Illustration: Robuart/Mostphotos

Socialstyrelsen har publicerat årets öppna jämförelser

Siffrorna för kommunenkäten Öppna jämförelser 2023 är här. Ett av de positiva resultaten är att den farliga läkemedelsanvändningen bland äldre personer sjunker.

Varje år genomför Socialstyrelsen undersökningen Öppna jämförelser, som bygger på enkäter till kommunerna för att kunna jämföra kommunal hälso- och sjukvård och socialtjänst. Svarsfrekvensen är så hög som 97 procent.

– Öppna jämförelser ger stöd för analys och lärande. Resultaten kan spegla pågående förbättringsarbeten och synliggöra behov av kompetensutveckling och beslut inom viktiga områden nationellt, regionalt och lokalt säger Camilla Bucht, utredare på Socialstyrelsen, i en kommentar till de nya resultaten.

Under sommaren publicerade resultaten från 2023, och där framgår det till exempel att arbetet med läkemedelsförskrivningen till äldre personer går framåt. För personer över 75 år i hemtjänst och på särskilda boenden sjunker användningen av olämpliga läkemedel som kan orsaka biverkningar.

– Resultaten tyder på att många regioner arbetar med att förbättra läkemedelsanvändningen bland äldre, men också att många regioner behöver fortsätta arbeta mer aktivt med detta. Skillnader kan bero på i vilken utsträckning läkare förskriver läkemedel till äldre och i vilken utsträckning läkemedelsgenomgångar genomförs, säger Ann-Catrin Johansson, utredare på Socialstyrelsen.

Socialstyrelsen har också skapat indikatorer för de kommunala nämndernas beslut om kompetensutveckling för personalen. Mer än hälften av kommunerna hade beslutat om kompetensutvecklingsplaner för läkemedelshantering och basala hygienrutiner.

– Personalens kompetensutveckling är grundläggande för en god vård och omsorg. Ytterst är det den politiska styrningens beslut som skapar förutsättningarna för ett systematiskt och övergripande arbete med kompetensutveckling, säger Camilla Bucht.

Öppna jämförelser

Ta del av resultaten i årets Öppna jämförelser via Socialstyrelsens hemsida.

Relaterat

”Språktester är inte hela lösningen”

Språkfrågan är viktig inom äldreomsorgen. Att det krävs mer än språktester för att få systemet att fungera. Personalen måste få utbildning och stöd,…

Foto på en tandborste

Goda rutiner kan ge bättre munhälsa på särskilt boende

En ny studie har undersökt arbetet för god munhälsa på särskilt boende. Det finns verktyg som fungerar, men oklar ansvarsfördelning och bristande kunskap…

Samlad seniormottagning kan underlätta för alla

Att samla primärvård, rehab och biståndshandläggning i en seniormottagning kan underlätta för äldre personer som behöver stöd. Nestor FoU-center har utvärderat uppbyggnaden av…

Fler nyheter

AI ska på sikt hjälpa vårdpersonal att upptäcka hälsoproblem hos äldre i ett tidigare skede. Foto: Mostphotos

AI ska upptäcka sjukdomar i god tid

I ett nytt forskningsprojekt ska data från äldre analyseras med hjälp av AI, för att upptäcka hälsoproblem i god tid. Den nya tekniken…

Äldre par på träningscykel

Högintensiv träning bra och säkert för äldre

Äldre personer gynnas och klarar av att träna högintensivt i korta intervaller. Trots att den totala träningstiden kan halveras, jämfört med konventionell träning,…

Så länge en "bonusförförälder" är engagerad betraktas hen som en riktig släkting i barnens ögon. Foto: Mostphotos

Bonusbarnbarn sätter engagemanget främst

För den äldre generationen kan relationen till bonusbarnbarn vara komplicerad. Men barnen gör ingen större skillnad på biologisk eller bonusanknyting – engagemanget räknas,…