Ta del av resultaten i årets Öppna jämförelser via Socialstyrelsens hemsida.
Socialstyrelsen har publicerat årets öppna jämförelser
Varje år genomför Socialstyrelsen undersökningen Öppna jämförelser, som bygger på enkäter till kommunerna för att kunna jämföra kommunal hälso- och sjukvård och socialtjänst. Svarsfrekvensen är så hög som 97 procent.
– Öppna jämförelser ger stöd för analys och lärande. Resultaten kan spegla pågående förbättringsarbeten och synliggöra behov av kompetensutveckling och beslut inom viktiga områden nationellt, regionalt och lokalt säger Camilla Bucht, utredare på Socialstyrelsen, i en kommentar till de nya resultaten.
Under sommaren publicerade resultaten från 2023, och där framgår det till exempel att arbetet med läkemedelsförskrivningen till äldre personer går framåt. För personer över 75 år i hemtjänst och på särskilda boenden sjunker användningen av olämpliga läkemedel som kan orsaka biverkningar.
– Resultaten tyder på att många regioner arbetar med att förbättra läkemedelsanvändningen bland äldre, men också att många regioner behöver fortsätta arbeta mer aktivt med detta. Skillnader kan bero på i vilken utsträckning läkare förskriver läkemedel till äldre och i vilken utsträckning läkemedelsgenomgångar genomförs, säger Ann-Catrin Johansson, utredare på Socialstyrelsen.
Socialstyrelsen har också skapat indikatorer för de kommunala nämndernas beslut om kompetensutveckling för personalen. Mer än hälften av kommunerna hade beslutat om kompetensutvecklingsplaner för läkemedelshantering och basala hygienrutiner.
– Personalens kompetensutveckling är grundläggande för en god vård och omsorg. Ytterst är det den politiska styrningens beslut som skapar förutsättningarna för ett systematiskt och övergripande arbete med kompetensutveckling, säger Camilla Bucht.
Relaterat
Nya siffror: Svårt för äldre att komma ut
Mer än hälften av alla äldre på särskilda boenden har svårt att ta sig ut. Utemiljöerna brister också i tillgänglighet. Det visar nya…
Nytt stöd i arbetet med våldsutsatta äldre
Socialstyrelsen har tagit fram ett nytt diskussionsmaterial för personal som arbetar med äldre. Syftet är att upptäcka och kunna hantera våld som förekommer…
Digitala stenar väcker berättelser till liv
Ett taktilt koncept för att aktivera och tillgängliggöra livsberättelser. Det har forskare utvecklat i form av stenliknande objekt med en digital kärna. Det…
Fler nyheter
Ny forskning: Äldre ska inte skämmas för sitt sittande
Stillasittande behöver inte bara vara av ondo, utan kan vara nödvändigt för återhämtningen. Därför behöver bilden av sittandet nyanseras, enligt Joakim Niklasson, nybliven…
Skevt urval kan påverka forskningen om digitala verktyg
Digitala verktyg är på frammarsch i vård och omsorg och ofta visar studier på god effekt för brukarna. Men hur påverkas resultaten om…
Tydligare samtal minskar felaktig läkemedelsanvändning
Bättre kommunikation mellan vårdpersonal och äldre patienter vid utskrivning från sjukhus kan minska felaktig användning av mediciner, onödiga akutbesök och återinläggningar. Det visar…