Amela Fisic, Hulya Cevik Aras, Ulrica Almhöjd och Annica Almståhl (2024). Dental care professionals’ awareness of oral dryness and its clinical management: a questionnaire-based study. BMC Oral health.

Tandhygienisterna är bäst på att upptäcka muntorrhet
Det är vanligt att munnen blir torrare när vi åldras, vilket också bero på att vissa mediciner och olika sjukdomar orsakar muntorrhet. När salivproduktionen minskar kan det leda till olika problem med hälsan. Tandläkare och tandhygienister kan uppmärksamma problemet och till exempel föreslå lämpliga åtgärder för ökad mängd saliv, eller om läkare bör kontaktas. Men forskningen om klinisk behandling av patienter med muntorrhet inom allmän tandvård är begränsad.
Nu har forskare på Malmö universitet och Göteborgs universitet undersökt hur medveten svensk tandvårdspersonal är om salivfunktion, potentiella orsaker och komplikationer kring muntorrhet och vad de ställer för frågor till sina patienter. Forskarna har också undersökt om längden på yrkeserfarenhet har någon betydelse.
De skickade ut en enkät och fick svar från 241 tandläkare och 257 tandhygienister som arbetar inom allmäntandvården inom Folktandvården.
Resultaten från enkäten visar att personer som var 65 år eller äldre oftare blev tillfrågade om muntorrhet, 93 procent, jämfört med yngre och att tandhygienister oftare stötte och frågade patienter med muntorrhet, 61,1 procent, än tandläkare, 48,5 procent.
Tandhygienisterna föreslog oftare förebyggande tandvård, hade en högre medvetenhet om orsaker och komplikationer av muntorrhet samt mätte salivutsöndringen i högre utsträckning än tandläkarna. Tandläkarna hade dock en högre medvetenhet om saliven olika funktioner än tandhygienisterna. Personal som hade arbetat mer än tio år med tandvård inom båda yrkeskategorierna förslog förebyggande tandvård och mätte patienternas salivutsöndring oftare de med kortare tid inom yrket.
Relaterat

Följ med på stormig tandemturné
Oskar Jonsson, Lunds universitet, har cyklat 120 mil för att sprida forskning om åldrande och hälsa. Äldre i Centrums chefredaktör följde med på…

Ny kartläggning: Så ser utemiljön ut
Tillgången till utemiljö vid landets särskilda boenden brister. För första gången har dessa kartlagts på nationell nivå, inom ramen för en ny doktorsavhandling…

Även lite fysisk aktivitet är bra för hälsan
Fysisk aktivitet hos äldre personer skyddar mot många sjukdomar. Vinsten för hälsan gäller även dem som rör sig mindre än vad som är…
Fler nyheter

Tema SoL i Äldre i Centrum #2/25
1 juli 2025 träder den nya socialtjänstlagen i kraft. Vad kommer den att innebära för äldreomsorgen? Det handlar temat i kommande nummer av…

Halvering av formell omsorg – familjens roll ökar
På 30 år har nyttjandet av formell äldreomsorg halverats. Samtidigt ökar familjens betydelse, samt köp av privata tjänster. – Vi ser en oroande…

Fem livsstilsförändringar som ger längre liv
Personer som undviker fem klassiska riskfaktorer för hjärtkärlsjukdom lever upp till 15 år längre än personer som inte har ändrat sin livsstil. Det…