Illustration: Robuart/Mostphotos

Socialstyrelsen har publicerat årets öppna jämförelser

Siffrorna för kommunenkäten Öppna jämförelser 2023 är här. Ett av de positiva resultaten är att den farliga läkemedelsanvändningen bland äldre personer sjunker.

Varje år genomför Socialstyrelsen undersökningen Öppna jämförelser, som bygger på enkäter till kommunerna för att kunna jämföra kommunal hälso- och sjukvård och socialtjänst. Svarsfrekvensen är så hög som 97 procent.

– Öppna jämförelser ger stöd för analys och lärande. Resultaten kan spegla pågående förbättringsarbeten och synliggöra behov av kompetensutveckling och beslut inom viktiga områden nationellt, regionalt och lokalt säger Camilla Bucht, utredare på Socialstyrelsen, i en kommentar till de nya resultaten.

Under sommaren publicerade resultaten från 2023, och där framgår det till exempel att arbetet med läkemedelsförskrivningen till äldre personer går framåt. För personer över 75 år i hemtjänst och på särskilda boenden sjunker användningen av olämpliga läkemedel som kan orsaka biverkningar.

– Resultaten tyder på att många regioner arbetar med att förbättra läkemedelsanvändningen bland äldre, men också att många regioner behöver fortsätta arbeta mer aktivt med detta. Skillnader kan bero på i vilken utsträckning läkare förskriver läkemedel till äldre och i vilken utsträckning läkemedelsgenomgångar genomförs, säger Ann-Catrin Johansson, utredare på Socialstyrelsen.

Socialstyrelsen har också skapat indikatorer för de kommunala nämndernas beslut om kompetensutveckling för personalen. Mer än hälften av kommunerna hade beslutat om kompetensutvecklingsplaner för läkemedelshantering och basala hygienrutiner.

– Personalens kompetensutveckling är grundläggande för en god vård och omsorg. Ytterst är det den politiska styrningens beslut som skapar förutsättningarna för ett systematiskt och övergripande arbete med kompetensutveckling, säger Camilla Bucht.

Öppna jämförelser

Ta del av resultaten i årets Öppna jämförelser via Socialstyrelsens hemsida.

Relaterat

Äldre man sitter och tittar på sin smarttelefon

55 miljoner kronor till forskning om bättre livskvalitet för äldre

Familjen Kamprads stiftelse har beviljat över 50 miljoner kronor till forskning som ska förbättra livskvaliteten hos äldre personer. Digital trygghet på nätet och…

Medelålders man tittar in i kamera från en dörröppning

Gamlebo – en plats för äldre missbrukare

På Gamlebo får äldre med aktivt missbruk stöd av personal. Den här ­typen av boenden brottas med många utmaningar och behöver följas upp…

Inspiration i arbetet med sociala problem

Ett välkommet tillskott i bokhyllan hos alla socionomstudenter och yrkesverksamma socialarbetare. Så beskriver recensenten­ Maria Sjölund den nya boken Sociala problem efter 65.

Fler nyheter

Anhöriga som vårdar behöver stöd

Äldre som vårdar sina närstående intensivt, upplever vissa hälsoproblem i högre grad än andra, visar en ny studie vid ARC, Karolinska institutet. Dessa…

Porträttbild på Dennis Fahlgren

Historisk avhandling ger insikter om äldres ekonomi i dag

Många äldre personer fastnade i lågavlönade branscher och förlorade viktiga familjenätverk under början av 1900-talet. Det visar en avhandling som har undersökt äldres…

Syskon och föräldrar till 108-åringar lever längre

Föräldrar och syskon till personer som blir 108 år, lever också längre än genomsnittet. Det visar Jimmy Lindberg, doktorand vid Linköpings universitet, i…