![](https://aldreicentrum.se/wp-content/uploads/2023/06/Bild-Albert-Westergren-och-asa-von-Berens-1290.jpg)
Äldre i centrum-podden: Upptäck och förebygg undernäring
Undernäring är inte en naturlig del av åldrandet. Fler behöver kunskap i hur de kan uppmärksamma om personer lider av undernäring och vilka åtgärder som bör sättas in för att motverka näringsbrist. I två nya avsnitt av Äldre i Centrumpodden handlar samtalet om undernäring och mat när man blir äldre. Till vår hjälp har vi anlitat forskarna Albert Westergren, professor i omvårdnad vid Högskolan i Kristianstad, men också sjuksköterska, och Åsa von Berens, utredare vid Stiftelsen Äldrecentrum och i grunden dietist.
I den första delen av dubbelavsnittet får vi veta hur man upptäcker och förebygger undernäring hos äldre personer – det vill säga, matnyttig information särskilt för personer som arbetar inom vård och omsorg. Vad kan personal i äldreomsorgen göra för att motverka undernäring och hur bör man arbeta tillsammans i gruppen för att få det att fungera?
I den andra delen som släpps i senare i sommar talar vi ännu mer ingående om mat, dess innehåll och måltidens betydelse, hur behov av näring kan förändras över livet till följd av ålder eller sjukdom samt får praktiska tips på hur anhöriga kan stötta.
Börja prenumerera på vår poddcast för att inte missa nästa avsnitt.
Relaterat
![](https://aldreicentrum.se/wp-content/uploads/2024/12/mp66222604-old-elderly-couple-is-sitting-on-a-bench-and-holding_webb-652x550.jpg)
Ny forskning: Äldre ska inte skämmas för sitt sittande
Stillasittande behöver inte bara vara av ondo, utan kan vara nödvändigt för återhämtningen. Därför behöver bilden av sittandet nyanseras, enligt Joakim Niklasson, nybliven…
![Nu finns ett nytt diskussionsmaterial som stöd i arbetet med våldsutsatta äldre. Foto: Mostphotos](https://aldreicentrum.se/wp-content/uploads/2024/12/mp22860286-nursing-home_webb-652x550.jpg)
Nytt stöd i arbetet med våldsutsatta äldre
Socialstyrelsen har tagit fram ett nytt diskussionsmaterial för personal som arbetar med äldre. Syftet är att upptäcka och kunna hantera våld som förekommer…
![Steg för steg kan personalen lära sig mer om att förebygga hälsorisker hos äldre, med Kunskapstrappan som hjälp. Illustrationen är hämtad från avhandlingens omslag – se ref.](https://aldreicentrum.se/wp-content/uploads/2024/11/SPOTLIGHT_Kunskapstrappan_avhandlingsomslag_webb_ny-652x550.jpg)
Kunskapstrappa förebygger hälsorisker
En ny utbildningsmodell kan hjälpa till att förebygga hälsorisker som trycksår, undernäring och dålig munhälsa hos äldre. Forskare och omsorgspersonal har utvecklat den…
Fler nyheter
![Äldre par cyklar genom skog](https://aldreicentrum.se/wp-content/uploads/2025/01/mp26196659-happy-and-active-senior-couple-riding-bicycles-outdoors-in-the-park-652x550.jpg)
Lägre demensrisk med bra kondition
Människor med förhöjd demensrisk kan minska den med upp till en tredjedel genom att förbättra konditionen. Bättre kondition är också kopplat till bättre…
![En person i vit rock håller en modell av en hjärna i sina händer.](https://aldreicentrum.se/wp-content/uploads/2025/01/mp35433864-doctor-holding-human-brain-model-652x550.jpg)
Sjukdomstillstånd får hjärnan att åldras snabbare
Med hjälp av magnetkameraundersökningar har forskare jämfört 70-åringars biologiska hjärnålder. Det visade sig att kärlsjukdomar fick hjärnan att åldras snabbare, medan en hälsosam…
![En äldre man sitter i en soffa och tittar på sin mobiltelefon.](https://aldreicentrum.se/wp-content/uploads/2024/12/mp43891637-old-man-busy-using-mobile-phone-at-home-while-sleeping-652x550.jpg)
Skevt urval kan påverka forskningen om digitala verktyg
Digitala verktyg är på frammarsch i vård och omsorg och ofta visar studier på god effekt för brukarna. Men hur påverkas resultaten om…