Merita Neziraj, Peter Hellman, Christine Kumlien, Magdalena Andersson och Malin Axelsson (2021). Prevalence of risk for pressure ulcers,malnutrition, poor oral health and falls – a register study among older persons receiving municipal health care in southern Sweden. BMC Geriatrics.
Stor kartläggning av hälsorisker hos äldre med hemsjukvård
Prosenior pågår sedan 2016 på institutionen för vårdvetenskap vid Malmö universitet. Ett övergripande mål med projektets forskning är att uppskatta risken för fall, trycksår, undernäring och dålig munhälsa hos personer över 65 år, och att dessutom hitta förebyggande åtgärder för dessa hälsorisker.
Nu publicerar forskarna bakom Prosenior en studie där de har kartlagt de fyra hälsoriskerna bland 12 000 äldre personer som fått kommunal vård i södra Sverige. I sin metod har man använt kvalitetsregistret Senior alert.
– Närmare 90 procent av personerna i studien hade åtminstone en av de här hälsoriskerna, säger Merita Fetahu Neziraj, doktorand och huvudförfattare till studien, i ett pressmeddelande.
En anledning att titta på undernäring, fall, trycksår och munhälsa tillsammans, är att de ofta hänger ihop, så att det ena påverkar det andra.
– Genom att titta på dessa hälsorisker tillsammans får vi en omfattande bild över förekomsten av hälsoriskerna bland äldre personer.
I den nya studien framgår det att risken att drabbas var högre på demensboenden, jämfört med andra boenden och hemsjukvården.
Prosenior pågår fram till 2024. Innan dess ska forskarna, i samarbete med Malmö kommun, utveckla, testa och utvärdera metoder för att minska hälsoriskerna för personer på särskilt boende.
– Det är otroligt viktigt att personalen får vara involverad i utvecklingsprocessen framöver. Att de känner att det vi jobbar fram kommer kunna hjälpa dem i deras dagliga arbete, säger Merita Fetahu Neziraj.
Relaterat
Blodprov kan förutspå stroke
Ett enkelt blodprov kan återspegla hjärnhälsan och förutsäga vem som har störst risk att drabbas av stroke. Det visar forskning från Akademiska sjukhuset och Uppsala universitet, som kan bidra till en mer individanpassad behandling för personer med förmaksflimmer.
Så kan en app ge stöd efter prostatacancer
Prostatacancer är den vanligaste cancerformen i Sverige. Nu visar en avhandling från Linnéuniversitetet att en app kan stötta prostatacancerpatienters rehabilitering en viss tid efter operation.
Dialog ger bättre vård i hemmet
Gruppen äldre blir allt större, vilket innebär att vård i hemmet är vanligt. Nu visar en avhandling från Luleå tekniska universitet att vardagen i hemmet och relationen till sjuksköterskor blir avgörande för välmåendet.
Fler nyheter
Forskare utvecklar nya verktyg för tidig alzheimerdiagnostisering
Diagnostisering av Alzheimers sjukdom sker ofta väldigt sent i sjukdomsförloppet. Nu vill ett internationellt projekt med bland annat svenska forskare ändra på det genom att ta fram nya verktyg för att tidigare upptäcka alzheimer.
Så kan psykisk hälsa påverka demensrisken
Personer som inte längre tycker att livet har en mening har högre risk att drabbas av demens. Det visar forskning från bland annat Karolinska institutet.
Möjlig förklaring till ökad alzheimerrisk hos personer med diabetes
Personer med typ 2-diabetes löper ökad risk för att utveckla Alzheimers sjukdom. Anledningen kan vara att personer med typ 2-diabetes har svårare att göra sig av med ett protein som orsakar sjukdomen. Det visar ny forskning från Umeå universitet.