Två äldre män med en fotboll under armen.

Stort engagemang kring gåfotbollen

Gåfotbollen har skapat ett nytt utrymme för äldre personer inom lagidrotten. Nu publicerar Riksidrottsförbundet den första rapporten om den nya sporten, som engagerar både utövare och föreningar.

Rapportens framsidaEn av samhällets och idrottsrörelsens stora utmaningar är att få människor att fortsätta hålla sig fysiskt aktiva. Det gäller lika väl ungdomar och medelålders personer, som äldre vuxna. Vissa idrotter lämpar sig bättre för äldre personer, det kan vara orientering eller bordtennis, medan fysiskt utmanande lagidrotter ofta haft en sorts bäst före datum, då risken för skador börjar bli stor.

Ett svar på detta är den relativt nya företeelsen gåfotboll. Den dök upp i Storbritannien 2011, och det finns även andra gåidrotter som basket, badminton och rugby.

Gåfotbollen kom till Sverige så sent som 2018. Än finns inga formella regler från Svenska fotbollförbundet, men man har satt upp en rad rekommendation för hur sporten ska utövas. Spelarna får endast gå och tacklingar är inte tillåtna. Matcher spelas med sex utespelare, utan målvakt, på en plan som är 15-20 meter bred och 30-40 meter lång. Målet är en meter högt och 1,5-3 meter brett och matcherna pågår i 2×20 minuter. Offside tillämpas inte.

Nu har de första svenska studierna om gåfotboll börjat dyka upp. För Riksidrottsförbundet har Inger Eliasson, till vardags aktiv vid Umeå universitet, skrivit rapporten ”Jag kommer kanske dö på fotbollsplanen, men då är jag lycklig”. Den är baserad på intervjuer med 15 spelare mellan 67 och 76 år, och åtta representanter för föreningar som erbjuder gåfotboll.

Citatet i titeln kommer från Sara, som är 76 år och gåfotbollsspelare. Och det ger en ledtråd om vad gåfotbollsspelarna känner för sin idrott. De vittnar om en mer fysiskt aktiv vardag, social gemenskap, minskad ensamhet och inte minst en känsla av att inkluderas i föreningslivet. Även de arrangerande föreningarna är positivt inställda. De känner att de tar ett socialt ansvar, samtidigt som de äldre spelarna ofta blir en viktig resurs i föreningen. Vissa klubbar har också fått fler sponsorer just tack vara gåfotbollen.

Rapporten samlar erfarenheter från utövare och föreningar om hur det är att starta gåfotbollsverksamhet. Samtidigt pekar den framåt. Många utövare vill börja spela matcher mot lag från andra föreningar. Här finns också många fördomar att övervinna då äldre personer under lång tid känt sig uteslutna från den här typen av lagidrotter.

Relaterat

Så kan munvården bli bättre för personal och äldre personer

Munhälsa är en viktig del för äldres välbefinnande och allmänhälsa, men munvården brister ofta. En avhandling från Högskolan i Skövde visar att en…

Så kan äldreboenden hantera värmeböljor

Klimatkrisen kan komma att slå hårt mot äldre personer, och värme ställer redan till problem på äldreboenden runt om i landet. Nu publicerar…

Våldsutsatta äldre söker sällan hjälp

Få personer över 65 år söker stöd efter att de blivit utsatta för våld, visar en omfattande undersökning från Sveriges kommuner och regioner…

Fler nyheter

Goda råd inför framtidens finansiering av demensvården

Det behövs en tydlig plan, ökat samarbete och nya betalningsmodeller för att samhället ska kunna betala för behandling och förebyggande insatser av kognitiv…

Äldre man håller händerna på sin fru.

Partnervårdare till demenssjuka drar det tyngsta lasset

Med sin doktorsavhandling kastar Marcus Falk Johansson nytt ljus över partnervårdare till demenssjuka, en grupp som gör ett stort jobb för sina närmaste.

Sex miljoner kronor till hjärnforskning 

Hjärnfonden delade nyligen ut sex miljoner kronor i form av postdoktorala stipendier till tio forskare som är i början av sina karriärer. En…