I Haparanda byggs ett äldreboende som ska bidra till bättre bostäder för äldre i framtiden. Foto: Riksbyggen

Smarta hem lägger grunden för framtidens äldreboende

Ett innovationsprojekt ska ta fram en guide för hur man kan bygga framtidens äldreboenden, till exempel genom att rusta bostäder med smart digital teknik som samlar in olika typer av data.

I Haparanda har ett bygge påbörjats för att skapa en ny typ av äldreboende och i Hudiksvall planeras liknande bostäder som är särskilt anpassade för personer med demens.

De nya bostäderna ingår i ett nytt innovationsprojekt som ska utforma framtidens äldreboende. Det är bland annat tänkt att fastigheterna själva ska bidra med data genom att rustas med smart digital teknik som kan utbyta information över nätet, så kallad sakernas internet eller internet of things, IoT, på engelska.

– IoT har stor potential att bidra till ökad livskvalitet, behovsanpassade lösningar och ökad trygghet, säger Olle Bergdahl i ett pressmeddelande. Han är projektansvarig på IoT Sverige som ingår i satsningen tillsammans med forskningsinstitutet Rise, Riksbyggen, Haparanda kommun och Hudiksvall kommun.

Målet är att ta fram en guide för framtidens boenden. Guiden ska innehålla bland annat krav, erfarenheter och projektanvisningar på digital infrastruktur och fastighetsförvaltning.

– Det finns en stor potential med att kunna dela information mellan olika aktörer. Genom projektet kan vi tydliggöra förutsättningar för att skapa äldreboenden som ligger i framkant och är rustade för den digitala utvecklingen, säger Jonas Ek, projektledare på Rise.

Inom projektet kommer även en virtuell kopia av ett framtida bygge tas fram där händelser simuleras och analyseras.

Relaterat

Nya siffror: Svårt för äldre att komma ut

Mer än hälften av alla äldre på särskilda boenden har svårt att ta sig ut. Utemiljöerna brister också i tillgänglighet. Det visar nya…

Nu finns ett nytt diskussionsmaterial som stöd i arbetet med våldsutsatta äldre. Foto: Mostphotos

Nytt stöd i arbetet med våldsutsatta äldre

Socialstyrelsen har tagit fram ett nytt diskussionsmaterial för personal som arbetar med äldre. Syftet är att upptäcka och kunna hantera våld som förekommer…

Stenen blir ett föremål som kan få en stor ­betydelse för användaren, enligt forskarna i projektet. Foto: Rise

Digitala stenar väcker berättelser till liv

Ett taktilt koncept för att aktivera och tillgängliggöra livsberättelser. Det har forskare utvecklat i form av stenliknande objekt med en ­digital kärna. Det…

Fler nyheter

Ny forskning: Äldre ska inte skämmas för sitt sittande

Stillasittande behöver inte bara vara av ondo, utan kan vara nödvändigt för återhämtningen. Därför behöver bilden av sittandet nyanseras, enligt Joakim Niklasson, nybliven…

En äldre man sitter i en soffa och tittar på sin mobiltelefon.

Skevt urval kan påverka forskningen om digitala verktyg

Digitala verktyg är på frammarsch i vård och omsorg och ofta visar studier på god effekt för brukarna. Men hur påverkas resultaten om…

Tydligare samtal minskar felaktig läkemedelsanvändning

Bättre kommunikation mellan vårdpersonal och äldre patienter vid utskrivning från sjukhus kan minska felaktig användning av mediciner, onödiga akutbesök och återinläggningar. Det visar…