Äldre i centrum-podden: Upptäck och förebygg undernäring

I två nya avsnitt av Äldre i Centrum-podden går vi på djupet i de komplexa problemen med undernäring och mat när man blir äldre. Forskarna Albert Westergren och Åsa von Berens, båda med bred erfarenhet i området, guidar oss i det första avsnittet hur man upptäcker och förebygger undernäring hos äldre personer – informationen riktar sig särskilt till dig som arbetar inom vård och omsorg.

Undernäring är inte en naturlig del av åldrandet. Fler behöver kunskap i hur de kan uppmärksamma om personer lider av undernäring och vilka åtgärder som bör sättas in för att motverka näringsbrist. I två nya avsnitt av Äldre i Centrumpodden handlar samtalet om undernäring och mat när man blir äldre. Till vår hjälp har vi anlitat forskarna Albert Westergren, professor i omvårdnad vid Högskolan i Kristianstad, men också sjuksköterska, och Åsa von Berens, utredare vid Stiftelsen Äldrecentrum och i grunden dietist.

I den första delen av dubbelavsnittet får vi veta hur man upptäcker och förebygger undernäring hos äldre personer – det vill säga, matnyttig information särskilt för personer som arbetar inom vård och omsorg. Vad kan personal i äldreomsorgen göra för att motverka undernäring och hur bör man arbeta tillsammans i gruppen för att få det att fungera?

I den andra delen som släpps i senare i sommar talar vi ännu mer ingående om mat, dess innehåll och måltidens betydelse, hur behov av näring kan förändras över livet till följd av ålder eller sjukdom samt får praktiska tips på hur anhöriga kan stötta.

Börja prenumerera på vår poddcast för att inte missa nästa avsnitt.

Avsnitt 23: Viktigt om undernäring

Lyssna på hela poddavsnittet i Soundcloud där du även hittar alla våra tidigare avsnitt, eller i Spotify och iTunes

Här kan du hitta fler avsnitt av Äldre i Centrum-podden.

Relaterat

Så kan individanpassad vård minska antalet fallskador

Att som äldre drabbas av en höftfraktur innebär ofta ett stort lidande och en väsentligt försämrad livskvalitet. Nu ska forskare från Örebros universitet…

Så kan munvården bli bättre för personal och äldre personer

Munhälsa är en viktig del för äldres välbefinnande och allmänhälsa, men munvården brister ofta. En avhandling från Högskolan i Skövde visar att en…

Så kan äldreboenden hantera värmeböljor

Klimatkrisen kan komma att slå hårt mot äldre personer, och värme ställer redan till problem på äldreboenden runt om i landet. Nu publicerar…

Fler nyheter

Bättre kontinuitet kan ge färre läkemedelsrelaterade sjukhusinläggningar

Läkemedel är viktiga för många äldre, men behandlingen behöver individanpassas för att vara effektiv och undvika farliga biverkningar. En viktig del i arbetet…

Allt fler vill utbilda sig till arbetsterapeut

Det är nu fler än på många år som har valt att söka till arbetsterapeututbildningen. En anledning är den ökade efterfrågan på yrkesgruppen…

Ett gott liv för änkor med stort omsorgsbehov

Äldre änkor med mycket hemtjänst upplever ofta ensamhet och en förlorad kontroll över vardagen. Nu har en forskargrupp i Luleå undersökt vad som…