Illustration: Robuart/Mostphotos

Socialstyrelsen har publicerat årets öppna jämförelser

Siffrorna för kommunenkäten Öppna jämförelser 2023 är här. Ett av de positiva resultaten är att den farliga läkemedelsanvändningen bland äldre personer sjunker.

Varje år genomför Socialstyrelsen undersökningen Öppna jämförelser, som bygger på enkäter till kommunerna för att kunna jämföra kommunal hälso- och sjukvård och socialtjänst. Svarsfrekvensen är så hög som 97 procent.

– Öppna jämförelser ger stöd för analys och lärande. Resultaten kan spegla pågående förbättringsarbeten och synliggöra behov av kompetensutveckling och beslut inom viktiga områden nationellt, regionalt och lokalt säger Camilla Bucht, utredare på Socialstyrelsen, i en kommentar till de nya resultaten.

Under sommaren publicerade resultaten från 2023, och där framgår det till exempel att arbetet med läkemedelsförskrivningen till äldre personer går framåt. För personer över 75 år i hemtjänst och på särskilda boenden sjunker användningen av olämpliga läkemedel som kan orsaka biverkningar.

– Resultaten tyder på att många regioner arbetar med att förbättra läkemedelsanvändningen bland äldre, men också att många regioner behöver fortsätta arbeta mer aktivt med detta. Skillnader kan bero på i vilken utsträckning läkare förskriver läkemedel till äldre och i vilken utsträckning läkemedelsgenomgångar genomförs, säger Ann-Catrin Johansson, utredare på Socialstyrelsen.

Socialstyrelsen har också skapat indikatorer för de kommunala nämndernas beslut om kompetensutveckling för personalen. Mer än hälften av kommunerna hade beslutat om kompetensutvecklingsplaner för läkemedelshantering och basala hygienrutiner.

– Personalens kompetensutveckling är grundläggande för en god vård och omsorg. Ytterst är det den politiska styrningens beslut som skapar förutsättningarna för ett systematiskt och övergripande arbete med kompetensutveckling, säger Camilla Bucht.

Öppna jämförelser

Ta del av resultaten i årets Öppna jämförelser via Socialstyrelsens hemsida.

Relaterat

Kvinna hjälper äldre kvinna med rullator

Kommuner inte förberedda för framtida omsorgsbehov

Befolkningen har höga förväntningar på hälso- och sjukvården och äldreomsorgen i framtiden. För att möta dessa förväntningar behövs effektiviseringar och diskussioner mellan flera…

Tema Det digitala samhället i Äldre i Centrum #3/24

Allt fler aktiviteter i vardagen innehåller någon form av digitala inslag. Årets tredje nummer av Äldre i Centrum handlar bland annat om de…

Försoning när livet flyktar

Lisa Ridzéns roman om den åldrande Bo och hans hund belyser dilemman för hemtjänst, anhöriga och den äldre själv. Samtidigt är det en…

Fler nyheter

Forskningsprojekt ska minska depression hos äldre

Nedstämdhet och depression är vanligt bland äldre personer. Nu ska ett nytt forskningsprojekt i Eskilstuna bekämpa dessa tillstånd.

Två personer sitter och fikar i ett ombonat hem.

Anknytning till hemmet bra för aktivt åldrande

I hela Sverige pågår arbetet för att underlätta ett hälsosamt och aktivt åldrande. Nu kastar en studie från CASE i Lund nytt ljus…

En sköterska mäter blodtrycket på en äldre man.

Risken för demens kan öka med blodtrycket

Det finns många skäl att behandla högt blodtryck. Enligt en nypublicerad studie kan det även ger en ökad risk för demenssjukdom.