Foto: Arbetsmiljöverket

Stora arbetsmiljöbrister inom äldreomsorgen

87 procent av äldreomsorgsverksamheterna har stora brister i arbetsmiljön för personalen, enligt en rapport från Arbetsmiljöverket som har inspekterat över 1 000 verksamheter. De största bristerna är en obalans mellan arbetskrav och resurser samt att personalen inte känner att de kan påverka sin arbetssituation.

Inspektionerna har främst fokuserat på vilken delaktighet och medverkan personalen har, den organisatoriska och sociala arbetsmiljön, exempelvis hög arbetsbelastning och kränkningar. Enligt rapporten ligger dessa faktorer bakom en stor del av de anmälda arbetssjukdomarna inom äldreomsorgen.

Möjligheten att kunna påverka sin arbetssituation, få tid för återhämtning och stöd från chefer och kollegor skulle kunna vara viktiga faktorer för att minska ohälsan hos personalen. Men resurserna är knappa inom äldreomsorgen, säger Britt-Marit Henriksson, inspektör och projektledare på Arbetsmiljöverket.

– Många upplever att de inte kan påverka sin arbetssituation. Oväntade och påfrestande situationer som uppstår mer eller mindre hela tiden och besparingar är faktorer som påverkar arbetsbelastningen mycket, säger hon.

Arbetsmiljöverket betonar även vikten av kommunpolitikers och företagsstyrelser engagemang eftersom det är de som ansvarar för arbetsmiljön och resursfördelningen.

– Det är en riskfylld arbetsmiljö. Ett regelbundet och systematiskt förebyggande arbetsmiljöarbete är avgörande för att personalen ska orka arbeta och säkra kompetensförsörjningen i framtiden, säger Erna Zelmin-Ekenhem, generaldirektör på Arbetsmiljöverket.

Läs hela Arbetsmiljöverkets rapport här

Relaterat

Medelålders man tittar in i kamera från en dörröppning

Gamlebo – en plats för äldre missbrukare

På Gamlebo får äldre med aktivt missbruk stöd av personal. Den här ­typen av boenden brottas med många utmaningar och behöver följas upp…

Äldre man sitter på kafé och pratar i telefon

Inspiration i arbetet med sociala problem

Ett välkommet tillskott i bokhyllan hos alla socionomstudenter och yrkesverksamma socialarbetare. Så beskriver recensenten­ Maria Sjölund den nya boken Sociala problem efter 65.

Så upplever äldre sin sömn

Äldre upplever oro och rädsla som påverkar nattsömnen. Även störningar från personalens håll kan förekomma på särskilda boenden, visar en ny studie vid…

Fler nyheter

Äldre man sitter på sängen och håller om sin nacke

Mening med livet viktigt för äldre med smärta

Känsla av meningsfullhet är centralt för livskvaliteten bland äldre personer med smärta. Det visar en studie från Örebro universitet.

Polis i uniform som står framför polisskylt

Studie kartlägger personer med demens som försvinner

En studie från polisregion Öst visar att det finns fem faktorer som ökar risken för att personer med demens ska skadas när de…

Äldre kvinna står med utsträcka armar

Skräddarsydd rehabilitering förbättrar livet vid demenssjukdom

Ett individanpassat rehabiliteringsprogram, kombinerat med utbildning och stöd för närstående, kan öka social delaktighet för personer med demenssjukdom. Det visar en ny avhandling…