Äldre i centrum-podden: Upptäck och förebygg undernäring

I två nya avsnitt av Äldre i Centrum-podden går vi på djupet i de komplexa problemen med undernäring och mat när man blir äldre. Forskarna Albert Westergren och Åsa von Berens, båda med bred erfarenhet i området, guidar oss i det första avsnittet hur man upptäcker och förebygger undernäring hos äldre personer – informationen riktar sig särskilt till dig som arbetar inom vård och omsorg.

Undernäring är inte en naturlig del av åldrandet. Fler behöver kunskap i hur de kan uppmärksamma om personer lider av undernäring och vilka åtgärder som bör sättas in för att motverka näringsbrist. I två nya avsnitt av Äldre i Centrumpodden handlar samtalet om undernäring och mat när man blir äldre. Till vår hjälp har vi anlitat forskarna Albert Westergren, professor i omvårdnad vid Högskolan i Kristianstad, men också sjuksköterska, och Åsa von Berens, utredare vid Stiftelsen Äldrecentrum och i grunden dietist.

I den första delen av dubbelavsnittet får vi veta hur man upptäcker och förebygger undernäring hos äldre personer – det vill säga, matnyttig information särskilt för personer som arbetar inom vård och omsorg. Vad kan personal i äldreomsorgen göra för att motverka undernäring och hur bör man arbeta tillsammans i gruppen för att få det att fungera?

I den andra delen som släpps i senare i sommar talar vi ännu mer ingående om mat, dess innehåll och måltidens betydelse, hur behov av näring kan förändras över livet till följd av ålder eller sjukdom samt får praktiska tips på hur anhöriga kan stötta.

Börja prenumerera på vår poddcast för att inte missa nästa avsnitt.

Avsnitt 23: Viktigt om undernäring

Lyssna på hela poddavsnittet i Soundcloud där du även hittar alla våra tidigare avsnitt, eller i Spotify och iTunes

Här kan du hitta fler avsnitt av Äldre i Centrum-podden.

Relaterat

Hand som håller i två blodprover

Blodprov kan förutspå stroke

Ett enkelt blodprov kan återspegla hjärnhälsan och förutsäga vem som har störst risk att drabbas av stroke. Det visar forskning från Akademiska sjukhuset…

Så kan en app ge stöd efter prostatacancer

Prostatacancer är den vanligaste cancerformen i Sverige. Nu visar en avhandling från Linnéuniversitetet att en app kan stötta prostatacancerpatienters rehabilitering en viss tid…

Dialog ger bättre vård i hemmet

Gruppen äldre blir allt större, vilket innebär att vård i hemmet är vanligt. Nu visar en avhandling från Luleå tekniska universitet att vardagen…

Fler nyheter

Möjlig förklaring till ökad alzheimerrisk hos personer med diabetes

Personer med typ 2-diabetes löper ökad risk för att utveckla Alzheimers sjukdom. Anledningen kan vara att personer med typ 2-diabetes har svårare att…

Så kan järnnivån påverka hjärnan

Tack vare de senaste framstegen inom hjärnavbildningsteknik kan forskare nu se hur järnnivån påverkar hjärnans funktion. Nu visar en ny avhandling från Karolinska…

Två äldre kvinnor går tillsammans på en grusgångväg vid flera faluröda hus, Färgaregården i Norrköping.

Ny uppsökande strategi för att nå ensamma i Norrköping

Med projektet Limpan ville Norrköpings kommun bryta isoleringen hos ensamma äldre personer. Nu publicerar FoU Centrum en rapport som beskriver och utvärderar den…