Tufft uppdrag att vara chef i äldreomsorgen
Den första linjens chefer inom äldreomsorgen är de som leder den dagliga verksamheten, vi kallar dem oftast för enhetschefer eller kanske verksamhetschefer. Nu har Socialstyrelsen satt fokus på deras arbetssituation med en kartläggning på uppdrag av regeringen. Med hjälp av en enkät som besvarades av 600 personer, och 38 intervjuer, har de fått ge sin bild av jobbet.
– Uppdraget är komplext. Man kläms mellan krav från ledningen och krav från medarbetare samt de personer som får vård och omsorg och deras anhöriga. Utöver det så är arbetsvardagen för dessa chefer snabbföränderlig och kräver många snabba beslut och prioriteringar, konstaterar Homan Amani, utredare på Socialstyrelsen, i en nyhet på myndighetens hemsida.
Chefer för boenden har i genomsnitt 50 anställda, i hemtjänsten är antalet 42. Att leda så många medarbetare är ett av problemen. Man säger sig också sakna administrativt stöd, vilket är tufft i en verksamhet som pågår dygnet runt. Dessutom anger många att de saknar tydliga mål och att de inte känner sig delaktiga i ledningsbeslut.
– Fler första linjens chefer i enskilt drivna verksamheter än i offentliga verksamheter upplever att det finns tydliga mål och krav och tydlig uppföljning som stöd, säger Homan Amani.
Nittio procent av cheferna är kvinnor och många har en hög utbildning. Men de skulle ändå vilja ha bättre utbildningsmöjligheter.
– Många önskar till exempel att det skulle införas en nationell utbildning, likt den rektorsutbildning som finns inom utbildningssektorn, säger Homan Amani.
Relaterat
Personer med parkinson får hjälp att bryta ensamhet
En ny app kan hjälpa personer med Parkinsons sjukdom att bryta isolering och ensamhet. Forskaren Gomathi Thangavel, Örebro universitet, har utvecklat tekniken tillsammans med målgruppen.
Många kommuner delar upp arbetet i hemtjänsten
Att dela upp arbetet i mer och mindre kvalificerade uppgifter kan vara en lösning på problemen med kompetensförsörjningen i äldreomsorgen. Socialstyrelsen har kartlagt hur kommunerna använder arbetsdifferentiering.
Fler nyheter
Protein och styrketräning hjälper åldrande muskel
Äldre behåller förmågan att bevara muskelmassa och funktion. Styrketräning och intag av proteiner ger god effekt i den processen, visar en ny avhandling vid Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH.
Så kan demens påverka empatiförmågan
Patienter med frontallobsdemens saknar ofta förmågan till att känna empati. En ny studie visar att dessa patienter inte har samma aktivitet i hjärnan som friska personer när de bevittnar andras smärta.
Bättre livskvalitet med smart tandborste
Med hjälp av sensorer kan en smart, intelligent eltandborste göra stor skillnad för äldre personers munhälsa och livskvalitet. Det visar en avhandling från Blekinge tekniska högskola.