Stor kartläggning av hälsorisker hos äldre med hemsjukvård

Projektet Prosenior vid Malmö universitet vill förebygga fall, trycksår, undernäring och dålig munhälsa. Nu har forskarna kartlagt hälsoriskerna hos 12 000 patienter i södra Sverige.

Prosenior pågår sedan 2016 på institutionen för vårdvetenskap vid Malmö universitet. Ett övergripande mål med projektets forskning är att uppskatta risken för fall, trycksår, undernäring och dålig munhälsa hos personer över 65 år, och att dessutom hitta förebyggande åtgärder för dessa hälsorisker.

Nu publicerar forskarna bakom Prosenior en studie där de har kartlagt de fyra hälsoriskerna bland 12 000 äldre personer som fått kommunal vård i södra Sverige. I sin metod har man använt kvalitetsregistret Senior alert.

– Närmare 90 procent av personerna i studien hade åtminstone en av de här hälsoriskerna, säger Merita Fetahu Neziraj, doktorand och huvudförfattare till studien, i ett pressmeddelande.

En anledning att titta på undernäring, fall, trycksår och munhälsa tillsammans, är att de ofta hänger ihop, så att det ena påverkar det andra.

– Genom att titta på dessa hälsorisker tillsammans får vi en omfattande bild över förekomsten av hälsoriskerna bland äldre personer.

I den nya studien framgår det att risken att drabbas var högre på demensboenden, jämfört med andra boenden och hemsjukvården.

Prosenior pågår fram till 2024. Innan dess ska forskarna, i samarbete med Malmö kommun, utveckla, testa och utvärdera metoder för att minska hälsoriskerna för personer på särskilt boende.

– Det är otroligt viktigt att personalen får vara involverad i utvecklingsprocessen framöver. Att de känner att det vi jobbar fram kommer kunna hjälpa dem i deras dagliga arbete, säger Merita Fetahu Neziraj.

Läs artikeln

Relaterat

Så kan munvården bli bättre för personal och äldre personer

Munhälsa är en viktig del för äldres välbefinnande och allmänhälsa, men munvården brister ofta. En avhandling från Högskolan i Skövde visar att en digital utbildning ökar vårdpersonalens kunskap om äldres munhälsa – men det viktigaste är att personalen får lära…

Så kan äldreboenden hantera värmeböljor

Klimatkrisen kan komma att slå hårt mot äldre personer, och värme ställer redan till problem på äldreboenden runt om i landet. Nu publicerar tre länsstyrelser resultaten från ett projekt som ska höja kunskapen om risker och möjliga åtgärder.

Våldsutsatta äldre söker sällan hjälp

Få personer över 65 år söker stöd efter att de blivit utsatta för våld, visar en omfattande undersökning från Sveriges kommuner och regioner och SU-Kvinnofrid. De befarar att det finns ett stort mörkertal bland äldre som inte söker hjälp.

Fler nyheter

Goda råd inför framtidens finansiering av demensvården

Det behövs en tydlig plan, ökat samarbete och nya betalningsmodeller för att samhället ska kunna betala för behandling och förebyggande insatser av kognitiv svikt och demenssjukdomar när kostnaderna förväntas öka alltmer.

Äldre man håller händerna på sin fru.

Partnervårdare till demenssjuka drar det tyngsta lasset

Med sin doktorsavhandling kastar Marcus Falk Johansson nytt ljus över partnervårdare till demenssjuka, en grupp som gör ett stort jobb för sina närmaste.

Sex miljoner kronor till hjärnforskning 

Hjärnfonden delade nyligen ut sex miljoner kronor i form av postdoktorala stipendier till tio forskare som är i början av sina karriärer. En av dem är Mattias Andréasson som forskar om Parkinsons sjukdom genom att studera nervtrådar i huden.