Skörhet är vilken funktionsnivå personen haft innan sjukdomen.

Skörhet bättre mått än ålder för överlevnad vid covid-19

Hög ålder har pekats ut som en riskfaktor för att dö av covid-19. Men nu visar en ny studie att skörhet är en bättre indikator än åldern för att förutsäga överlevnad. Resultaten kan leda till bättre rekommendationer för vård av äldre.

De allmänna rekommendationerna för att minska covid-19-spridningen i Sverige säger främst att social distansering gäller för alla, men framför allt för de som är över 70 år. Äldre personer har pekats ut som en riskgrupp enbart på grund av åldern.

Forskare har nu kunnat visa att skörhet snarare än ålder är kopplat till en ökad risk att dö. Skörhet är ett begrepp som används för att beskriva en persons funktionsnivå innan sjukdom inträffat.

– Det är intressant att skörhet verkar vara ett bättre mått än ålder för att förutsäga överlevnad i covid-19. Men det finns förstås en mängd andra faktorer som påverkar, såsom andra underliggande sjukdomar och biomarkörer, säger skörhetsforskaren och en av författarna till studien Juulia Jylhävä.

Hon hoppas att resultaten kan leda till förbättrade vårdrekommendationer för äldre patienter. Med rätt behandling överlever många äldre och svårt drabbade patienter.

– Det behövs evidensbaserad kunskap som kan ge oss i sjukvården bättre förutsättningar att hantera pandemin och erbjuda bästa tänkbara vård, säger Dorota Religa, medförfattare och docent i geriatrik.

I studien gick forskarna igenom information om 250 äldre patienter som vårdats för covid-19 på en geriatrisk avdelning på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge. 76 procent av patienterna överlevde sjukhusvistelsen.

Fakta
SKÖRHET

Skörhet graderas efter en niogradig skala som kallas för Clinical frailty scale. I studien visade det sig att en skörhetsgrad på högre än fem var mer kopplat till dödlighet än patientens ålder. Skörhetsgrad sex innebär bland annat behov av andras hjälp för att klara hushållsarbete, utomhusaktiviteter och att tvätta sig.

Ladda ner studien

Relaterat

Bostadsområde var inte avgörande för dödligheten i covid

Under coronapandemin kunde man se en högre dödlighet i socioekonomiskt svaga områden. En ny studie ifrågasätter nu om det verkligen är ett mönster…

Covid-19 ökade risken för hjärt-kärlsjukdom

En ny avhandling från Umeå universitet visar att covidsjuka har ökad risk för hjärt-kärlsjukdom så länge som sex månader efter infektionen.

Så anpassade sig Europas äldre till pandemin

En ny studie från Umeå universitet har undersökt hur Europas äldre befolkning anpassade sitt liv till covid-19-pandemin. Det visar sig att mönstren var…

Fler nyheter

Sex miljoner kronor till hjärnforskning 

Hjärnfonden delade nyligen ut sex miljoner kronor i form av postdoktorala stipendier till tio forskare som är i början av sina karriärer. En…

Våldsutsatta äldre söker sällan hjälp

Få personer över 65 år söker stöd efter att de blivit utsatta för våld, visar en omfattande undersökning från Sveriges kommuner och regioner…

En man springer på en väg.

Symptom, samsjuklighet och andra utmaningar för äldre med ADHD

En litteraturstudie från Hälsohögskolan i Jönköping har sammanställt forskningen om äldre personer med ADHD. De grundläggande symptomen består, men tar sig ofta andra…