Miia Kivipelto skriver själv om hur FINGER-projektet kan vara början till en global livsstilsrevolution i Äldre i Centrum #2/20.
Här kan du läsa mer om Ryman-priset.
Det nyazeeländska Ryman-priset tillkom 2015 med ambitionen att bli en motsvarighet till Nobelpriset för forskare inom området äldres hälsa och livskvalitet. Miia Kivipelto är den sjätte pristagaren och fick i natt svensk tid ta emot priset på ungefär 1,5 miljoner kronor av Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern.
– Syftet med priset är inte bara att stimulera forskning, utan att uppmärksamma insatser för äldres hälsa. Det gör mig extra glad, för det stämmer väl överens med hur vi arbetar med forskningsresultaten. Vi vill paketera kunskaperna så att mottagningar och primärvård kan använda dem i insatserna för äldres hälsa varje dag, säger Miia Kivipelto.
Miia Kivipelto får priset för sin forskning om prevention, diagnos och behandling av kognitiv nedsättning. Bland annat står hon bakom FINGER-studien, som visat att ett program med fysisk aktivitet, hälsosam kost, sociala och mentala aktiviteter och hantering av blodkärlsrelaterade riskfaktorer kan förbättra minne och andra kognitiva funktioner hos äldre personer.
– Juryn var eniga om att hon är en enastående kandidat. Professor Kivipeltos forskning är världsledande, praktisk orienterad, och har genomslagskraft, säger David King, ordförande för Ryman-priset.
Miia Kivipelto skriver själv om hur FINGER-projektet kan vara början till en global livsstilsrevolution i Äldre i Centrum #2/20.
Här kan du läsa mer om Ryman-priset.
Äldre i Centrums nya nummer har just kommit från tryckeriet. Vi bjuder på många spännande nyheter inom äldreforskningens område. Läs mer om tidningens…
Hbtq-personer med demenssjukdomar är osynliga i policys och i omsorgens vardag, visar en ny studie. Demensomsorgen måste utmana heteronormer och skapa bättre förutsättningar…
Fotografen Jens Sølvberg står bakom många av bilderna som du ser i temats artiklar och även omslaget för Äldre i Centrum nummer 1/25.…
Äldre personer som är mindre digitalt aktiva har oftast mer besvär med ensamhet, jämfört med äldre som är digitalt aktiva. Det visar en…
En rapport från Jönköping university visar att enbart fyra av tio 65-åringar planerar för att få tjänstepensionen utbetald livet ut. Oroväckande resultat, anser…
Äldre upplever oro och rädsla som påverkar nattsömnen. Även störningar från personalens håll kan förekomma på särskilda boenden, visar en ny studie vid…