Striktare restriktioner gav färre promenader i Europa

Analyser gjorda av forskare vid Umeå universitet visar att i gruppen 50+ har äldre européer under coronapandemin minskat sina aktiviteter mer än yngre. Generellt har sociala aktiviteter påverkats mest.

Det europeiska projektet Survey of health, ageing and retirement in Europe, SHARE, intervjuar personer runt om i Europa om hälsa, åldrande och pensionering. Under covid-19-pandemin undersökte man också hur vardagen har påverkats av pandemin . På basis av intervjuerna har forskare vid Umeå universitet, som deltar i SHARE, undersökt hur äldre personer i Europa har ändrat sina aktivitetsmönster. Frågorna ställdes sommaren 2020 och gällde aktiviteter som att ta promenader, gå och handla, träffa familj utanför sitt eget hushåll och träffas i grupper med fler än fem personer. Analyserna visar att det framför allt är aktiviteter som att träffa familj och släkt som de äldre dragit ner på under pandemin.

– Det är logiskt att man har dragit ner mest på just sociala aktiviteter eftersom de har störst potential att sprida smitta, säger kulturgeografen Jenny Olofsson i ett pressmeddelande. Hon forskar vid enheten för demografi och åldrandeforskning och är en av författarna till rapporten Adjustment of daily activities to restrictions and reported spread of the COVID-19 pandemic across Europe.

Andra aktiviteter har minskat betydligt mindre i de flesta av de undersökta länderna och på vissa håll har promenaderna till och med ökat, vilket kan bero på rekommendationer att motionera utomhus under pandemin.

Inom gruppen 50+ hade äldre individer minskat sina aktiviteter mer än yngre. Kvinnor hade minskat sina aktiviteter något mer än män.

– Något som förvånade var att individer med lägre utbildning drog ner på sina aktiviteter mer än de med högre utbildning, säger Jenny Olofsson.

Forskarna kunde se att detta i första hand gällde promenader och konstaterar att sambandet mellan restriktioner och minskning av aktiviteter bland äldre i Europas länder varierar. Enligt Filip Fors Connolly, forskare vid sociologiska institutionen och även han medförfattare till studien, har äldre reducerat sina aktiviteter mer i länder som haft striktare restriktioner. Sambandet är starkast för promenader och svagast för shopping. Det tror forskarna beror på att inköp av mat och andra förnödenheter är en nödvändig aktivitet och därför varit tillåtet även i länder med hårda restriktioner, medan möjligheten till promenader varit mer begränsad.

En nackdel med hårda restriktioner är att de tycks slå hårdast mot just promenader, en aktivitet som betraktas som relativt smittsäker och samtidigt kan vara hälsofrämjande, i synnerhet för äldre.

– Kompletterande studier om hur en aktivitetsminskning och social isolering påverkar äldre människors hälsa och livskvalitet behövs dock för att man ska kunna säga något mer om huruvida det är bra eller dåligt med olika typer av restriktioner, säger Filip Fors Connolly.

LÄS HELA STUDIEN

Connolly, Olofsson, Malmberg & Stattin (2021). SHARE Working paper series 62-2021: Adjustment of daily activities to restrictions and reported spread of the COVID-19 pandemic across Europe.

Relaterat

Bostadsområde var inte avgörande för dödligheten i covid

Under coronapandemin kunde man se en högre dödlighet i socioekonomiskt svaga områden. En ny studie ifrågasätter nu om det verkligen är ett mönster som hade med covid-19 att göra.

Covid-19 ökade risken för hjärt-kärlsjukdom

En ny avhandling från Umeå universitet visar att covidsjuka har ökad risk för hjärt-kärlsjukdom så länge som sex månader efter infektionen.

Så anpassade sig Europas äldre till pandemin

En ny studie från Umeå universitet har undersökt hur Europas äldre befolkning anpassade sitt liv till covid-19-pandemin. Det visar sig att mönstren var liknande i olika länder och att ålder och kön, snarare än utbildningsnivå, spelade störst roll.

Fler nyheter

Sex miljoner kronor till hjärnforskning 

Hjärnfonden delade nyligen ut sex miljoner kronor i form av postdoktorala stipendier till tio forskare som är i början av sina karriärer. En av dem är Mattias Andréasson som forskar om Parkinsons sjukdom genom att studera nervtrådar i huden.

Våldsutsatta äldre söker sällan hjälp

Få personer över 65 år söker stöd efter att de blivit utsatta för våld, visar en omfattande undersökning från Sveriges kommuner och regioner och SU-Kvinnofrid. De befarar att det finns ett stort mörkertal bland äldre som inte söker hjälp.

En man springer på en väg.

Symptom, samsjuklighet och andra utmaningar för äldre med ADHD

En litteraturstudie från Hälsohögskolan i Jönköping har sammanställt forskningen om äldre personer med ADHD. De grundläggande symptomen består, men tar sig ofta andra uttryck och får en annan intensitet.