Carina Tordai, Steven M Schmidt, Mona Eklund och Elisabeth Argentzell (2024). Experiences of managers and staff working in community-based mental health with people ageing with severe mental health problems. Scandinavian journal of caring sciences.
Svårt att få stöd för äldre med allvarlig psykisk sjukdom
En grupp forskare vid Lunds universitet har undersökt vilket stöd träffpunkter ger äldre personer med allvarlig psykisk sjukdom. De har genomfört intervjuer och fokusgruppssamtal med chefer och andra medarbetare på dagcentraler i 27 kommuner i södra Sverige.
Carina Tordai, som är doktorand och förstaförfattare för studien, var förvånad över att det inte var så många över 60 år på socialpsykiatrins träffpunkter.
– Gruppen håller på att minska eller försvinna i deras verksamhet, redan vid 50-årsåldern. Cheferna i verksamheterna som jag har intervjuat har ingen förklaring till varför, säger hon i en nyhet på Lunds universitets hemsida.
– Mycket var väntat, jag arbetar deltid inom specialiserade psykiatrin i Region Skåne så jag visste redan att det är svårt att hjälpa äldre personer med allvarliga psykiska problem ute i kommunerna. De hamnar mellan stolarna och är en försummad grupp.
Många kommuner saknade en policy för sitt stöd till psykiskt sjuka äldre personer, och erfarenheten av att ge stöd till personer över 60 år var inte så stort som forskarna hade förväntat sig. Kommunerna har inte samma åldersgränser för när de inte längre ger stöd till personer med psykiskt sjuka personer, det kan upphöra vid 67 år, eller så gör man undantag för äldre åldrar.
Även vissa andra intervjusvar var förvånande.
– Ålderismen i chefernas sätt att resonera om varför dessa personer inte längre finns i verksamheten. Det kan låta ”när man är 65 kan man inte bli bättre, eller utvecklas längre”, eller ”man är så trött när man är 65”, säger Carina Tordai.
Relaterat
Så ser regionens vårdkostnader ut för boende på säbo
Forskare vid Stockholms sjukhem och Karolinska institutet har undersökt hur mycket extern vård boende på säbo får, och vad den kostar regionen. Hypotesen…
Brister i omsorgspersonalens kunskap om våld i nära relation
Jämställdhetsmyndigheten har undersökt vård- och omsorgspersonals kunskaper om våld i nära relation bland äldre personer. Slutsatsen blir att det behövs utbildningsinsatser.
Anknytning till hemmet bra för aktivt åldrande
I hela Sverige pågår arbetet för att underlätta ett hälsosamt och aktivt åldrande. Nu kastar en studie från CASE i Lund nytt ljus…
Fler nyheter
Fortfarande står fler äldre utanför den digitala världen
När Internetstiftelsen publicerar sin årliga rapport Svenskarna och internet är det återigen de äldre användarna och ickeanvändarna som sticker ut.
Utmaningar för äldre par att fortsätta bo hemma
Möjligheten att bo kvar i den egna bostaden som äldre person har varit den officiella policyn länge. Nu visar en studie från Luleå…
Hemtjänst för sommargäster ett problem för kommuner
Sommarkommuner är kommuner som har en inflyttning av invånare under sommaren som huvudsakligen bor i andra kommuner. En undersökning från SKR visar att…