Merita Neziraj, Peter Hellman, Christine Kumlien, Magdalena Andersson och Malin Axelsson (2021). Prevalence of risk for pressure ulcers,malnutrition, poor oral health and falls – a register study among older persons receiving municipal health care in southern Sweden. BMC Geriatrics.
Stor kartläggning av hälsorisker hos äldre med hemsjukvård
Prosenior pågår sedan 2016 på institutionen för vårdvetenskap vid Malmö universitet. Ett övergripande mål med projektets forskning är att uppskatta risken för fall, trycksår, undernäring och dålig munhälsa hos personer över 65 år, och att dessutom hitta förebyggande åtgärder för dessa hälsorisker.
Nu publicerar forskarna bakom Prosenior en studie där de har kartlagt de fyra hälsoriskerna bland 12 000 äldre personer som fått kommunal vård i södra Sverige. I sin metod har man använt kvalitetsregistret Senior alert.
– Närmare 90 procent av personerna i studien hade åtminstone en av de här hälsoriskerna, säger Merita Fetahu Neziraj, doktorand och huvudförfattare till studien, i ett pressmeddelande.
En anledning att titta på undernäring, fall, trycksår och munhälsa tillsammans, är att de ofta hänger ihop, så att det ena påverkar det andra.
– Genom att titta på dessa hälsorisker tillsammans får vi en omfattande bild över förekomsten av hälsoriskerna bland äldre personer.
I den nya studien framgår det att risken att drabbas var högre på demensboenden, jämfört med andra boenden och hemsjukvården.
Prosenior pågår fram till 2024. Innan dess ska forskarna, i samarbete med Malmö kommun, utveckla, testa och utvärdera metoder för att minska hälsoriskerna för personer på särskilt boende.
– Det är otroligt viktigt att personalen får vara involverad i utvecklingsprocessen framöver. Att de känner att det vi jobbar fram kommer kunna hjälpa dem i deras dagliga arbete, säger Merita Fetahu Neziraj.
Relaterat

Musikterapi som helare vid smärta
Kan personer med långvarig smärta få hjälp av musikterapi och hur går det till? Det ska forskare på Mälardalens universitet ta reda på i en ny studie med hjälp av den så kallade FMT-metoden.

160 Fortemiljoner kronor till forskningen om äldre personer
I sin utlysning Kunskap och arbetssätt för ett mer jämlikt, värdigt och delaktigt åldrande delar Forte nu ut 160 miljoner kronor till forskning om äldres hälsa och välbefinnande.

Äta ensam måste inte vara ett problem
Vi tar lätt för givet att det är ett problem att äta ensam. Men är det verkligen så enkelt? En ny svensk studie från Uppsala universitet hittar nyanser i äldre personers inställning till ensamätande.
Fler nyheter

Gångsvårigheter kopplas till sämre kognition
Personer med neurodegenerativa sjukdomar, exempelvis parkinson, går långsammare, tar kortare steg och har mer varierad gångstil än de som är friska. Det visar resultat i Magnus Lindh-Rengifos avhandling som lagts fram vid Lunds universitet.

Fyra timmars träning nyckeln för återhämtning vid stroke
Personer som tränar fyra timmar i veckan efter en stroke uppnår bättre fysisk funktion på ett halvår, jämfört med dem som inte tränar. Det visar en studie från Göteborgs universitet som bygger på data från 1 500 patienter.
Hemtjänstkvalitet viktigt mot ensamhet
För äldre personer som har hemtjänst är det viktigt med personligt relevanta aktiviteter för att kunna vara socialt delaktiga och känna gemenskap. Det visar en avhandling från Umeå universitet som också pekar på att bristande hemtjänstkvalitet bidrar till ensamhet.