påverkas mest av sitt nya lands…