Skörhet graderas efter en niogradig skala som kallas för Clinical frailty scale. I studien visade det sig att en skörhetsgrad på högre än fem var mer kopplat till dödlighet än patientens ålder. Skörhetsgrad sex innebär bland annat behov av andras hjälp för att klara hushållsarbete, utomhusaktiviteter och att tvätta sig.

Skörhet bättre mått än ålder för överlevnad vid covid-19
De allmänna rekommendationerna för att minska covid-19-spridningen i Sverige säger främst att social distansering gäller för alla, men framför allt för de som är över 70 år. Äldre personer har pekats ut som en riskgrupp enbart på grund av åldern.
Forskare har nu kunnat visa att skörhet snarare än ålder är kopplat till en ökad risk att dö. Skörhet är ett begrepp som används för att beskriva en persons funktionsnivå innan sjukdom inträffat.
– Det är intressant att skörhet verkar vara ett bättre mått än ålder för att förutsäga överlevnad i covid-19. Men det finns förstås en mängd andra faktorer som påverkar, såsom andra underliggande sjukdomar och biomarkörer, säger skörhetsforskaren och en av författarna till studien Juulia Jylhävä.
Hon hoppas att resultaten kan leda till förbättrade vårdrekommendationer för äldre patienter. Med rätt behandling överlever många äldre och svårt drabbade patienter.
– Det behövs evidensbaserad kunskap som kan ge oss i sjukvården bättre förutsättningar att hantera pandemin och erbjuda bästa tänkbara vård, säger Dorota Religa, medförfattare och docent i geriatrik.
I studien gick forskarna igenom information om 250 äldre patienter som vårdats för covid-19 på en geriatrisk avdelning på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge. 76 procent av patienterna överlevde sjukhusvistelsen.
Age, frailty and comorbidity as prognostic factors for short-term outcomes in patients with COVID-19 in geriatric care. Publicerad i Journal of the American medical directors association, JAMDA.
Relaterat

Så anpassade sig Europas äldre till pandemin
En ny studie från Umeå universitet har undersökt hur Europas äldre befolkning anpassade sitt liv till covid-19-pandemin. Det visar sig att mönstren var…

Personalen maktlös under pandemin
Chock, sorg och maktlöshet samt en ständig oro för att själv bli smittad präglade den första tiden våren 2020 vittnar personalen om på…

De stod mitt i en flod av information
Under coronapandemin jobbade vårdpersonalen på som vanligt, men ändå var allt annorlunda. Sjuksköterskor, arbetsterapeuter, fysioterapeuter och undersköterskor berättar om hur deras arbetsvardag påverkades…
Fler nyheter

Musikterapi som helare vid smärta
Kan personer med långvarig smärta få hjälp av musikterapi och hur går det till? Det ska forskare på Mälardalens universitet ta reda på…

Gångsvårigheter kopplas till sämre kognition
Personer med neurodegenerativa sjukdomar, exempelvis parkinson, går långsammare, tar kortare steg och har mer varierad gångstil än de som är friska. Det visar…

160 Fortemiljoner kronor till forskningen om äldre personer
I sin utlysning Kunskap och arbetssätt för ett mer jämlikt, värdigt och delaktigt åldrande delar Forte nu ut 160 miljoner kronor till forskning…