Foto: Pixabay

Tryggare samverkan vid demensförsvinnande

Ett treårigt projekt ska ge effektivare samverkansrutiner mellan äldreomsorgen och polisen när en person med demens har försvunnit.

Personer med demens tillhör en av de största grupperna som anmäls försvunna. Enligt Maria Wolmesjö, biträdande professor i socialt arbete vid Högskolan i Borås, har efterforskningen av försvunna och saknade personer hittills varit ett outforskat område i Sverige och Norden.

Men i ett nytt projekt som hon leder ska en modell tas fram som underlättar för äldreomsorgen och polisen att samarbeta när en person med demens har försvunnit.

Projektet ska bidra med ny kunskap och effektivare samverkansrutiner och metoder före, under och efter ett försvinnande. Förhoppningen är att det ska leda till en ökad trygghet och bättre livsvillkor för äldre personer med demens och deras anhöriga – och kanske även andra grupper.

– På sikt kan erfarenheter från projektet användas för att utveckla motsvarande rutiner och modeller för andra grupper i risk för att försvinna, exempelvis personer med psykisk ohälsa och barn och ungdomar i utsatta situationer, säger Maria Wolmesjö i ett pressmeddelande.

Det treåriga projektet genomförs tillsammans med kommunal äldreomsorg, Svenskt demenscentrum och polisen.

Relaterat

Nya siffror: Svårt för äldre att komma ut

Mer än hälften av alla äldre på särskilda boenden har svårt att ta sig ut. Utemiljöerna brister också i tillgänglighet. Det visar nya…

Nu finns ett nytt diskussionsmaterial som stöd i arbetet med våldsutsatta äldre. Foto: Mostphotos

Nytt stöd i arbetet med våldsutsatta äldre

Socialstyrelsen har tagit fram ett nytt diskussionsmaterial för personal som arbetar med äldre. Syftet är att upptäcka och kunna hantera våld som förekommer…

Stenen blir ett föremål som kan få en stor ­betydelse för användaren, enligt forskarna i projektet. Foto: Rise

Digitala stenar väcker berättelser till liv

Ett taktilt koncept för att aktivera och tillgängliggöra livsberättelser. Det har forskare utvecklat i form av stenliknande objekt med en ­digital kärna. Det…

Fler nyheter

Ny forskning: Äldre ska inte skämmas för sitt sittande

Stillasittande behöver inte bara vara av ondo, utan kan vara nödvändigt för återhämtningen. Därför behöver bilden av sittandet nyanseras, enligt Joakim Niklasson, nybliven…

En äldre man sitter i en soffa och tittar på sin mobiltelefon.

Skevt urval kan påverka forskningen om digitala verktyg

Digitala verktyg är på frammarsch i vård och omsorg och ofta visar studier på god effekt för brukarna. Men hur påverkas resultaten om…

Tydligare samtal minskar felaktig läkemedelsanvändning

Bättre kommunikation mellan vårdpersonal och äldre patienter vid utskrivning från sjukhus kan minska felaktig användning av mediciner, onödiga akutbesök och återinläggningar. Det visar…