Två äldre män med en fotboll under armen.

Stort engagemang kring gåfotbollen

Gåfotbollen har skapat ett nytt utrymme för äldre personer inom lagidrotten. Nu publicerar Riksidrottsförbundet den första rapporten om den nya sporten, som engagerar både utövare och föreningar.

Rapportens framsidaEn av samhällets och idrottsrörelsens stora utmaningar är att få människor att fortsätta hålla sig fysiskt aktiva. Det gäller lika väl ungdomar och medelålders personer, som äldre vuxna. Vissa idrotter lämpar sig bättre för äldre personer, det kan vara orientering eller bordtennis, medan fysiskt utmanande lagidrotter ofta haft en sorts bäst före datum, då risken för skador börjar bli stor.

Ett svar på detta är den relativt nya företeelsen gåfotboll. Den dök upp i Storbritannien 2011, och det finns även andra gåidrotter som basket, badminton och rugby.

Gåfotbollen kom till Sverige så sent som 2018. Än finns inga formella regler från Svenska fotbollförbundet, men man har satt upp en rad rekommendation för hur sporten ska utövas. Spelarna får endast gå och tacklingar är inte tillåtna. Matcher spelas med sex utespelare, utan målvakt, på en plan som är 15-20 meter bred och 30-40 meter lång. Målet är en meter högt och 1,5-3 meter brett och matcherna pågår i 2×20 minuter. Offside tillämpas inte.

Nu har de första svenska studierna om gåfotboll börjat dyka upp. För Riksidrottsförbundet har Inger Eliasson, till vardags aktiv vid Umeå universitet, skrivit rapporten ”Jag kommer kanske dö på fotbollsplanen, men då är jag lycklig”. Den är baserad på intervjuer med 15 spelare mellan 67 och 76 år, och åtta representanter för föreningar som erbjuder gåfotboll.

Citatet i titeln kommer från Sara, som är 76 år och gåfotbollsspelare. Och det ger en ledtråd om vad gåfotbollsspelarna känner för sin idrott. De vittnar om en mer fysiskt aktiv vardag, social gemenskap, minskad ensamhet och inte minst en känsla av att inkluderas i föreningslivet. Även de arrangerande föreningarna är positivt inställda. De känner att de tar ett socialt ansvar, samtidigt som de äldre spelarna ofta blir en viktig resurs i föreningen. Vissa klubbar har också fått fler sponsorer just tack vara gåfotbollen.

Rapporten samlar erfarenheter från utövare och föreningar om hur det är att starta gåfotbollsverksamhet. Samtidigt pekar den framåt. Många utövare vill börja spela matcher mot lag från andra föreningar. Här finns också många fördomar att övervinna då äldre personer under lång tid känt sig uteslutna från den här typen av lagidrotter.

Relaterat

Varm tvätt av hjärnan halverar antalet omoperationer hos äldre

Lättare slag mot skallen kan leda till vätskeansamlingar mellan skallben och hjärna, och drabbar främst äldre personer. Nu visar en studie att varmare…

Detaljbild från avhandlingens omslag

Avhandling om boendemiljön för personer med parkinson

Nilla Andersson vid Lunds universitet har disputerat på en avhandling om boendefrågor för personer med Parkinsons sjukdom.

trött äldre kvinna sitter på säng

Äldres hälsa påverkas av klimatförändringarna

Allt fler områden i världen drabbas av höga temperaturer. Problemen är störst i länder med varmt klimat, men även sköra äldre personer i…

Fler nyheter

Screening kan förebygga stroke

Med hjälp av screening skulle det gå att hitta förmaksflimmer hos äldre, vilket skulle öka chansen att förebygga stroke. Dessutom skulle det spara…

Kvinna som går med rullator

Större otrygghet bland äldre med hjälpmedel

Större otrygghet i hemmet och sämre bemötande av hemtjänstpersonal. Det upplever äldre med hjälpmedel, jämfört med dem som inte är hjälpmedelsanvändare. Det visar…

Högre depressionsrisk för anhörigvårdare

Personer som vårdar sina äldre föräldrar har en ökad risk för depression, jämfört med dem som inte har ett sådant ansvar. Det visar…