Smarta hem lägger grunden för framtidens äldreboende
I Haparanda har ett bygge påbörjats för att skapa en ny typ av äldreboende och i Hudiksvall planeras liknande bostäder som är särskilt anpassade för personer med demens.
De nya bostäderna ingår i ett nytt innovationsprojekt som ska utforma framtidens äldreboende. Det är bland annat tänkt att fastigheterna själva ska bidra med data genom att rustas med smart digital teknik som kan utbyta information över nätet, så kallad sakernas internet eller internet of things, IoT, på engelska.
– IoT har stor potential att bidra till ökad livskvalitet, behovsanpassade lösningar och ökad trygghet, säger Olle Bergdahl i ett pressmeddelande. Han är projektansvarig på IoT Sverige som ingår i satsningen tillsammans med forskningsinstitutet Rise, Riksbyggen, Haparanda kommun och Hudiksvall kommun.
Målet är att ta fram en guide för framtidens boenden. Guiden ska innehålla bland annat krav, erfarenheter och projektanvisningar på digital infrastruktur och fastighetsförvaltning.
– Det finns en stor potential med att kunna dela information mellan olika aktörer. Genom projektet kan vi tydliggöra förutsättningar för att skapa äldreboenden som ligger i framkant och är rustade för den digitala utvecklingen, säger Jonas Ek, projektledare på Rise.
Inom projektet kommer även en virtuell kopia av ett framtida bygge tas fram där händelser simuleras och analyseras.
Relaterat
Personer med parkinson får hjälp att bryta ensamhet
En ny app kan hjälpa personer med Parkinsons sjukdom att bryta isolering och ensamhet. Forskaren Gomathi Thangavel, Örebro universitet, har utvecklat tekniken tillsammans…
Många kommuner delar upp arbetet i hemtjänsten
Att dela upp arbetet i mer och mindre kvalificerade uppgifter kan vara en lösning på problemen med kompetensförsörjningen i äldreomsorgen. Socialstyrelsen har kartlagt…
Fler nyheter
Protein och styrketräning hjälper åldrande muskel
Äldre behåller förmågan att bevara muskelmassa och funktion. Styrketräning och intag av proteiner ger god effekt i den processen, visar en ny avhandling…
Så kan demens påverka empatiförmågan
Patienter med frontallobsdemens saknar ofta förmågan till att känna empati. En ny studie visar att dessa patienter inte har samma aktivitet i hjärnan…
Bättre livskvalitet med smart tandborste
Med hjälp av sensorer kan en smart, intelligent eltandborste göra stor skillnad för äldre personers munhälsa och livskvalitet. Det visar en avhandling från…